Innehåll

Gigabyte Radeon 9600 PRO

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till Gigabyte som gjorde denna recension möjlig.

07/07-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylning & ljudnivå

Kylningen som återfinns på grafikkortets processor är gjort helt i koppar vilket är fördelaktigt ur kylningssynpunkt. Den är inte enorm till storleken och det är tyvärr inte speciellt många ”fenor” så själva utformningen av kylaren kunde ha varit en hel del bättre. Kylarens botten innehåller en hel del repor men inga är speciellt djupa så de försämrar troligen inte kylningsförmågan nämnvärt.

Under kylaren finns inte kylpasta utan det är en så kallad ”thermal pad” som sitter under. Den är också ganska tjock vilket gör att kylaren inte får direktkontakt med processornkärnan. Så vill man förbättra kylningsförmågan nämnvärt bör man alltså byta ut thermal paden mot ett tunt lager kylpasta.

En bra sak med kylaren är dock att den inte tar upp en PCI-plats. Men det är kanske heller inte att vänta på ett grafikkort som inte är i det absoluta toppsegmentet.

På minnena sitter det ingen som helst kylning. Men eftersom de går i en hastighet som är bra mycket lägre än vad de är specificerade för bör de heller inte utveckla så enormt mycket värmen vilket leder till att kylning inte behövs. Men för överklockningens skull hade kylning av minnena varit önskvärt.

Fläktens ljudnivå är ganska låg och ljudet den avger irriterar inte speciellt mycket utan är så behagligt en snurrande fläkts ljud kan bli.

Överklockning

All överklockning skedde i programmet Rage3D Tweak. Ökningen skedde med steg av 5 MHz. För att testa om den nya hastigheten var stabil kördes 3DMark2001 SE i ungefär en timme. När vi hade uppnått en sådan hastighet som vi trodde var maximal lät vi grafikkortet stå och köra 3DMark2001 SE i runt 12 timmar.

Vi började med att överklocka själva processorn på grafikkortet. Eftersom den var förpackad i FCPGA-formatet, gjord i 0,13 micron och att det på processorn satt en kopparfläns av hyfsad kvalité hade vi ganska stora förväntningar. Det visade sig att grafikkortet stod upp till våra förväntningar och vi lyckades uppnå en hastighet på hela 525 MHz på processorn. En överklockning på runt 30 % utan några som helst modifikationer är inte illa alls. Något intressant är dock att kylaren på processorn i den här hastigheten inte blir otroligt varm utan mest ljummen. Detta kan tyda på två saker. Antingen har kylaren inte riktigt kontakt med processornkärnan eller så utvecklar den inte speciellt mycket värme. Det mest troliga med tanke på överklockningsresultatet är att Radeon 9600 PRO helt enkelt inte utvecklar speciellt mycket värme.

Nu är det dags för minnet att bekänna färg. Här hade vi också ganska stora förväntningar eftersom minnet var specificerat att klara över 700 MHz men kördes enbart i 600 MHz som standard. Efter lite testande kom vi fram till att den högsta stabila hastigheten på minnet var 690 MHz DDR. Även den här överklockningen får helt klart godkänt.

För den lite mer ovana medföljer ett program från Gigabyte som heter ”V-Tuner”. I det programmet kan man överklocka sitt grafikkort genom ett mycket lättförståeligt gränssnitt. Vi testade det här programmet och kom fram till precis samma siffror som innan. Den högsta stabila klockfrekvensen är 525 MHz på processorn och 690 MHz DDR på minnet.

Eftersom överklockningspotentialen för det här grafikkortet var så bra har vi valt att redovisa resultaten i de prestandatester vi kör även när grafikkortet är överklockat.


« Föregående Nästa sida »


07/07-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!