Innehåll

Scythe Kamakaze

Inledning
Specifikationer
I paketet
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till PCB Distrubition som lånade ut produkten för recension.

11/10-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylflänsen

Kylaren är tillverkad i aluminium och koppar. Botten som har kontakt med processorns kärna är gjord i koppar, medan resterande del av kylaren är tillverkad i aluminium. Denna kylare använder inte "fins" som de tidigare P4-kylarna jag testat. Istället har man valt att använda "pins", dvs pinnar som står vertikalt från kylarens botten. Andra kylare som använder "pins" är till exempel Swiftechs MCX-4000-kylare och Alphas PAL8942T-kylare. Denna kylare har närmre 500 stycken "pins", 490 stycken för att vara exakt. Det som mest skiljer Kamakaze från Swiftech- och Alpha-kylarna är att Kamakaze har ovala "pins". De är visserligen inte mer än nämnvärt ovala, 2x1,5mm enligt tillverkarens upplysning. Tillsammans med kylarens botten skapar de en vikt på hela 690 gram. Det är alltså inget snack om att Kamakaze är en tung kylare.

Till vänster ser vi enbart kylarblocket utan dess tillhörigheter och till höger ser vi kylarblocket tillsammans med staget för fläkten. Som vi ser är det en kopiös mängd med "pins". Tyvärr var många av dem böjda när kylaren anlände till mig för recension. Detta kan vara värt att beakta när vi senare kikar på kylarens prestanda.

Fläkten

Kamakaze-kylaren använder sig utav Scythes egen 80 mm-fläkt. Fläkten är inte dekorerad med LED:s, krom eller liknande, så alla som gärna visar sin dators innandömme genom ett fönster kommer säkert att bli besvikna. Scyhte-fläkten har dubbla kullager vilket ger den längre livstid än de med enkelt kullager. För att själv kunna bestämma kylning efter den aktuella belastningen har Scythe valt att skicka med en vridpotentiometer. Med hjälp av vridpotentiometern kan användaren ställa in varvtalet mellan 1300 och 3400 RPM (varv per minut). För att fläkten inte ska belasta moderkortet i onödan har man valt att driva den på en 4-pins Molex-kontakt. Tyvärr kan man inte hålla koll på vartalet då fläkten ligger på en 4-pins Molex-kontakt men det har Scythe löst genom att ha en separat 3-pins-kabel till moderkortet. Som ni säkert förstår blir det många kablar då ett par ska till kontaken för att hämta spänning, ett annat par till vridpotentiometern och ett tredje till moderkortet. Därför kan det vara smidigare att montera fläkten efter man monterat kylaren för att slippa störas av kablarna. Tyvärr finns det inga uppgifter på hur många CFM fläkten klarar av att leverera. Ljudnivån var förhållandevis låg på såväl låga som höga varv, tyvärr hade jag ingen chans att mäta ljudnivån.

Montering

Skruvar, stag och kablar, ja, pinaler så långt ögat kan se. Tyvärr är fästanordningen för P4 något av det sämsta jag sett. Inte nog med att man måste skruva dessa ynkliga skruvar man måste dessutom byta ut hela den svarta plast-sockeln för att kylaren ska passa. Detta gör att man dels riskerar att skada moderkortet under montage och dels är det tidsödande. Ett tips under installationen är att montera loss fläkten för att slippa ha en bunt kablar hängandes. Att tillverkaren valt att göra en kylare som passa för såväl P4- som AMD-system ser jag som ett genidrag. Däremot känns det som att de tappat ambitionen när det kom till att designa kylaren på ett sätt som passar dessa två standarder. Konstruktionen för P4 känns tafatt och kvalitetsintrycket ligger lågt. Att tillverkaren skryter med "Easy Installation" på sin hemsida tycker jag enbart är pinsamt.

Här ovanför ser vi alla stagen som tillhör kylaren. Delen närmast används vid montering på Socket A och den strax till höger används, som i det här fallet, för Socket 478 tillsammans med den svarta plastsockeln ovanför. För att montera kylaren som en Socket A-kylare använder man alltså staget närmast i bilden istället för plastsockeln och staget strax till höger. När man använder kylaren som en Socket A-kylare så används processorsockelns plastpiggar och inte de fyra hålen. Något som är konstigt med tanke på kylarens vikt.


« Föregående Nästa sida »


11/10-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!