Innehåll

Grafikkortsroundup, April 04

Inledning
ABIT Radeon 9600XT-VIVO
Albatron GeForce FX5900XTV
Gigabyte GeForce FX5700LE
MSI GeForce FX5950 Ultra
PowerColor Radeon 9600SE
PowerColor Radeon 9800XT
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats

Tack till ABIT, Albatron, Gigabyte, MSI och Green Computer, som gjorde denna recension möjlig.

27/04-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


MSI GeForce FX5950 Ultra

Microstar International som MSI egentligen heter är en av de största tillverkarna av grafikkortet, så det vore allt annat än konstigt om de inte hade ett av NVIDIA:s värsta grafikkort i sortimentet. Kortet ifråga är baserat på det för närvarande snabbaste NVIDIA-kortet som finns ute på den svenska marknaden, GeForce FX5950 Ultra.

Specifikationer

Chip NVIDIA GeForce FX5950 Ultra.
GPU-hastighet 475 MHz.
Minneshastighet 475 MHz [950 MHz DDR].
Minnesbuss 256 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Utgångar DVI, VGA, TV-ut, Video-in.
Pris Ca. 4600SEK.

När man tittar på specifikationerna verkar det som kortet bör prestera bra, minnena har till exempel nästan en klockfrekvens på hela 1 GHz. Även kärnan har en relativt hög hastighet. Men tyvärr är dessa inte det enda som har en hög siffra, även priset har en sådan, runt 4600 SEK för ett grafikkort är betydligt mer än vad många kan tänka sig att lägga ut på ett sådant.

I övrigt är det inte något intressant med kortets specifikationer, TV-ut och Video-in finns naturligtvis på ett kort av den här kalibern. Det förstnämna är i och för sig mer eller mindre en standard idag. Att hitta ett kort utan TV-ut idag är som att leta efter en nål i en höstack.

I förpackningen
Följande skickas med förutom grafikkortet:

  • 1 st. S-Video-sladd.

  • 1 st. ström-sladd.

  • 1 st. DVI till VGA-adapter.

  • 1 st. adapter för video-funktionerna.

  • 1 st. manual.

  • 1 st. block.

  • 11 st. CD-skivor.

Eftersom grafikkortet hör till toppskiktet är det inte speciellt förvånande att man får med en hel del tillbehör. En mycket udda sak som medföljer är dock ett litet block. Det är helt enkelt en hög av papper man kan ha på skrivbordet och göra anteckningar på. Inte direkt något man brukar få med varje grafikkort, men ej heller något man saknar i vanliga fall.

På de hela 11 stycken CD-skivorna hittar man allt mellan himmel och jord. De spel som medföljer är Morrowind, The Elder Scrolls III, Ghost Recon, Duke Nuken: Manhattan Project, dessutom får man med en CD med ytterligare sju spel, dock i nedbantad form.

På de andra skivorna hittar man diverse program, bland annat för videoredigering, bildredigering, videouppspelning med flera.

Strömsladden som medföljer är helt enkelt till för att dela upp den kabel som kommer från nätaggregatet till två. På så sätt får man inte en mindre kontakt inuti datorn, vilket i vissa fall kan vara uppskattat.

Layout och kylning
Grafikkortet är stort, mycket stort, och är som alla andra grafikkort MSI, rött till färgen. På detta sitter det sedan två enorma kylare, en på framsidan, men även en på baksidan! Med andra ord inger grafikkortet respekt.

De två kylarna på grafikkortet, är gjorda i aluminium men har en kopparaktig färg vilket får det hela att se bättre ut än vad det egentligen är. Dessa sträcker sig naturligtvis ut över minneskretsarna så även dessa får den kylning som behövs, de går trots allt i närmare 1 GHz. Med de båda fläktarna på kortet förväntar man sig att grafikkortet skall avge en hel del ljud, men så är faktiskt inte fallet. Faktum är att kortet är testets tystaste kort bland dem som använder sig av fläktar över huvud taget! Framförallt när man sitter vid datorn utan att spela eller göra något annat icke grafikintensivt hör man knappt grafikkortet alls när chassit är stängt. När man börjar spela eller liknande stiger ljudnivån, men kortet är fortfarande mycket tyst!

Även till det här kortet krävs en extra strömadapter, men kortet är som sagt av den vassare sorten och drar en hel del ström. Förhoppningsvis skall vi slippa dessa kontakter när AGP-standarden blir utbytt senare i år.


« Föregående Nästa sida »


27/04-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!