Innehåll

SkyHawk Jupiter Aluminium Case

Inledning
Specifikationer
Utsidan/Insidan
Installation
Slutsats


Ett stort tack till SkyHawk som bidrog med ett chassi.

08/10-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

SkyHawk har på senare tid blivit kända i Sverige pga. att de tillhandahåller billiga och välfungerande aluminiumlådor som även har en del originella lösningar. Deras MSR-4611 har funnits på den svenska marknaden ett tag och har blivit en relativt populär produkt. Främst pga. att den har två 120mm fläktar i sidan som sitter på en ”arm” vilket gör det möjligt att montera vattenkylning i ett miditowerchassi vilket annars vore nästan omöjligt.

Chassit vi här idag skall ta oss en titt på heter Jupiter, blir även detta mottaget med öppna armar på den svenska marknaden?

Specifikationer

Pris ca. 1000 kr
Storlek 49x20x41 cm (DxBxH)
Material 1,0 mm anodiserat aluminium.
Anpassad efter standard ATX eller Micro ATX
Nätaggregat Tillval
5.25"-platser 4 stycken externa
3.5"-platser 4 stycken interna och 2 externa
Fläktplatser En 80mm i fronten (medföljer ej), en CPU fläkt med 80mm fläkt (medföljer), en 60 mm bak (medföljer ej).
Frontportar 2st USB 2.0, mikrofon, hörlurar, IEEE1394 (Firewire, I-Link)

Förutom chassit medföljer två stycken plåtar att sätta framför kortplatserna. Anledningen till att det enbart medföljer två stycken är att det vid leverans sitter fastmonterade plåtar framför alla kortplatser. För att installera att AGP/PCI-kort måste man alltså bända loss dessa. Med i kartongen finns även en påse innehållande alla skruvar man behöver vid montering av allehanda datorkomponenter. Slutligen medföljer en standard ATX-backplate som knäpps fast på baksidan.

Som tillval finns det nätaggregat på 300 och 400W, även en sidoplåt med plexiglas och ytterligare en plats för en 80mm fläkt finns för den kräsne. Nätaggregaten som finns för tillval är båda certifierade för AMD Athlon XP och Intel Pentium 4.

Utsidan/Insidan

Även Jupiter har flera smarta lösningar, bla. en 4" LCD monterad i fronten på chassit som kan visa hårddiskaktivitet, temperatur, tid mm. Denna LCD är alltid igång, även om datorn är avstängd eftersom den tar ström från VSB-linan från nätaggregatet. LCD:n kan visa sju olika färger; röd, ljusblå, grön, navyblå, lila, gul och marinblå. Om man sätter färgvalet på automatik så byter den färg varannan sekund. Man kan även välja färg manuellt så att en färg alltid visas om man tycker det är irriterande med en blinkande LCD. Ovannämnd temperaturmätning är möjlig eftersom det medföljer en 60cm lång sensor som man kan placera varhelst man vill i chassit (eller utanför).

Alla kanter i chassit är mjuka och lena så risken att man skall skära sig på några vassa kanter är nästintill obefintlig. Chassit är mycket stilrent och passar bra nästan var som helst, i köket, i vardagsrummet osv. Chassit passar alltså perfekt för en HTPC (Home Theater PC) att ställa i vardagsrummet eftersom man inte behöver gömma den bakom något. Passformen på chassits olika delar är lite diskutabel, tex. passar inte ytterplåtarna perfekt utan det blir en glipa på på drygt en halv centimeter mellan den och fronten. Detta är dock inget man lägger märke till om man inte vet om det.

En annan lite originell lösning är att man har satt en 80mm-fläkt monterad i en "tunnel" precis ovanför CPU:n som suger in luft utifrån chassit och blåser den rakt på CPU:n. Det är även möjligt att vända på fläkten så att den suger varmluft från CPU:n och blåser ut den bak. Plasttunneln går att lossa enkelt genom att skruva loss två skruvar, på så sätt är det möjligt att flytta den så att den hamnar rakt ovanför CPU:n.

Fläkten som medföljer låter en hel del med i gengäld förflyttar den en hel del luft. Att byta ut den mot en annan 80mm fläkt är inga problem, det är bara att skruva loss fyra skruvar så "tunneln" öppnas och sedan skruvar man bort ytterliggare två skruvar som håller fast fläkten. Sedan är det bara att upprepa proceduren fast i bakvänd ordning för att montera ihop "tunneln" igen.

