Innehåll

Jetway MiniQ 450

Inledning
Specifikationer
Paketets Innehåll
Layout
Installation
BIOS/Överklockning
Användning
Slutsats


Ett stort tack till Kylning.com som gjorde denna recension möjlig!

22/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS/Överklockning

Även på detta moderkortet är det ett Phoenix BIOS. I BIOS:et hittar man det vanliga, man kan ställa in klockan, stänga och och sätta på olika enheter och funktioner o.s.v. Allt som bör finnas i ett BIOS på dagens moderkort finns även på detta.

Något som jag dock saknar är lite mera överklockningsinställningar, man kan t.ex. inte ändra spänningen till varken processorn eller minnet. Man kan dock ändra multipeln till processorn (förutsätter att man har en processor som inte är multipellåst), ändra ration mellan minnet och processorn, så man kan köra asynkront (processor och minnet i olika hastighet). Som tur är finns det dock möjlighet att ändra timingen till minnena vilket gör att man kan få ut maxprestanda ur dem. Systembussen går att ändra från 100 Mhz till 200 Mhz i 1 Mhz intervall. Men eftersom man inte kan ändra spänningen till processorn känns detta dock relativt onödigt. Enda chansen till att man skall få nytta av denna funktion är om man manuellt ändrar spänningen på processorn genom att vira någon ledande tråd runt vissa pinnar under processorn.

Något annat bra med BIOS:et är den avdelning där man kan kolla de olika spänningarna och temperaturerna. Man kan även ställa in så denna information visas längst ner på skärmen vid uppstart av datorn vilket jag inte har sett tidigare men som jag nu tycker alla moderkort skall innehålla.

Användning

Att använda lådan är både roligt och lätt. Om man skall ha den som sin stationära dator bör man placera den på skrivbordet eftersom det annars blir jobbigt att byta CD-skiva eller liknande. Om man inte gör detta så ofta kan man dock placera den på golvet och då föra ljudkällan längre ifrån sig och på så sätt får en tystare arbetsmiljö. En dator i denna låda passar också utmärkt som en HTPC (Home Theather PC), detta eftersom den både är liten och snygg. Man kan alltså lätt placera den på TV-bänken och den passar också in där p.g.a. sin mörka färg, många av dagens TV-, video och DVD-apparater är ju svarta eller gråa. Något som dock talar emot detta är avsaktandet av TV-utgången, man måste alltså införskaffa ett nytt grafikkort med en sådan anslutning på vilket är lite synd. Eftersom det inbyggda grafikkortet presterar ganska dåligt i 3D-applikationer så måste man mer eller mindre skaffa ett nytt grafikkort. Det enda som det inbyggda duger till är att surfa och skriva på, hade det funnit en TV-utgången hade denna låda varit perfekt som HTPC.

Ett annan möjligt användningsområde är att använda denna dator som en LAN-låda. Detta eftersom den är mycket liten och lätt, man slipper alltså släpa på en stor och tung låda. Moddar man sedan dit handtag i toppen av lådan blir det nästan för enkelt att ta med sig datorn till ett LAN. Kombinerar man detta med en TFT-skärm så blir det i princip lika lätt att ta med sig denna kombination som en bärbardator till ett LAN.

Jag nämnde tidigare i texten att manualerna som medföljer är under all kritik, ett exempel på detta är följande. Efter att jag installerat Windows såg jag att det endast rapporterade 224 MB RAM vilket jag tyckte var udda. Startade då om datorn och även BIOS rapporterade 224 MB. Trodde då att minnesmodulen var defekt, plockade ur den och satte i en ny modul (vilket gjorde att jag i princip var tvungen att montera ner hela datorn). Men även med denna modul rapporterades endast 224 MB, kom då på att grafikkortet antagligen "lånade" 32 MB vilket visade sig stämma. Hade detta stått i manualen hade jag sluppit att felsöka i mer än två timmar.

Att använda fjärrkontrollen är enkelt, man kan som sagt styra muspekaren och mycket mera med den, tyvärr är det IR som gäller och inte radiovågor, man måste alltså har fri sikt mellan datorlådan och fjärrkontrollen. Men har man tänkt att använda datorn som en HTPC-låda är detta antagligen inget större problem, eftersom man då befinner sig i samma rum. Det medföljande programmet till fjärrkontrollen gör att det är mycket enkelt att surfa, kolla e-post och att spela upp musik och ljud. Det finns även en zoom-funktion vilket kan underlätta när man t.ex. sitter i soffan och letar efter ikonen för videouppsleningen i startmenyn.

Vid olika prestandatest presterar detta system som ett reguljärt dito, minnesbandbredden är bra och processorprestanda likaså. Det inbyggda grafikkortet fick 2025 poäng i 3D Mark 2001 build 330, detta med 256 MB Ram och en Pentium 4 på 2,4 Ghz.

Slutsats

Lådan i sig är mycket trevlig att arbeta med, den är stilren och snygg och den har många smarta funktioner. Dock finns det en del missar med utformningen av innandömet, men detta går inte att göra på så många andra sätt på grund av den begränsade volymen. Att installera de olika enheterna i datorn är dock inte så svårt trots detta. En av anledningarna till att det går så smidigt att installera allt är tack vara den medföljande guiden som beskriver steg för steg hur man skall gå till väga.

Några större missar är dock saknandet av TV-utgången och att det medföljande tangentbordet och musen inte är trådlösa. I vissa aspekter ser det ut som att tillverkaren tror att lådan kommer att användas som en HTPC, men ur andra synvinklar ser det inte alls ut så. Den medföljande fjärrkontrollen och programmet till den är sådant som talar för, tangentbordet och musen med kablar och den icke existerande TV-utgången är sådant som talar emot.

Priset på detta system ligger på runt 3500-4000 SEK inklusive moms.

Fördelar Nackdelar
Storlekten Det begränsade inandömmet
Utseendet Ingen TV-utgång
De medföljande enhterna Ej trådlöst tangentbord och mus
AGP-port Priset



« Föregående  

 

22/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!