Innehåll

Gigabyte GA-8AENXP-D

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats

Tack till Gigabyte som gjorde denna recension möjlig.

24/02-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Vi har under den senaste tiden utvärderat två olika moderkort baserade kring Intels 925XE-krets. Dessa har varit mer olika än lika i många avseenden, även om den grundläggande tekniken är den samma. Nu är det dags för ännu ett moderkort baserat på 925XE, Gigabyte GA-8AENXP-D. Vi har tidigare testat både det mest välutrustade kortet från ABIT och ASUS, och nu är det alltså Gigabytes tur att visa vad de går för.

Kortet ifråga har ganska stora likheter med ASUS P5AD2-E Premium. De är båda fullpackade med funktioner och finesser, även om de till viss del skiljer sig åt. Likheterna med ABIT Fatal1ty AA8XE är inte lika slående, vilket till största del beror på att ABITs moderkort är anpassat för extrema överklockare. Med andra ord ställer vi här idag tre av de mest kompetenta moderkorten baserade kring 925XE-kretsen som idag går att få tag på ute i handeln. Vilket är det bästa valet, och varför?

Specifikationer

I tabellen nedan ser ni en sammanställning av moderkortets specifikationer.

Processorstöd Sockel 775-baserade, 533- ,800- och 1066 MHz-buss.
Nordbrygga Intel 925XE.
Sydbrygga Intel ICH6-R.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version F3.
PCI-Express-platser 1 styck 16x- och 3 stycken 1x-portar..
PCI-platser 2 stycken.
Minnesplatser 6 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR2 400/533.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 1 ATA-100-kanal (via ICH6-R-kontrollern).
USB-portar 4 stycken (max 8 stycken via bakplåtar).
Firewire Ja, 1394b (Texas Instruments TSB81BA3).
Ljud Ja, med stöd för 7.1 (Realtek ALC880).
Nätverk Två stycken 1 Gbit-anslutningar (via Marvell Yukon 88E8001 PCI-krets och PCI-Express-kretsen Broadcom BCM5751KFB) och en WiFi-anslutning (802.11g, 54Mbit via ett PCI-kort).
Serial ATA (SATA) 8 stycken SATA-150-portar (4 via ICH6-R- och 4 via Silicon Image Sil3114R SATA-kontrollern).
RAID Ja, RAID 0 och RAID 1, RAID 0+1 (det senare enbart via Sil3114R).

Som synes är det här moderkortet fullproppat med godis. Man har inte nöjt sig med de fyra SATA-portar som återfinns direkt på Intels sydbrygga. Utan man har också lagt till fyra extra genom Sil3114R-kretsen. Denna är välkänd inom branschen och används också av många konkurrerande moderkort, till exempel ASUS P5AD2-E Premium. Även nätverksanslutningar finns det gott om på GA-8AENXP-D, hela tre till antalet. En av dessa (WiFi-anslutningen) återfinns dock inte direkt på moderkortet, utan via ett medföljande PCI-kort. De andra två är vanliga 1Gbit-anslutningar, tyvärr är bara den ena av dessa kopplad direkt till PCI-express-bussen, den andra sitter på den äldre, betydligt långsammare PCI-bussen.

Något speciellt intressant med det här moderkortet är de sex minnesplatserna. Vanligtvis brukar dessa bara vara fyra till antalet med Gigabyte har lyckats bygga ett moderkort med två fler än vanligt. Men den maximala minnesmängden som kortet klarar av är fortfarande 4 GB, precis som hos alla andra 925XE-moderkort. Med andra ord kan man inte montera sex stycken 1GB-moduler för att få en minnesmängd på 6 GB.

Något som vi är vana att hitta hos de flesta av moderkorten från Gigabyte är dubbla BIOS-kretsar, kallat DualBIOS. Så är fallet naturligtvis även med Gigabytes flaggskepp, GA-8AENXP-D. Precis som med tidigare kort kan man enkelt sköta den här funktionen via ett verktyg i BIOS. För något år sedan var Gigabyte pionjärer inom det här området, så det är trevligt att se att de fortfarande tror på sin innovation, och fortfarande använder den flitigt, även om det idag finns andra lösningar på marknaden (till exempel CrashFree BIOS2 från ASUS).


  Nästa sida »


24/02-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!