Innehåll

Iwill K7S2

Inledning
SiS 746FX
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Mjukvara & dokumentation
Prestanda
Slutsats


Tack till MicroTech Nordic som gjorde denna recension möjlig.

06/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS, stabilitet & överklockning

Moderkortets BIOS är den sedvanliga Award/Phoenix 6.0, som används av de allra flesta moderkortstillverkare idag. Den är överskådlig och moderkortstillverkaren har valt att följa samma layout som de flesta andra tillverkare, vilket gör att man hittar inställningarna där man förväntar sig att hitta dem. Det enda som kanske skiljer denna BIOS-layout från de flesta andra tillverkares BIOS-layouter är att man valt att samla alla minnesinställningar och inställningar gällande överklockning i en meny, som tillverkaren valt att kalla "Iwill Smart setting".

Det mesta man kan önska sig finns faktiskt i BIOS, alltifrån mängder av strömssparande inställningar till möjlighet att ställa in AGP-hastigheten. Något vi däremot saknar är bättre möjligheter till inställning av enskilda minnesinställningar. I den nuvarande BIOS-versionen har man endast möjlighet att ställa in CAS-åtkomsttiden själv. Det finns en så kallad "Auto Configuration" för minnena, där man väljer ett prestandaläge, och sedan låter BIOS ställa in de övriga inställningarna. Det hade dock varit trevligt att själv kunna ändra dessa inställningar separat. Att ordna detta är dock ingen större svårighet för tillverkaren, det räcker med en BIOS-uppdatering, och det är inte osannolikt att tillverkaren rättar till detta i en framtida uppdatering.

Förutom den vanliga möjligheten att övervaka temperaturer, varvtal och spänningar så finns även möjligheten att välja två processortemperaturer för att förhindra överhettning. Vid den första och lägsta temperaturen så börjar moderkortet att varna genom PC-speakern. Vid den andra temperaturen så stängs datorn automatiskt av. Detta är givetvis bra för att förhindra att processorn blir överhettad, vid händelse av att till exempel processorfläkten skulle gå sönder.

Nedan följer ett utdrag av de funktioner som rör överklockning som går att återfinna i BIOS.

  • Multiplier: 5-24x
    Att ändra multipliern kan vara mycket användbart vid överklockning, speciellt då man vill nå så hög busshastighet som möjligt, eller få ner busshastigheten och samtidigt överklocka. Vi provade denna funktion i den mån det var möjligt, och den fungerade utmärkt med våra upplåsta processorer.
     
  • Processorspänning: 1,1-2,05 V
    Här har tillverkaren varit mycket generös, att kunna ändra spänningen över 1,85 V är ganska ovanligt och mycket bra om man ska överklocka mycket och har bra kylning. 2,05 V räcker ganska långt, endast de mer extrema överklockarna skulle kunna önska sig mer frikostiga inställningar. Valdes 2,05 V i BIOS så landade den verkliga spänningen, enligt moderkortets sensorer, på runt 2,03 V.
     
  • Busshastighet: 100-250 MHz
    Busshastigheten går att i 1 MHz-steg ändra från 100 till hela 250 MHz. Genom att använda oss av en upplåst Athlon XP-processor lyckades vi uppnå en busshastighet på 182 MHz utan att stabiliteten blev lidande. Detta är godkänt, men inte alls i nivå med vad till exempel ett nForce2-kort i allmänhet klarar av.
     
  • Minnesspänning: 2,5-2,9 V
    Denna spänning kan med fördel ökas då man vill nå höga busshastigheter, men ändå köra minnet med relativt strikta inställningar. Möjligheten att ändra minnesspänningen upp till 2,9 V är välkommen; hos många moderkort i denna prisklass går inte denna spänning att ändra överhuvudtaget.
     
  • AGP-spänning: 1,5-1,8 V
    Att ändra AGP-spänningen kan hjälpa vid överklockning av grafikkortet. Det kan även vara användbart för att lösa eventuella stabilitetsproblem som kan bero på grafikkortet. Att man ges möjlighet att ändra denna spänning börjar bli vanligare allt bland moderkorten, och det är givetvis bra att denna funktion även återfinns på detta moderkort.
     
  • PCI/AGP-hastighet: 33-49/66-99 MHz & "Fix"
    PCI- och AGP-hastigheten går som vi nämnde tidigare att ändra helt oberoende av busshastigheten. Väljs "Fix" som hastighet hamnar klockfrekvenserna på sina respektive standardfrekvenser, det vill säga på 33 MHz för PCI och 66 MHz för AGP.
     
