Innehåll

Gigabyte GA-8PENXP

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till Gigabyte som gjorde denna recension möjlig.

14/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout & integrerade funktioner

Vid en första anblick på moderkortet blir man förvånad över alla klara färger, grönt, lila, orange, blått, vitt och rött. Om det är snyggt eller inte är upp till var och en, personligen tycker vi det har blivit lite väl mycket färgar och att allt bara ser rörigt ut. Det verkar som man har valt att färga så många komponenter som möjligt utan någon baktanke. Något man dock gjort bra med färgerna är att man valt att färga de två olika minnesbussarna olika. Det gör installationen lättare om man läst manualen och vet att man skall installera sina två minnesmoduler i minnesplatser med samma färg för att kunna dra nytta av Dual Channel.

Vi börjar som vanligt uppe i det högra hörnet. Här återfinner vi de sex minnesplatserna, ATX-kontakten, floppy-kontakten och två stycken IDE-kontakter. Alla dessa kontakter sitter mycket bra, man behöver inte dra dessa stora kablar någon längre sträcka för att de skall nå fram dit de skall. Detta leder till att luftflödet i lådan inte stoppas mer än nödvändigt av dessa stora och klumpiga kablar. För att återgå till minnesplatserna så är de belägna på ett sådant sätt att man utan problem kan byta minnesmoduler utan att först behöva avlägsna grafikkortet. Just på denna punkt slarvar många tillverkare men Gigabyte har gjort det helt rätt, i alla fall på just denna punkt.

Till vänster hittar vi processorsockeln. Runt denna sitter en hel del komponenter med det är tillräckligt med plats för att kunna installera stora kylare som till exempel en Alpha PAL8942. Till vänster om detta hittar vi den plats där DPS 2-kortet kopplas in. Nedanför denna kontakt sitter otroligt nog ATX12V-kotakten. Här sitter den utomordentligt dumt till, framförallt om man har tänkt installera DPS 2-kortet. Då måste man dra denna kabel inte bara över den fläkt som sitter på processorn, utan också den fläkt som sitter monterad på DPS 2-kortet. Här tycker vi Gigabyte borde försökt sätta denna kontakt någon annanstans.

Nere till höger på moderkortet sitter det som vanligt en mängd med kretsar, kontakter och diverse annat. Längst ner till höger sitter den kontakt där man installerar de knappar och ljusdioder som sitter fram i lådan. Något intressant med denna kontakt är att den är färgkodad och att det är tryck i PCB:n vilken färg som hör till vad, det blir alltså betydligt lättare att installera dessa annars krångliga kontakter. Ovanför denna färgkodade kontakt sitter de två gröna kontakterer som hör till GigaRAID-kretsen. Till vänster om dessa sitter två SATA-kontakter som hör till Silicon Image-kretsen. Dessa två kretsar är belägna precis ovanför de nämnda kontakterna. Lite längre upp på moderkortet hittar vi de dubbla BIOS-kretsarna och ytterligare två SATA-kontakter. Dessa två hör dock till sydbryggan som för övrigt är belägen precis ovanför.

Flänsen och fläkten som sitter på nordbryggan ser riktigt maffig ut. Vid en första anblick för man definitivt intrycket av att denna kylare utan problem skall klarar av att kyla nordbryggan. Ljudnivån på fläkten är dock inte lika bra, den låter en hel del och lämnar ifrån sig ett riktigt irriterande tjut. Varför man valt att montera en sådan här fläkt på nordbryggan förstår vi inte alls. Det blir än mer konstigt när vi ser att andra tillverkare inte använder någon fläkt alls på sina nordbryggor. Kanske har Gigabyte satsat på att skicka med en kylare som klarar av att kyla nordbryggan vid hård överklockning?

Bak på moderkortet hittar vi de kontakter som brukar återfinnas där; två stycken PS/2-portar, en parallell-port, två stycken com-portar, fyra stycken USB-portar, en nätverkskontakt och tre kontakter till ljudkortet. Här skulle vi definitivt ha velat ta bort åtminstone en com-port och istället monterat dit antingen fler USB-portar eller fler kontakter till ljudkortet. Nu är det sistnämnda kanske inte något större problem eftersom dessa kontakter finns på bakplåtar som medföljer moderkortet.

Totalt finns det enbart tre stycken fläktkontakter på moderkortet vilket definitivt är för lite. En av dem är placerade i det nordvänstra hörnet av processorn, den andra återfinns på moderkortets övre högra del och den tredje är belägen längst ner på moderkortets högra sida. Om man till exempel har en fläkt monterad bak i lådan ställer dessa placeringar till med problem. Man har då i princip bara en möjlighet att koppla in denna fläkt och det är till den kontakt som sitter vid processorsockeln. Detta leder i sin tur till att fläkten som sitter på processorn måste kopplas in i den kontakten som återfinns på andra sidan minnesplatserna. Som ni kanske har räknat ut är detta inte den optimala lösningen, personligen skulle vi velat ha sett ytterligare en fläktkontakt på moderkortet övre vänstra del.

Alla de integrerade funktionerna fungerar utan några som helst problem. Ljudkortet med ALC 655-kretsen ger tillräckligt bra ljud för den normala användaren utan exceptionella krav. Något intressant är att moderkortet själv känner av vad det är som kopplas in i de olika ljud-kontakterna. Sätter man till exempel in en mikrofon i ljudutgången kommer det upp en varning på bildskärmen (förutsatt att datorn är igång). Det är med andra ord nästan idiotsäkert att installera olika tillbehör till ljudkortet. Även DualBIOS-funktionen är lättanvänt och fungerar ypperligt bra. Vi testade att stänga av datorn mitt upp i en omprogrammering av BIOS och det var inga som helst problem att få igång datorn igen.


« Föregående Nästa sida »


14/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!