Innehåll

Noise Control Magic Fleece V2

Inledning
Paketets innehåll
Dämpning av ljud
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Kylning.com som gjorde denna recension möjlig.

07/03-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

I takt med att produkterna inuti datorn blir snabbare utvecklar de också mer värme. Till följd av det här tvingas man att använda sig av mer och/eller bättre kylning. Ju fler källor till oljud man har desto starkare blir också ljudet som kommer ifrån dessa. Detta kan i många fall vara mycket irriterande. Vem vill sitta en längre tid vid en dator som väsnas?

På senare tid har dock produktutvecklare också tänkt i dessa banor och tagit fram ”tysta” alternativ. Tyvärr finns det också tillverkare som går åt det motsatta hållet. Som exempel på detta kan vi ta det senaste grafikkortet från Nvida, nämligen GeForce FX. Detta grafikkort med referenskylning låter otroligt mycket och dessa grafikkort har därför fått öknamnet ”hårtorken”. I motsatta änden av detta segment hittar vi grafikkort utrustade med passiv kylning, alltså kylning utan hjälp av fläkt. Men dessa kan som ni kanske redan räknat ut inte utveckla lika mycket värme på grund av den mindre effektiva kylningen. Vad kan man då göra om man både vill ha den högsta prestandan men till en rimlig ljudnivå? Vi skall här idag ta oss en titt på ljuddämpningsmattor som placeras inuti datorlådan. Dessa skall enligt tillverkaren effektivt dämpa det ljud som kommer från de rörliga delarna inuti datorn. Produkten heter Noise Control Magic Fleece V2.

Paketets innehåll

I paketet som man får vid leverans ingår inte mycket, enbart fem plattor med arean 40 x 40 cm. Det totala arean på de mattor man får vi köp är alltså 0,75 m^2 vilket bör räcka till de flesta lådor, även så kallade ”bigtowers”. Mattorna är gjorda helt i fleece vilket skall stoppa ljud effektiv. Nackdelen med fleece är dock att det ”fäller” eller luddar hur man nu vill uttrycka sig. Baksidan av alla mattor är beklädd med lim som sedan är täckt med skyddsplast. Detta för att installationen skall kunna ske så snabbt och enkelt som möjligt.

Det medföljer alltså inga manualer, inga verktyg eller dylikt. Det förstnämnda är något jag speciellt saknar. Det hade minst sagt varit trevligt med lite information vart det ger mest effekt att sätta mattorna, hur man skall beskära dem på bästa sätt och så vidare.

Dämpning av ljud

Hur fungerar då dessa mattor, är det magi som namnet antyder? Nej naturligtvis är dessa mattor inte några magiska sådana, det finns en vetenskaplig förklaring till hur de kan ”stoppa ljudet”. Men för att enkelt och förståeligt kunna förklara detta måsta man första definiera vad ljuden som kommer från datorn egentligen är för något.

Som många säkert redan vet är ljud vågor, dessa kan spridas både i fasta föremål och i luften. De som färdas i föremål kan man ”känna”, detta eftersom kroppen agerar som ljudmedium. Vibrationerna som fortplantar sig i kroppen kommer slutligen upp till örat där dessa omvandlas till elektriska signaler som går till hjärna för tolkning. De luftburna kommer med hjälp av luften direkt till örat. De förstämda ljuden kommer i datorsammanhang mestadels från de optiska enheterna i datorn, alltså hårddisk, CD-brännare, DVD-läsare och så vidare, men också fläktar ger till viss mån upphov till dessa ljud. De luftburna ljuden kommer främst från fläktarna som snabbt förflyttar luft och på så sätt sätter den i rörelse.

Det finns två sätt att stoppa dessa ljud, ett av dem är en så kallad ljudbarriär. Detta innebär att man avskiljer två områden från varandra genom att sätta tunga material emellan dem. Anledningen till att de skall vara tunga är att dessa material inte kommer i rörelse lika enkelt som lättare sådana. Det andra alternativet är ljudabsorbering. Här använder man sig av lätta och porösa material. Dessa ”fångar” upp ljudet, det studsar alltså inte vidare. Nackdelen med det sätt är dock att de bildas värme vilket i datorsammanhang inte är bra. Men som tur är bildas det mycket lite värme så man kan mer eller mindre bortse från detta. Det är den sista formen av ljudisolering som de mattor vi idag skall testa använder sig av.


  Nästa sida »

 

07/03-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!