Innehåll

GlobalWin CAK4

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläktarna
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till GlobalWin som gjorde denna recension möjlig.

07/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Det som utmärker CAK4 vad gäller monteringen är att den går att montera på både socket 370/A och socket 478-processorer. För att montera kylaren på socket 478-processorer, dvs Pentium 4-processorer, måste man först skruva fast en liten metallskena i kylarens botten (se bild). Därefter använder man monteringsarmarna och trycker fast dessa i plastställningen som finns på Pentium 4-moderkort.

Tyvärr så är monteringsarmen för socket A av den gamla traditionella typen, dvs den fäster bara vid en plastpigg på varje sida av socketen. Hade kylaren inte vägt så mycket hade det inte varit något problem. Men med tanke på att kylaren väger mellan 600 och 670g (beroende på fläkt) så borde tillverkaren konstruerat en monteringsarm som fäster över alla tre plastpiggar på varje sida av socketen eller ett monteringssystem som gör att kylaren monteras genom hålen i socket A-moderkorten.

Riskerna med ett monteringssystem för socket A- processorer som denna kylare har är många. Först och främst så kan plastpiggen på socketen lossna vid monteringen. Det som också kan hända är att kylaren kan lossna när man flyttar datorn. Chansen att detta händer är inte stor, men det är ändå en nackdel att tillverkaren inte gjort ett bättre fästclip.

Även om monteringsarmen har en del brister så var det ganska lätt att montera kylaren mha en skruvmejsel. Kylarens storlek bör inte heller vara något problem i de flesta system.

Resultat

Testsystem
Processor: AMD Athlon XP 1600MHz@1760MHz (1,85v)
Moderkort: MSI KT3-Ultra
Minne: Samsung 256MB PC2700 DDR-SDRAM
Grafikkort: ATI Radeon 8500LE
Hårddisk: Seagate Barracuda IV 60GB

För att mäta temperaturen på processorn vid full belastning användes en extern sensor kopplad till en Thermaltake Hardcano 3. Denna sensor placerades precis intill processorkärnan och kylpasta applicerades mellan dessa för att ge en så bra temperaturmätning som möjligt. Toppen av sensorn klipptes även av för att ge så riktiga mätvärden som möjligt. Vi belastade processorn med hjälp av Prime95 som vi körde i ca 30 minuter eller tills temperaturen stabiliserat sig.

Att använda en extern sensor har många fördelar jämfört med att läsa av moderkortets sensor inbyggda sensor. För det första så kan moderkortets sensor vara dåligt placerad så den inte ger så bra bild av hur en kylare egentligen presterar. En annan fördel är att den externa sensorn vi använda visade temperaturen med 1 decimal, men moderkort inte visar några decimaler alls. Fördelen med att ha den där extra decimalen är självklart att man då får en bättre bild av hur kylaren presterar och lättare kan jämföra två kylare som presterar nästan lika. Mellan kylaren och processorn applicerades ett tunt lager kiseblaserad kylpasta.

Som ni ser så presterar kylaren bara något sämre än en Thermalright AX-7, vilket är ett mycket bra resultat. Thermalright AX-7 är nämligen testvinnaren i vårt senaste stora kylartest.

Slutsats

Har GlobalWin lyckats med att tillverka en kylare som kan konkurrera med de riktigt bra kylarna på marknaden?

Svaret på den frågan är både ja och nej. Prestandamässigt har de lyckats då kylaren har en väldigt bra kylningsförmåga. Kylaren går även att köpa med olika fläktar vilket ger valmöjlighet för köparen. Tyvärr går den dock inte att köpa helt utan fläkt vilket begränsar valmöjligheten en aning vad gäller valet av fläkt eftersom man då måste köpa en fläkt som man sedan inte kommer att använda. Den dåliga monteringsarmen för socket A/370 gör det svårt för mig att rekommendera kylaren.

Som kylare för socket 478-processorer kan denna kylare bli ett bra val när den kommer till Sverige. Om den blir ett bra val eller inte beror till stor del på hur priset kommer att bli. Tyvärr finns det inte många affärer i Sverige som säljer GlobalWins produkter vilket leder till att man ofta betalar överpris för kylarna pga låg konkurrens. GlobalWins kylare är därför tyvärr väldigt dyra här och om man utgår från priserna på dagens GlobalWin-kylare på den svenska marknaden så är en bra gissning att priset på denna kylare hamnar på mellan 550-700kr. Detta är dock som sagt bara en uppskattning och ska tas med en nypa salt.

Fördelar Nackdelar
Kyler mycket bra Dålig fästarm för socket A/370
Olika fläktalternativ Pris och tillgänglighet?
Går att montera på både socket A/370 och socket 478  
Temperaturreglerade fläktar (gäller ej CAK4-86)  



« Föregående  


07/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!