Innehåll

Iwill K7S2

Inledning
SiS 746FX
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Mjukvara & dokumentation
Prestanda
Slutsats


Tack till MicroTech Nordic som gjorde denna recension möjlig.

06/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Iwill grundades 1989, och ägnade sina första år åt att tillverka dyrare SCSI-lösningar åt företag. Efter ett tag blev deras produktion dock allt mer inriktad på moderkortstillverkning, och det är detta som Iwill i huvudsak ägnar sig åt idag. Bland datorentusiaster och hemmabyggare blev tillverkaren känd genom socket A-moderkort som till exempel KK266 och XP333, främst eftersom dessa lämpade sig mycket väl för överklockning.

Efter dessa succémoderkort har Iwill hamnat lite i skymundan bland hemmabyggarna och datorentusiasterna, vilket visserligen inte är särskilt konstigt då tillverkaren den senaste tiden inriktat sig mer på den kanske lönsammare server- och arbetsstationsmarknaden. Med det nya socket A-moderkort K7S2 tar dock tillverkaren nya tag; detta budgetmoderkort är avsett för de som vill ha ett billigt socket A-moderkort, men ändå inte vill gå miste om de överklockningsfunktioner som ofta saknas på billigare moderkort.

K7S2 baseras på 746FX från SiS, ett chipset som hör till de billigare på socket A-sidan. Genom att använda detta chipset kan Iwill pressa priserna på sitt moderkort, och deras förhoppning är att erbjuda ett högpresterande och billigt moderkort, som trots sitt pris har bra överklockningsfunktioner. I denna recension kommer vi ta reda på om Iwill lyckats att skapa ett billigt moderkort som verkligen det går att överklocka bra med, men vi inleder recensionen med att titta närmare på det chipset som K7S2 baseras på - SiS 746FX.

SiS 746FX

SiS historia som chipsettillverkare sträcker sig ganska långt bak i tiden, redan då 386-processorerna hade sin storhetstid producerade SiS moderkortschipsets. Idag tillverkar SiS chipsets för både Pentium 4- och Athlon-plattformen, främst inom budgetsegmentet. Större delen av SiS produktion av chipsets avsedda för socket A-plattformen avsätts för anonyma moderkortstillverkare som säljer stora mängder moderkort till OEM-tillverkare. Inte alltför sällan dyker det dock upp tillverkare som försöker att marknadsföra SiS-baserade moderkort direkt mot oss, slutkunderna. ECS K7S2A är ett exempel på detta, Iwill K7S2 som denna recension handlar om är ett annat.

746FX är SiS senaste chipset för socket A-plattformen som verkligen finns tillgängligt, dock inte det absolut senaste som faktiskt släppts. På SiS hemsida går det att läsa om 748, ett nyare socket A-chipset än 746FX. Försäljningen av 748 har dock för närvarande inte satts igång än, och varken bilder på moderkort baserade på 748, eller prestandatester, finns att tillgå. Vi kommer naturligtvis komma in på vilka skillnader det finns mellan 746FX och 748 senare i denna recension.

Precis som majoriteten av chipsets består 746FX av två delar, en nord- och en sydbrygga. Nordbryggan har, precis som hos andra chipsets, i huvudsak hand om minnena, processorn och grafikkortet. Sydbryggan har däremot hand om bland annat IDE-hårddiskarna, PCI-platserna, externa portar som USB och FireWire och ser till att dessa har kontakt med resten av datorn.

Nordbryggan stöder ungefär samma standarder som liknande chipsets från konkurrerande tillverkare:

  • DDR400: den senaste minnesstandarden, även kallad PC3200. Möjliggör en teoretisk bandbredd på uppåt 3,2 GB/s.
  • AGP 8X (3.0): den senaste AGP-standarden, som bland annat möjliggör en teoretisk bandbredd mot grafikkortet på 2,1 GB/s.
  • 333 MHz busshastighet: Stödet för 333 MHz busshastighet gör att SiS 746FX fungerar med samtliga socket A-processorer som för närvarande finns på markanden. Den maximala busshastigheten är också skillnaden mellan 746FX och 748; 748 har även stöd för en busshastighet på 400 MHz, vilket är den hastighet som AMDs kommande socket A-processorer med stor sannolikhet kommer att arbeta med.

Nordbryggan hos SiS 746FX utmärker sig inte på något speciellt sätt, utan är snarare tänkt som ett billigare alternativ till konkurrerande chipsets som till exempel KT400.

Sydbryggan som kopplas ihop med nordbryggan heter 963, och finns i två varianter: 963 och 963L. Det finns en enkel skillnad mellan dessa varianter: 963 har integrerat stöd för Firewire (IEEE1394A), medan 963L saknar detta. Inte heller sydbryggan hos 746FX utmärker sig på något speciellt sätt jämfört med sina konkurrenter, och stöder följande:

  • ATA/133: den senaste parallella IDE-standarden, som möjliggör en teoretisk bandbredd mot IDE-enheterna på 133MB/s. Troligen kommer SiS inom en snar framtid att släppa en ny sydbrygga som har integrerat stöd för den nya IDE-standarden Serial ATA.
  • USB 2.0: den senaste USB-standarden. Nyheter med denna standard, jämfört med USB 1.1, är bland annat att den teoretiska bandbredden har ökats från 20 Mbit/s till hela 480 Mbit/s.

Sydbryggan har även stöd för en LAN-kontroller och en 6-kanalig ljudkontroller. Vilka kontrollers som väljs är helt upp till moderkortstillverkarna, dock brukar kretsar från Realtek dominera, främst eftersom de är både billiga och håller förhållandevis hög kvalitet.

Diagrammet nedan visar vilka standarder SiS 746FX stöder, samt hur de olika delarna kopplas ihop.

Bilden ovan skvallrar om att anslutningen mellan nord- och sydbryggan fått namnet MuTIOL. Denna anslutning har SiS jobbat hårt med, och man har gett MuTIOL-anslutningen en teoretisk bandbredd på uppemot 1 GB/s, vilket är förhållandevis mycket. Denna bandbredd behövs med all sannolikhet inte under normal användning av datorn, men med tanke på att USB 2.0, ATA/133 och FireWire, tillsammans med eventuella PCI-kort och LAN-anslutningar, kan sluka en hel del bandbredd så kan anslutningens bandbredd komma väl till pass vid pressade situationer.

Något som med all sannolikhet är välkommet bland överklockare, och som även återfinns hos konkurrenten nForce2, är att 746FX ger moderkortstillverkarna möjlighet att ordna så att AGP- och PCI-hastigheterna går att ställa in helt oberoende av busshastigheten. Detta gör att man inte behöver bry sig om AGP- och PCI-hastigheterna då man använder sig av höga busshastigheter, vilket man normalt brukar behöva ta hänsyn till och som man ofta begränsas av när man överklockar genom att höja busshastigheten över rekommenderade frekvenser.

Om man jämför SiS 746FX med dess konkurrenter KT400 från VIA, och nForce2 från NVIDIA, så utmärker sig inte 746FX på något speciellt sätt, i varje fall inte på pappret. Det SiS istället lockar med är ett lägre pris. Om 746FX klarar att ge hyffsad prstanda så gör detta chipsetet till ett tänkbart alternativ till chipsets som till exempel KT400.

Nåväl, låt oss gå vidare och titta på vad Iwills 746FX-baserade kort har att erbjuda, samt hur det står sig i konkurrensen.


  Nästa sida »


06/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!