Ur kylningssynpunkt är detta chassi ingen höjdare. Fläkten monterad i fronten suger in luft från undersidan av chassit. Detta är allt annat än optimalt, dock förhindras insug genom fronten av LCD:n som är monterad på den platsen där hålen för fläkten normalt brukar vara. Så att klandra SkyHawk för detta går inte, antingen en LCD eller hål/galler för luft, det är helt enkelt inte möjligt att få båda på ett chassi med denna storlek. Som utsug går det endast att montera en 60mm-fläkt, en 80 mm hade dock varit att föredra. Det enda som är bra på detta chassi ur kylningssynpunkt är den redan nämnda plasttunnel som hämtar frisk luft utifrån och blåser rakt på CPU:n. Detta gör det möjligt att montera en stor fläns på CPU:n och sedan en tyst 80mm-fläkt inuti tunnel och på så sätt få en mycket tyst och effektiv kylning av CPU:n.

Installation

Att lossa ytterplåtarna på chassit är väldigt lätt eftersom SkyHawk har valt att använda tumskruvar. Tumskruvar är vanliga skruvar fast med ett mycket större huvud som man med hjälp av enbart fingrarna skruvar fast/loss, ingen skruvmejsel är alltså nödvändig.

Installationen av datorkomponenterna i chassit vållade inga större problem. Dock saknar jag en löstagbar moderkortsplåt, detta eftersom ytorna inuti chassit är begränsade. Att montera ett fullstort ATX-kort kan blir problematiskt utan att slå i moderkortet i någon del av chassit, det går, men det blir inte lätt.

Det allra första man måste göra innan montering av komponenterna är att skruva fast moderkortsdistanser i moderkortsplåten inuti chassit. Andra steget är att bända loss de plåtbitar som sitter som skydd framför 5,25"- och 3,5"-platserna, även detta gick utan problem, bara att vicka lite lätt på dem så lossnade de. Att sedan installera CD-Rom-enheter och dylikt går till på samma sätt som i vilket annat chassi som helst. Lossa de yttre skydden framför de 5,25"- och 3,5"-platserna du har tänkt använda, skjut sedan in enheterna framifrån och slutligen är det bara att skruva fast dem med helt vanliga skruvar.

Installationen av frontportarna och LCD:n var allt annat än smärtfri, alla sladdar skall monteras på ett moderkortet så om inte manualen till moderkortet eller moderkortet är väl märkt blir monteringen näst intill omöjlig. Det blir knappast lättare av att det varken medföljer eller finns en manual för nerladdning som beskriver proceduren för att montera detta virrvarr av sladdar på rätt sätt. Efter mycket om och men lyckades jag koppla allt rätt, men det var efter mer än två timmars svettigt arbete och testande.

Att koppla in LCD:n var inga problem, det var bara att sätta fast den stora ATX-kontakten på moderkortet och sedan koppla ATX-sladden som kommer från nätaggregatet på denna. Inkopplandet av firewire- och USB-kontakterna var det största problemet. Ett tips är att inrikta er på att få en kontakt att fungera och inte röra de andra sladdarna tills denna fungerar. På så sätt blir det lättare att felsöka och testa.

Slutsats

SkyHawk har både gått framåt och bakåt med detta chassi. Fördelarna är LCD:n, plasttunneln och utseendet, nackdelarna är kylningsmöjligheterna. Att luft sugs in underifrån chassit går som sagt inte att klandra SkyHawk för, men en 60mm som utsug bak är inte bra, en 80mm där skulle göra det hela bättre. Med ovanstående i bakhuvudet är detta inget chassi för den
som vill överklocka och få ut maxprestanda ur sin dator. Den är mer tänkt för dem som vill ha en snygg och billig lösning att förvara sin dator i. Kombinerar man den med en stilren TFT-skärm och trådlöst tangentbord och mus finns det ingen som helst anledning att inte ha datorn framme synlig i tex. köket eller vardagsrummet.

Priset är helt klart överkomligt, runt 1000 kr utan nätaggregat får man betala för den, tyvärr finns den inte tillgänglig i Sverige än men det dröjer antagligen inte länge innan så är fallet.

Fördelar Nackdelar
Innovativ Dålig passform
Exteriören Löstagbar moderkortsplåt saknas
Frontportar Dåliga kylningsmöjligheter
LED:n .
Plasttunneln .

 


08/10-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!