Innehåll

Jens Of Sweden MP-400

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till Jens Of Sweden som gjorde denna recension möjlig.

07/12-04 | Niclas Alfinson | niclas(snabela)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Det är idag runt ett och ett halvt år sedan Jens Of Sweden gjorde sitt intåg på den svenska marknaden. Mycket har hänt sedan dess, flertalet konkurrenter har växt upp som svampar i skogen och den tekniska utvecklingen har naturligtvis gått framåt. Men trots alla dessa förändringar har Jens Of Sweden lyckats hålla ett järngrepp om den svenska marknaden för MP3-spelare, och de har lyckats sälja fler än hundratusen spelare sedan starten. Men allt har inte varit guld som glimmar. Under årets gång har exakt samma spelare som JOS salufört dykt till ett betydligt lägre pris under ett annat namn. Dock har det varit i relativt små mängder och JOS verkar inte ha tagit nämnvärd skada av det inträffade.

I vårt senaste test av en MP3-spelare här på 64bits övertog Niob tronen som den bästa spelaren med NB-110. Frågan vi idag ställer oss är om JOS kan ta tillbaka den med sin senaste produkt MP-400. På pappret ser det lovande ut, men klarar sig den hela vägen i mål?

Specifikationer

I tabellen nedan återfinner ni en sammanställning av spelarens specifikationer;

Storlek 63,6 x 27,0 x 15,7 mm (LxBxH).
Vikt 36 gram (batteri inkluderat).
Lagringskapacitet 256 MB, 512 MB och 1024 MB.
Stöd för MP3 (8 - 320 Kbps) och WMA (5 – 192 Kbps).
Batteritid Runt 20 timmar.
Överföring USB 2.0.
Uteffekt 10 mW + 10 mW (vänster respektive höger kanal).
Övrigt Line-in (ljudingång, spelar in MP3 i 96 - 160 Kbps och WAV i 32 – 88 Kbps), OLED-display med två färger (blå-grön och orange)..
Cirkapriser 1995, 2495 och 3195 SEK (256, 512 och 1024 MB) med moms..

Storleksmässigt är MP-400 väldigt liten, den är däremot inte den minsta och lättaste spelaren vi har testat, utan det är helt klart Asono 250f. Men Asono-spelaren var rensad från de flesta funktioner och det enda den egentligen kunde göra var att spela upp MP3-filer. Så är inte fallet med MP-400 utan den innehåller alla de funktioner vi är vana att se i en spelare av den här kalibern, radio, diktafon, linjeingång med mera. Men om vi jämför med föregångaren MP-130 har spelaren ifråga krympt både voly- och viktmässigt, närmare bestämt med 35 respektive 26 procent. Att spelarens vikt har minskat med 9 gram kanske inte låter så mycket, men man har faktiskt lyckat skala av hela 26 procent av vikten vilket är ganska anmärkningsvärt eftersom MP-400 innehåller i princip samma funktioner som MP-130 gör.

Skärmen som JOS använder sig av är den nu mer standardmässiga OLED-skärmen med de två färgerna orange och blågrön. När MP-130 släpptes kändes det här både fräscht och exklusivt, men idag har nästan alla MP3-spelare värda att nämna en sådan här skärm. Med andra ord känns skärmen relativt ordinär, till och med den lilla och relativt billiga Asono 250f använde sig av en skärm som klarade av att visa tusentals färger.

Den första spelaren som JOS släppte, MP-100, hade en uteffekt på 7 mW per kanal vilket sedan ökade till 13 mW hos de två senare versionerna (MP-300 och MP-130). MP-400 klarar dock enbart av 10 mW per kanal vilket är på gränsen till acceptabelt. Om man skall använda de medföljande hörsnäckorna är det här inget problem, men om man vill driva ett par större hörlurar kan uteffekten sätta gränser.

Spelaren använder sig av det nyare USB-gränssnittet, USB 2.0, för överföring till och från datorn. Men som vi såg hos Niob NB-110 är ett snabbare gränssnitt ingen garanti för att det skall gå snabbare i praktiken. Förhoppningsvis har JOS lyckats implementera det här på ett bättre sätt än vad Niob gjort.

JOS MP-400 stödjer för tillfället inte formatet OGG Vorbis, men en utlovade mjukvaruppdatering senare i år skall rätta till detta. Med andra ord ser vi precis samma sak som med Niobs NB-110. OGG Vorbis-stödet prioriteras inte utan tas fram efter att spelaren lanserats på marknaden. Nu är detta kanske inget större problem eftersom de flesta som använder OGG Vorbis-komprimerad musik brukar vara kompetenta datoranvändare som inte borde ha några problem att uppdatera mjukvaran. Men att en produkt släpps på marknaden innan den är färdigutvecklad är inget som vi ser positivt på.


  Nästa sida »


07/12-04 | Niclas Alfinson | niclas(snabela)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!