Innehåll

Grafikkortsroundup, April 04

Inledning
ABIT Radeon 9600XT-VIVO
Albatron GeForce FX5900XTV
Gigabyte GeForce FX5700LE
MSI GeForce FX5950 Ultra
PowerColor Radeon 9600SE
PowerColor Radeon 9800XT
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats

Tack till ABIT, Albatron, Gigabyte, MSI och Green Computer, som gjorde denna recension möjlig.

27/04-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Gigabyte GeForce FX5700LE

Gigabyte är ganska liten på den svenska marknaden, men de är likväl kända för sin kvalité och sitt nytänkande. Kortet från dem till detta test är baserad på en budgetkrets från NVIDIA, GeForce FX5700LE.

Specifikationer

Chip NVIDIA GeForce FX5700LE.
GPU-hastighet 250 MHz.
Minneshastighet 200 MHz [400 MHz DDR].
Minnesbuss 128 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Utgångar DVI, VGA, TV-ut.
Pris Ca. 1300SEK.

Det här kortet är en nedskalad version av NVIDIA:s mellankrets, GeForce FX5700. Med andra ord är kortet inte någon superpresterande dito. Dessutom kostar kortet lite väl mycket med tanke på vad man får, det finns betydligt bättre kort i den här prisklassen.

Här ser vi också ett exempel på där man har monterat en oanständigt stor mängd minne på kortet utan anledningen. Minneshastigheten är också väldigt låg. Det hade varit betydligt bättre att enbart montera 128 MB minne och istället satsat på snabbare sådana.

I förpackningen
Följande skickas med förutom grafikkortet:

  • 1 st. S-Video till komposit-adapter.

  • 1 st. DVI till VGA-adapter.

  • 1 st. manual.

  • 3 st. CD-skivor.

Som synes är medföljer det inte speciellt många tillberhör. Man får inte med några kablar för att ansluta datorn till TV:n eller liknande. Det enda man får utöver det extra är tre CD-skivor. Tyvärr hittar man inget vettigt på dem förutom ett DVD-uppspelningsprogram.

Layout och kylning
Som brukligt med produkter från Gigabyte har kretskort en speciell blå färg. Till storleken är kortet relativt litet, så att få plats med det i datorn skall inte vålla några problem över huvud taget. Det behövs inte heller någon extra strömadapter, men det var mer eller mindre väntat med tanke på det här kortets hastighet på kärnan och minnet.

Till kylning har Gigabyte valt en koppardito som är relativt stor för den här typen av grafikkort. Tyvärr låter den en hel del och ger ifrån sig ett väldigt irriterande ljud. Varför har man inte satsat på en passiv kylning av det här kortet? Det är ju inte direkt så att det behöver en aktiv kylning. Hade man gjort det hade man sett något positivt med det här kortet över huvud taget. Dessutom hade man sluppit en rörlig del vilket gör att man har en sak mindre på grafikkortet som kan gå sönder. Ytterligare en anledning är att en sådan lösning är billigare än den nuvarande. Alla hade helt enkelt vunnit på en passiv kylning. Naturligtvis sitter det heller inte någon kylning på minnena på det här kortet.


« Föregående Nästa sida »


27/04-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!