Innehåll

ABIT IC7-G MaxII Advance

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Ett stort tack till ABIT som bistod med produkten för denna recension.

05/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

ABIT har varit kända för att tillverka moderkort för entusiaster. De har länge gjort moderkort som tagits emot med öppna armar. Deras senaste sådana moderkort var IT7-serien som många gillade skarpt. Nu har de nyss lanserat ett nytt moderkort avsett för denna marknad, IC7-G som är baserat kring Intels nya krets 875P. Moderkortet har alltså stöd för Dual Channel DDR400, processorer med en busshastighet på 800 MHz och mycket mera. Vi har på senare tid testat andra moderkort baserade på Intels nya kretsuppsättningar och dessa har fallit oss i smaken. Kommer även detta moderkort från ABIT att göra det och har de än en gång lyckats tillverka ett moderkort som tilltalar de kräsna entusiasterna?

Specifikationer

Här under kommer en tabell innehållande de tekniska specifikationerna på detta moderkort.

Processorstöd Sockel 478-baserade, Northwood/Prescott, med 533- och 800 MHz-buss.
Nordbrygga Intel 875P.
Sydbrygga Intel ICH5-R.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version V 1.3 (19/05/03).
PCI-platser 5 stycken, PCI 2.3-kompatibla.
AGP-platsen AGP PRO 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-100-kanaler.
USB-portar 4 stycken.
USB-standard 1.1/2.0
Max antal USB-portar 8 stycken.
Ljud 6-kanalsljud (Realtek ALC650).
Nätverk Intel PRO/1000 CT Desktop Connection Gigabit LAN (stödjer CSA), 10/100/1000 Mbit.
Serial ATA (SATA) 4 stycken SATA-150-portar, (Intel ICH5-R och Silicon Image Sil3112A ).
RAID Ja, RAID 0 och RAID 1 (enbart via Silicon Image-kretsen).
HyperThreading Technology Ja.
Övrigt Tre Firewire-portar, stödjer ECC-minnen.

För er som vill läsa lite mer om 875P-chipsetet, CSA och PAT hänvisar jag till två (1 2) tidigare recensioner

Som ni kan se är detta moderkort riktat till den som vill ha det bästa och det allra senaste. 875P är det bästa chipset avsett för Pentium 4 som man idag kan hitta på marknaden. Den integrerade 1 Gbit-nätverksanslutningen med stöd för CSA är även den ”state-of-the-art”, Dual Channel DDR400 likaså. Dock är det långt ifrån alla som har användning för alla dessa funktioner, men det kan ändock vara bra att ha dem på grund av framtida uppgradingar.

Något annat relativt ovanligt är att det finns Firewirekontakter som standard. Det sitter en bak på IO-plåten och ytterligare två kontakter på den medföljande bakplåten. Detta kan vara användbart för dem som t ex använder externa hårddiskar eller vill föra över data från sin digitala videokamera. Genom att det finns integrerat direkt på moderkortet slipper man att köpa till ett PCI-kort med sådana kontakter på.

Det enda som jag egentligen saknar är dubbla BIOS-kretsar. Varför har man valt att inte inkludera ett sådant? Det är enligt mig en gåta, det hade inte kostat speciellt mycket att lägga till det, och procentuellt sett hade det knappt kostat något alls. Den extra säkerhet som det ger är enligt mig värd en hel del, att helt enkelt veta att man alltid har ett fungerande BIOS, oavsett om flashningen lyckas eller inte är en ovärderlig känsla.

I förpackningen

Förpackningen som moderkortet levererades i var mattsvart och gav ett litet mer exklusivt intryck än vissa andra moderkortskartonger gjort som vi den senare tiden har testat. När vi sedan öppnade den stora lådan återfann vi två mindre lådor i den stora. I dessa två var tillbehören, manualerna och så vidare fint nerpackade. Detta anser jag vara ett steg i rätt riktning. Så som det var innan när lådan bara var indelad i två zoner, en där moderkortet låg och en där tillbehören låg var inte speciellt bra. Då kunde tillbehören röra sig fritt i lådan och då ta skada eller i värsta fall skada moderkortet. Men som det är nu har de inte en chans att röra på sig vilket gör att risken för fraktskador eller liknande minskar markant.

I den ena av lådorna återfanns följande:

• 1 st. ”case badge”.
• 1 st. I/O-plåt.
• 1 st. diskett med drivrutiner till SATA-kontrollern.
• 1 st. CD-skiva med övriga drivrutiner.
• 1 st. manual tillhörande moderkortet.
• 1 st. ”Quick Installation Guide”.
• 1 st. manual till den medföljande SATA-adaptern.
• 1 st. klisterlapp som beskriver de olika jumprarna på moderkortet.

I nästa låda hittade vi detta:

• 1 st. SATA-adapter.
• 1 st. elkabel till ovanstående.
• 2 st. strömkabelsadaptrar för SATA-enheter.
• 2 st. SATA-kablar.
• 1 st. rundad IDE-kabel.
• 1 st. rundad floppy-kabel.
• 1 st. bakplåt med två USB- och två Firewire-kontakter.

Som ni kan se medföljer det mesta detta moderkort, dock saknar jag ett fåtal saker.

Det som jag tycker saknas mest är ytterligare en IDE-kabel. Som det är nu medföljer bara en sådan och den är även ganska kort. Detta tillsammans med att ABIT valt att placera IDE-kontakterna långt ner på moderkortet gör att den medföljande IDE-kabeln blir omöjlig att använda till något som är monterat långt upp i lådan. Jag tycker ABIT borde ha skickat med en till IDE-kabel, och denna runt 80-90 cm lång. Ytterligare en sak som jag tycker vore trevligt om det följt med är en SATA-adapter till, då skulle man kunna koppla in både sin hårddisk och t ex sin CD-brännare till SATA-kontakterna. Men eftersom att det säkerligen hade höjt priset på moderkortet att skicka med en till kanske ABIT gjorde ett bra val när de valde att bara bifoga en. Om man trots allt vill ha två stycken kan man köpa till en för en extra kostnad.

De bra sakerna med tillbehören är att i princip allt man skulle kunna tänkas behöva medföljer (exkluderat den extra långa IDE-kabeln), manualen är bra skriven och förklarar det mesta, dock kunde den faktiskt ha gått lite djupare in på de avancerade delarna i bland annat BIOS. Snabbinstallationsguiden är även den mycket välskriven, för en person som aldrig byggt ihop en dator innan bör det inte vara några som helst problem att göra så efter att han/hon läst igenom denna bok. För övrigt känns tillbehören riktigt gedigna och det verkar som ABIT valt att satsa på kvalité istället för kvantitet.


  Nästa sida »


05/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!