Innehåll

In Win X710

Inledning
Specifikationer
I kartongen
Utsidan
Insidan
Installation
Test
Slutsats


Tack till In Win som gjorde denna recension möjlig.

19/02-04 | Fluffy | fluffy(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Installation

Installationen börjar med att balken skruvades bort. Sedan i med distanserna, fixa iordning I/O-plåten och sedan på plats med moderkortet. En lite mindre irriterande detalj var att balken ovanför moderkortet satt lite långt ner så skruvmejseln gick mot den då moderkortet skruvades fast. Nu när moderkortet är på sin plats så var det dags att montera optiska enheten. Bara peta bort 5,25"-brickan och sedan skjuta in enheten ifrån chassits framsida. Passa in enheten vid hålen i chassit och sedan i med skruvarna. Installationen av externa 3,5"-enheter är precis på samma sästt. De interna 3,5"-platserna använder skenor som monteras med två skruv vardera. När dessa skenor var monterade på hårddisken så skjuter man in enheten.

Vid installationen av expansionskorten så skulle det inte skadat om vi hade haft en längre skruvmejsel då handtaget på den vi använde gick emot chassikanten och gjorde att vi fick luta skruvmeljseln vilket gjorde att den lätt slirade. De har plockat bort lite metall för att underlätta fastskruvandet av expansionskorten så en längre skruvmeljsen är att föredra.

Nu är det bara kabeldragningen som återstår. Vi börjar med att trycka dit kablarna ifrån chassits framsida. Tack vare att powerknappens, resettknappens, powerledens och hddledens kablar inte satt i en stor klump gjorde att detta underlättade en del. Ljuduttagskabeln var det bara att trycka dit och USB-kablarna monterades med moderkortets manual i andra handen. Inga problem på den biten.

Dags för strömmen till systemets komponenter. På vårat testsystems moderkort sitter ATX-kontakten uppe till vänster på moderkortet. Tack vare det så fick strömkabeln ifrån LCD:n gå över moderkortet eller lite halvspänt under moderkortet. Strömmen till optiska enheten eller hårddisken var inga som helst problem, fast vi upptäckte liten miss. Nätaggregatets kablar är lite för korta så de fem interna 3,5"-facken får dela på två 4-pinskontakter av de totalt sju som medföljer nätaggregatet.

Optiska enheten och hårddisken fick sina IDE-kablar och så var kabeldragningen klar. Nu återstod finslipningen av dragningen, nämligen att gömma undan en drös kablar, vilket inte alls gick. Detta gick inte för att chassit inte har några skrymslen som t.ex bakom 3,5"-platser eller liknande. Sedan så är hålet där kablarna går ifrån chassits framsida mot sidoplåten och inte mot moderkortsplåten. Detta gör att kablarna går igenom det hålet och sedan gör att det ser väldigt stökigt ut i chassit.

För er som undrar var de vita sakerna vi visade i början av recensionen så är det korthållare. Man monterar sina instickkort och sedan så monterar man en sådan vit sak på den löstagbara balken och trycker den rörliga plastbiten mot ett instickkort. På så sätt så hålls kortet uppe samt att risken att korten åker ur sina kortplatser under transport är borta. Det skulle varit trevligt om man skulle kunnat flytta balken mellan två steg för att kunna avbelasta längre kort och inte bara mindre kort då chansen att dem åker ut är mindre.

Summering av monteringen är god. Enkelt att montera moderkortet pga ett öppet chassi. Monteringen av hårddisk och optisk enhet var enkelt, men när vi kommer till kabeldragningen och optimering av kabeldragningen så ser det mindre bra ut. Inga som helst ställen att gömma kablar, hålet där kablarna ifrån chassits framsida sitter på "fel sida" och nätaggregatets kablar är en aning korta.

Test

Testsystemets specifikationer lyder:

  • Moderkort: MSI KT3 Ultra-ARU v1.0
  • Processor: AMD Athlon XP 2000+ - 1667 MHz
  • Grafikkort: Hercules Radeon 9000 v1.0
  • Hårddisk: Seagate Barracuda IV - 80 GB
  • CPU-kylfläns: Alpha PAL8045
  • CPU-fläkt: Titan-fläkt - < 25 dBa, 32.4 cfm

Chassit utsattes för åtta tester, fyra med fläktarna på 9 V och fyra med fläktarna på 12 V. Fyra tester kördes med så lite mjukvara igång som möjligt och fyra där 3DMark03 loopades för att processor, grafikkort och lite hårddisk skall skapa värme. Alla tester kördes i minst fem timmar för att få så stabila värden som möjligt.