  • Buss-/minneshastighets-förhållandet
    Vilka förhållanden mellan buss- och minneshastigheten som går att välja varierar beroende på vilken busshastighet man använder. Nedan följer förhållandena vid de olika intervallerna av busshastigheter:
    100-132 MHz: 1/2, 3/8, 3/10, 1/4
    133-165 MHz: 1/2, 2/5, 1/3
    166+ MHz: 5/8, 1/2, 5/12
    För att enkelt sammanfatta dessa förhållanden så möjliggör de att man kör DDR266, DDR333 eller DDR400 oavsett om man använder en busshastighet på 100/200, 133/266 eller 166/333 MHz.

För att sammanfatta överklockningsfunktionerna så skulle vi villa säga att de är tämligen goda, speciellt med tanke på den prisklass som moderkortet ligger i. Det finns moderkort med betydligt bättre överklockningsfunktioner, och som också går att köra stabilt i högre busshastigheter, men i denna prisklass så hör kortet definitivt till de mest lämpade moderkorten för överklockning.

Skulle man ha valt sådana BIOS-inställningar att man inte får bild på skärmen, och således inte har möjlighet att rätta till inställningarna, så är man tyvärr tvingad att nollställa CMOS manuellt (CMOS = det minne där alla BIOS-inställningar lagras). Detta görs enklast genom att, när datorn är avstängd och moderkortet inte har ström, flytta en bygel och kortsluta ett par pinnar under några sekunder. Detta medför dock att man måste öppna sitt chassi, och det hade naturligtvis varit smidigare med någon form av nollställning som inte involverar fysiskt arbete. En del moderkorts BIOS ignorerar de valda BIOS-inställningarna om en viss knapp trycks ner under uppstart, och en sådan lösning hade varit perfekt på detta moderkort. Troligen går en sådan funktion att implentera i BIOS, och vi får hoppas att tillverkaren väljer att göra det i en framtida BIOS-uppdatering.

Är du intresserad av att veta exakt vilka inställningar som går att göra i BIOS rekommenderar vi dig att ta en titt i moderkortets manual, som finns för nerladdning här.

Moderkortets stabilitet var mycket hög och vi hade inga som helst problem med att datorn hängde sig eller liknande, även fast vi körde 3DMark03, som belastar datorn mycket hårt, flera dagar i sträck. Detta är något man givetvis ska förvänta sig och kräva från ett moderkort, men som givetvis är viktigt att testa.

Många moderkort brukar ha stabilitetsproblem och/eller prestandaproblem då man har minnen monterade i samtliga minnesplatser. Vi provade att montera tre stycken enkelsidiga 256 MB PC3200 DDR-SDRAM-minnen från Samsung på moderkortet med framgång, moderkortet var lika stabilt som med en modul monterad. Vi märkte inte heller av någon nämnvärd prestandaförsämring med minnen monterade i samtliga minnesplatser.

Mjukvara & dokumentation

Vilken mjukvara som följer med ett moderkort må vara det sista man tittar på vid inköp, men det är ändå något som bör tas upp för att kunna få en bra helhetsbild över vad som faktiskt följer med moderkortet.

Förutom Direct X 8.1, Acrobat Reader, moderkortsmanualen, flashningsprogram för BIOS, drivrutiner för chipset och alla integrerade funktioner så fann vi följande två programvaror på den medföljande CD-skivan:

  • McAfee Anti-Virus
    Som namnet antyder så är detta ett antivirus-program från den välkända mjukvarutillverkaren McAfee. Programmet ser till att hålla virusdefintionerna kontinuerligt uppgraderade via kontakt med McAfees uppdateringsserver.
     
  • Hardware Monitor Utility
    Detta program används för att avläsa de temperaturer, varvtal och spänningar som moderkortets sensorer ger. Programmet hör inte till de mest avancerade i denna kategori, men erbjuder trots allt användaren goda möjligheter till övervakning.

Mjukvarupaketet är inte särskilt tilltaget, men det är trevligt att en licenserad version av ett antivirusprogram medföljer. Som vanligt med moderkort är dock inte mjukvaran särskilt viktig för omdömet, även om det helt klart är trevligt med tillverkare som skickar med mycket licenserad mjukvara.

Om vi går in på dokumentationen så medföljer en manual skriven på engelska. Denna går i detalj igenom den fysiska installationen, inställningsmöjligheter, mjukvaruinstallationen och liknande. Denna manual är mycket välskriven, och nivån på engelskan är för ovanlighetens skull hög, och innehåller inte de pinsamma språkfel som ofta förekommer i moderkortsmanualer.


« Föregående Nästa sida »


06/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!