Innehåll

iRiver iFP-1090

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till iRiverNordic som gjorde denna recension möjlig.

14/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Ljudkvalitén

Tillsammans med de medföljande hörsnäckorna från Sennheiser ger spelaren ifrån sig förvånansvärt bra ljud. Hörsnäckorna är helt klart de bästa vi har fått med en spelare direkt från fabrik. Man får med andra ord väldigt bra ljud direkt ur lådan.

Om man jämför spelaren med till exempel Jens Of Sweden MP-300 med Sennheiser-lurarna låter iRivers spelare något bättre. Kopplar vi istället in ett par betydligt dyrare hörlurar blir skillnaden ännu större. iRiver iFP-1090 har helt enkelt den bästa ljudkvalitén vi hitintills har stött på i en MP3-spelare!

Vill man dessutom finjustera ljudet ytterligare går det utmärkt med de olika equalizer-inställningarna. Med hjälp av dessa kan man få ännu bättre ljud, dock måste man byta inställningar när man byter musikstil. Vi hittade en perfekt inställning för till exempel House och liknande musik, men när vi startade en Pop-låt blev ljudet helt enkelt gräsligt. Detta är dock inte något specifikt för den här spelaren, så är det oavsett spelare. Men det är helt klart något att tänka på när man håller på och finslipar ljudet med hjälp av equalizer-inställningar.

Användning

Att använda spelaren är inte speciellt svårt när man väl lärt sig att hantera menyn på rätt sätt. Detta är dock allt annat än enkelt på grund av alla funktioner och möjlighet spelaren har. Men har man använt en MP3-spelare tidigare förstår man relativt snabbt hur allt fungerar, och tar man sig dessutom en titt i den ypperliga manualen bör man vara igång helt smärtfritt inom några minuter. Menysystemet enkelhet och knapparnas placering bör också göra att man kommer igång med spelaren väldigt fort.

Vi har använt spelaren under de flesta tänkbara aktiviteter, joggning, avslappning, bilfärder, styrketräning och med mera. Eftersom man har hela tre val på hur man vill ha spelaren fastsatt är det inga som helst problem att få den på en bekväm plats. I bilen kan det till exempel vara skönt att lägga spelaren i dörren, på gymmet kan halsremmen vara ett bra val, och vid joggning är armbandet det självklara valet. På grund av dessa valmöjligheter är det inga som helst problem att använda spelaren under någon av dessa förhållanden.

Enligt iRiver själva skall spelaren ha en batteritid på hela 35 timmar kontinuerligt spelande. Vi testade helt enkelt detta genom att sätta en musikfil på repeat och mätte tiden det tog för spelaren att dö. Skall vi vara ärliga hade vi aldrig kunnat tänka oss att spelaren skulle kunna hålla på och spela upp musiken i 35 timmar, men döm till vår förvåning när spelaren efter 30 timmar fortfarande spelade för glatta livet, efter 33 likaså, men den 34:e timmen tystnade musik för gott, alltså med beröm godkänt! Nämnas bör dock att vi under dessa 34 timmar inte rörde spelaren över huvud taget. Med andra ord var skärmen aldrig igång, och kameran nyttjades aldrig. Batteritiden blir alltså något kortare under normalt användande, ungefär 30 timmar enligt våra tester. Detta är betydligt mer än vad de flesta andra spelare med inbyggt batteri klarar av.

Att använda kameran är så enkelt det kan bli. Det enda man behöver göra är att gå in i kameraläget, rikta kameran och trycka på rätt knapp. Bildkvalitén blir som ni kanske redan har listat ut inte på långa vägar lika bra som man kan få med hjälp av en riktig kamera. Dock kan man helt klart jämföra bildkvalitén med den man får från de kameror som sitter i mobiltelefoner och liknande apparater. Kameran i iFP-1090 har också samma brister som finns i andra inbyggda diton, den är väldigt ljuskänslig och har ingen justerbar fokus över huvud taget vilket ställer till en del problem. Vi har här under fyra stycken bilder som är tagna med kameran och som alla är helt obehandlade. Alla bilder är tagna under mycket goda ljusförhållanden för att få fram det bästa av kameran.

Klicka på bilderna för att se de oredigerade versionerna.

För att föra över musik till spelaren eller att föra över bilderna man tagit från spelaren till datorn måste man tyvärr använda ett speciellt program. Spelaren är alltså inte UMS-kompatibel och dyker inte upp som en extern enhet i utforskaren i Windows. iRiver har dock utlovat en firmware i mitten på juli som kommer göra iFP-1090 UMS-kompatibel, dock till bekostnad på överföringshastigheten. Men som det är nu går det inte fortare att föra över filer till iFP-1090 än till Jens Of Sweden:s MP-130 som är UMS-kompatibel. Så att UMS-firmwaren skulle göra att överföringen tar längre tid på iRiver-spelaren tycker vi verkar mycket konstigt.

Mjukvaran som man idag är låst till fungerar mycket bra, och har man någon gång använt sig av utforskaren i Windows är man igång med att föra över musik direkt. Det är med andra ord bara att dra och släppa.


« Föregående Nästa sida »


14/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!