I slutet av testerna avlästes alla temperaturer, varvtal och spänningar. Chassits och processorns temperaturer avlästes med moderkortets interna sensorer och programmet PC Alert 4. Hårdiskens interna temperatur avlästes med SpeedFan v4.09. Hårddiskens externa temperatur avlästes med LCD-enhetens ena temperatursensor och andra sensorn sattes på grafikkortets kylfläns. Fläktarnas varvtal avlästes också av LCD:n.

 

Rum (°C)

Chassi (°C)

CPU (°C)

GPU (°C)

HDD I/E (°C)

3,3 V

5 V

12 V

Idle, 9 V

20

31

38,5

30,5

24 / 26

3,32

5,07

12,32

Load, 9 V

19,5

35

43

37

25 / 26

3,33

5,05

12,41

Idle, 12 V

18

27,5

35,5

27,5

22 / 25

3,32

5,08

12,31

Load, 12 V

20,5

32,5

40,5

33,5

24 / 26

3,33

5,05

12,4

På 12 V snurrar 80 mm-fläktarna runt 2800 rpm och 120 mm-fläkten runt 2000 rpm. På 9 V snurrar dem runt 2300 respektive 1200 rpm. För de som gillar tysta maskiner är dessa fläktarna inte att föredra. Sedan att man bara kan ändra mellan 9 V och 12 V tar nog emot ytterliggare för en del personer.

Testresultaten säger att chassit har god kylning. Inte rumstemperatur i chassit men runt 10 grader över rummets temperatur är normalt för många chassin. Man kanske skulle kunna ha förväntat sig lite bättre resultat då det är en 120 mm stor fläkt som utsug men insuget har som sagt en del motstånd som gör att luft kan ha lite problem att tag sig in den vägen.

Nätaggregatets enda spänning som har lite tvivelaktiga värden är 12 V-spänningen. 0.3 V med låg belastning och 0.4 V med hög belastning är lite tveksamt, men testsystemet hade inga som helst stabilitetsproblem och spänningen är inom toleransområdet.

Summering av testerna säger att resultaterna överlag var bra. Det som fick sig en liten fundering var temperaturen i chassit med kylningen det har. Enda spänningen som var lite tveksam var den på 12 V som var lite väl hög, men den var inom toleransområdet.

Slutsats

Ett chassi av bra kvalitet och lätt att arbeta i. Den 120 mm stora utsugsfläkten är ett stort fint plus. De två 80 mm-fläktarna i chassits framsida har kanske en aning svårt att pressa in luften i chassit pga de interna 3,5"-platserna som är bra luftblockare. Ljudvolymen av dessa fläktar inkl nätaggregatet är ovanligt hög så folk som söker ett tyst chassi eller sova i samma rum med detta chassi igång så är detta inget val.

Chassits LCD är en trevlig sak som gör att man kan ändra fläktarnas hastigheter, kolla temperaturer, klockan och använda som väckarklocka. Fast denna enhet har tre nackdelar, den lyser konstant, fläktarnas spänning ändras endast mellan 9 V och 12 V samt att om den inte får sin spänning så nollställs den. Ett litet mindre fel kan också vara att enheten måste ha en rpm-signal in på en kanal för att man skall kunna ändra spänningen, annars så går den på 12 V. Denna enhet behöver alltså finslipas.

Nätaggregatets kablar var en aning korta. Att endast två större 4-pinskontakter når de interna 3,5"-platserna är liten miss. Sedan så är hålet där kablarna ifrån chassits framsida på fel sida vilket gör att det blir en mindre kabelhärva som man inte kan gömma på ett snyggt sätt utan spretar åt alla håll.

Ett större kvalitetschassi som kostar runt 1200 kr med ett 300 W nätaggregat låter lite konstigt, men nätaggregatet kan vara av god kvalitet men den tvivelaktiga 12 V-spänningen gör att vi ifrågasätter detta. Ett chassi många troligen skulle bli nöjda med, men med ett annat nätaggregat samt fläktar som låter ett par dBA lägre.

Fördelar Nackdelar
Lätthanterligt. LCD-enheten behövs finslipas.
Rymligt. Nätaggregatet.
Hög kvalitet. Ljudvolym.


« Föregående  


19/02-04 | Fluffy | fluffy(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!