Innehåll

Grafikkortsroundup, April 05

Inledning
ASUS GeForce 6800 Ultra
Gigabyte Radeon X700
Gigabyte Radeon X800 XL
Point of View GeForce 6800 Ultra
PowerColor Radeon X800 XT
PowerColor Radeon X850 XT
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats

Tack till ASUS, Gigabyte, och Green Computer, som gjorde denna recension möjlig.

08/04-05 | Niclas Alfinson | niclas@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Gigabyte Radeon X700

I Sverige är Gigabyte inte speciellt kända, och deras produkter säljs inte i samma omfattning som i övriga Europa, men detta hindrar naturligtvis inte från oss att utvärdera deras produkter. Under de gångna åren har Gigabyte visat stor innovationsförmåga både vad gäller moderkort och grafikkort. På moderkortsfronten kan bland annat deras DPS-system och de färgkodade frontkontakterna nämnas. Hos grafikkorten har innovationerna inte duggat lika tätt, men nu har de slagit till igen, med Silent-Pipe-tekniken. De har utvecklat egna kylare som klarar av att hålla de allra snabbaste grafikkorten svala, utan någon som helst hjälp av en fläkt. Ett av de grafikkort vi idag skall utvärdera från Gigabyte är baserat kring ATIs X700-krets, och den kyls helt passivt med hjälp av Gigabytes egenutvecklade kylare.

Specifikationer

Modellbeteckning Gigabyte GV-RX70128D.
Chip ATI Radeon X700, R410.
GPU-hastighet 400 MHz.
Minneshastighet 350 MHz [700 MHz DDR].
Minnesbuss 128 bitar.
Minnesmängd 128 MB.
Minnestyp GDDR.
Utgångar DVI, VGA och TV-ut.
Pris Cirka 1500 SEK.
Övrigt Stöd för HDTV via komponentsignal, passiv kylning.

I höstas lanserade både ATI och Nvidia sina nya grafikkort ämnade åt personer som vill kunna spela de nyaste spelen, men inte eftersöker den absolut bästa prestanda. Nvidias 6600-serie har blivit en stor framgång och det är främst 6600 GT-kortet som är eftertraktat. ATI har inte haft lika stor framgång med sina X700-krets. Den krets som var tänkt att konkurrera med 6600 GT, X700 XT har i princip inte kommit ut på marknaden, utan det är den långsammare versionen X700 Pro som framförallt säljs idag. Enda skillnaden på de båda korten är hastigheten, XT är klockad till 475/1050 (grafikprocessor/minne) och Pro till 420/864. Men X700-serien slutar inte med dessa kort utan det finns också ytterligare ett kort vid namn X700 LE. Än en gång är det enbart hastigheten på kärnan och minnet som skiljer, och denna gång är det 400/700 MHz som gäller. Det är också runt denna krets som Gigabytes GV-RX70128D är byggd.

De största skillnaderna mellan 6600- och X700-serien av grafikkort gentemot 6800- och X800-korten är att de förstnämdna enbart har 8 stycken pixel pipelines samt en minnesbuss på 128 bitar, istället för 16 och 256. I övrigt är den grundläggande arkitekturen mycket lik. En mer ingående förklaring med nyheterna i X700- och X800-serierna hittar ni i en tidigare recension.

Två mycket intressanta funktioner på den här produkten är att det finns stöd för det nya systemet HDTV, och att det kyls helt passivt. HDTV-stödet innebär i princip att grafikkortet klarar av att skicka ut en högupplöst signal till TV-apparater och annan apparatur för bildvisning som är kompatibel med denna. På lång sikt är det tänkt att HDTV skall ta över för vanligt TV-tittande, och fördelen här är en betydligt högre upplösning, vilket medför en större detaljrikedom. Den passiva kylningen är också något som många säkert ser som något mycket positivt. Grafikkortet avger inte något ljud över huvud taget, utan är helt tyst, även vid hård belastning. Att sitta vid en tyst dator och arbete är något som många eftersträvar, och det är väldigt behagligt att slippa det höga vinande tjutet som vissa grafikkortsfläktar avger.

Rent prismässigt är det här testets klart billigaste grafikkort. Det går att hitta för en bit under 1500 SEK med moms vilket vida understiger ASUS 5500 SEK. Frågan är bara om skillnaden i prestanda är så stor som priset ger sken av?

I förpackningen

Förpackningen som Gigabytes X700-kort levereras i är den minsta i testet. I jämförelse med den låda som ASUS-kortet levereras i är skillnaden enorm. Inuti lådan är dock allt fint förpackat och tillbehören är åtskilda från grafikkortet för att förhindra skador. Layouten på lådan är den gamla vanliga, en figur och en massa färger kombinerat med klistermärken för att visa vad grafikkortet klarar av.

Följande skickas med förutom grafikkortet:

  • En manual.
  • Ett pappersark med installationsanvisningar, på franska.
  • Två cd-skivor med drivrutiner och programvara.
  • En DVI till VGA-adapter.
  • En dosa för TV-ut-funktionerna
När vi packat upp alla tillbehören ser vi att de inte är speciellt många till antalet. Detta har dock att göra med att det här kortet inte är ämnade åt det högsta marknadssegmentet, men allt som behövs medföljer naturligtvis.

Den medföljande DVI-adaptern gör det möjligt att koppla in två stycken skärmar med VGA-anslutning och TV-dosan gör det möjligt att skicka ut både S-VHS- och komponent-signaler.

Mjukvaran som medföljer förutom drivrutiner och program framtagna av Gigabyte är PowerDVD 5 och spelet Joint Operations: Typhoon Rising. Om ni känner igen dessa två från ASUS-kortet beror det på att exakt samma produkter medföljde där, och de kommer också att återfinnas i fler förpackningar innan denna artikel är slut.

Den tryckta manualen är mycket kortfattad och går i princip enbart igenom hur man fysiskt installerar grafikkortet och hur man får Windows att hitta drivrutinerna. Om man har övriga funderingar får man snällt leta på Internet.

Layout & kylning

Storleksmässigt är Gigabytes X700-kort relativt litet. Det har en storlek som är mer normal och liknar den som tidigare var vanlig hos grafikkort. Som vanligt med produkter från Gigabyte är också kretskortets färg ”Gigabyte-blå”, alltså samma färg som de använder till de flesta av sina grafikkort och moderkort. På kretskortet hittar vi varken en SLI- eller strömkontakt. Detta är dock inte speciellt förvånande med tanke på att ATI i dagsläget inte har något stöd för SLI eller motsvarande, och att X700-serien drar relativt lite ström och klarar av att ta denna direkt ifrån PCIe-porten.

Kylningen som Gigabyte använder sig av är som redan nämnts, en egenframtagen passiv sådant, Silent-Pipe. Precis som namnet antyder använder kylaren sig av heatpipe-tekniken, värme transporteras alltså med hjälp av gas och vätska mellan två avkylningsområden. Naturligtvis blir grafikkortet helt knäpptyst och avger inga hörbara ljud när det saknar fläkt. Kylningen fungerar också mycket bra, även om kylare blir relativt varm efter ett tags användning. Nackdelen med passiva kylare är att överklockningspotentialen sänks.


« Föregående Nästa sida »


08/04-05 | Niclas Alfinson | niclas@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!