Innehåll

Gigabyte GA-8AENXP-D

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats

Tack till Gigabyte som gjorde denna recension möjlig.

24/02-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS, stabilitet & överklockning

Som de flesta andra moderkortstillverkare har Gigabyte valt att använda ett BIOS från Award. Något som däremot inte är lika vanligt är hur Gigabyte valt att gömma många av de mer avancerade funktionerna. För att komma åt dessa måste man trycka Ctrl+F1 när man befinner sig inuti BIOS, annars kommer man helt enkelt inte åt dem. Detta kommer troligen att förvirra många, men det står klart och tydligt i manualen hur man skall göra så tar man sig bara tid är det inget problem. Vad Gigabyte försöker uppnå med den här ”säkerhetsfunktionen” är troligen att de mindre kunniga användarna inte skall kunna skada hårdvaran och få sin dator instabil genom att ändra dessa inställningar utan att veta vad de gör. De som verkligen vill komma åt de gömda funktionerna tar sig tid att leta upp information som beskriver hur man gör.

I tabellen nedan ser ni vilka olika spänningar och hastigheter man kan reglera i BIOS.

Busshastighet 100 till 600 MHz (1 MHz intervall).
PCI-Express hastighet Auto, 100 till 130 MHz (1 MHz-interval).
CPU/DIMM-ratio 1:1,3:4, 2:3.
VCore 0,8735 till 1,6 V (0,0125 V-interval).
VDimm 1,8 till 2,1 V.
NB Voltage Ej tillgänglig.

De olika inställningarna av spänning och hastighet räcker till för de flesta. Men om vi jämför med ABIT Fatal1ty AA8XE hamnar Gigabyte-kortet på efterkälken, å andra sidan var ABIT extrem på den här punkten. Om vi istället jämför ASUS P5AD2-E Premium är skillnaderna inte lika stora. De största är att ASUS-kortet hade möjlighet till att ändra spänningen på nordbryggan vilket inte Gigabyte-kortet har. Den andra stora skillnaden är att man hos Gigabyte var gjort det möjligt att välja en så låg spänning som 0,8375 V till processorn. Detta kan vara önskvärt hos dem som vill underklocka och därigenom få en svalare och tystare dator.

Vi ser också att man har möjligheten att låsa hastigheten för PCIe-bussen vilket är viktigt om man överklockar. Detta har tidigare varit ett problem på moderkort baserade kring Intels nya 900-serie av kretsar. Det är också möjligt att ändra spänningen till PCIe-bussen via BIOS. Inställningarna som här är möjliga är +0,1 V till +0,3 V (i 0,1 V-intervall)

Det går också bra att överklocka direkt ifrån Windows tack vara Gigabyte Easy Tune 5. Vi testade denna funktion och det fungerade riktigt bra. Mjukvaran kraschade aldrig och verkade i allmänhet vara riktigt stabil. Via Easy Tune kan man också hålla koll på temperaturer och olika spänningar så att allt står rätt till.

Vad gäller stabiliteten så var den överlag god. Vi råkade aldrig ut för någon systemkrash över huvud taget under den tid vi utvärderade kortet. Allt fungerade perfekt förutom en sak, identifieringen av hårddiskarna. Problemet hos Gigabyte GA-8AENXP-D var att BIOS hade problem att hitta hårddiskarna, i ungefär två fall av tre vägrade helt enkelt datorn att identifiera dem. Vi hade under testets gång tre stycken Maxtor Diamondmax 10 300 GB och en Plextor 712SA kopplade till ICH6-R-kretsen. Detta visade sig som sagt vara allt annat än problemfritt. Något som gjorde det hela mer underligt var att när vi kopplade in ytterligare två stycken Maxtor Diamondmax 10 300 GB-diskar till Sil3114R-kretsen samtidigt som vi hade tre ytterligare kopplade på ICH6-R hittades alltid hårddiskarna på Silicon Image-kretsen, medan problemet kvarstod på ICH6-R-kretsen. Med andra ord verkar det vara problem mellan just de hårddiskar vi använde och ICH6-R. Om vi istället kopplade in ett par Hitachi 7K250 hittades de varje gång av ICH6-R. Att vi dessutom sett rapporter ute på nätet att just de här Maxtor-diskarna har problem med att hittas även på Nforce 4-kretsen gör det inte mindre troligt att felet är just hårddiskarna, och inte moderkortet självt.

Precis som tidigare har vi tyvärr inte tillgång till någon vettigt processor för att testa dessa nya moderkorts överklockningspotential. De är helt enkelt designade för att klara en busshastighet som vida överstiger vår processors kapacitet. Men vi har ändå sett stora skillnader på det kort vi har testat tidigare så det är ändå ett relevant test att utföra. På ABIT Fatal1ty AA8XE lyckades vi få datorn stabil med en systembuss på hela 261 MHz, hos ASUS P5AD2-E Premium kom vi aldrig över 244 MHz (multipeln är låst till 14). På Gigabyte-kortet hamnade vi lite mellan de båda andra med helt acceptabla 257 MHz. Med andra ord är det solklart att processorn är flaskhalsen i den här processen eftersom moderkortet är garanterat att klara 266 MHz. Vi såg också det tidigare omnämnda fenomenet att systembussen börjar fluktuera om man överklockar processorn för mycket. Exakt vad det här beror på är fortfarande oklart men det börjar bli ganska klart att det är någon form av skydd som sparkar in.


« Föregående Nästa sida »


24/02-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!