Innehåll

Swiftech MCX462-V vs Thermalright SLK-947U

Inledning
Specifikationer
I förpackningarna
Kylflänsarna
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till GTEK och Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

02/11-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylflänsarna

Jämför vi de två kylflänsarna finner vi stora skillnader. De är först och främst inte ens tillverkade i samma material; Swiftech har valt en kombination av aluminium och koppar medan Thermalright tillverkar sin kylare helt i koppar. Vilket alternativ som är bäst går inte att säga på rak arm, eftersom det till betydande del beror på respektive kylfläns' utformning.

Börjar vi med att titta på MCX462-V så består den först och främst av en rejäl kopparbotten, som på grund av sin tjocklek torde sprida ut värmen mycket effektivt. I denna kopparbotten har tillverkaren sedan kilat fast ett stort antal aluminiumstänger, som ska avge värmen till den genomströmmande luften. Större delen av stängerna är vinklade utåt för att kylflänsen även effektivt ska kunna fungera med 92 mm-fläktar. Stängerna är för övrigt räfflade för att ge en så stor värmeavgivningsyta som möjligt.

SLK-947U baseras på ett annorlunda koncept. Den består i grund och botten av en relativt tunn botten, som dock försetts med två längsgående kopparbitar som ytterliggare ska sprida ut värmen. Bottnen är alltså ganska tunn, men detta kan helt klart kompenseras av de två kopparbitarna. Vidare så består kylaren av ett stort antal tunna kopparblad som avger värmen till den omgivande luften. För att ytterliggare förbättra värmefördelningen är bladen sammanfogade högst upp på kylflänsen.

Hos kylflänsar är det som ni troligtvis känner till viktigt att området som processorkärnan kommer ha kontakt är så slät som möjligt. En slätare yta medför att värmen lättare kan överföras från processorkärnan till kylflänsen, vilket givetvis är positivt för kylningsförmågan. Många tillverkare har detta i åtanke när de tar fram sina kylflänsar, och vissa har så släta undersidor att man kan spegla sig i dem. Detta är inte minst viktigt hos högpresterande kylflänsar eftersom en dåligt slipad undersida då kan bli en flaskhals och försämra kylningsförmågan. Båda dessa kylflänsar har välslipade bottenytor vilket innebär att kontaktytan knappast kommer att utgöra någon flaskhals. MCX462-V har något bättre finish, men denna minimala skillnad lär knappast utgöra någon större skillnad i praktiken.

Man kan då fråga sig vilken av dessa kylflänsar som egentligen är den bästa konstruktionsmässigt, och något definitivt svar på frågan utifrån en betraktelse av kylflänsarna går inte direkt att ge; det måste undersökas empiriskt. Båda kylflänsarna är dock effektivt utformade och har stora avgivningsytor, vilket bådar för god kylningsförmåga i båda fallen

Montering

Tillverkarna har valt helt olika monteringsprinciper. MCX462-V använder de vanliga piggarna på sockeln, medan SLK-947U erfordrar de fyra hålen runt sockeln för att kunna monteras. Båda principerna har sina för- och nackdelar.

Att MCX462-V monteras med hjälp av sockelns piggar medför att kompatibiliteten blir mycket stor; så länge kylaren passar fysiskt så går den att montera på godtyckligt socket A-moderkort. Eftersom botten dels inte är särskilt stor, och dels har utfasningar i hörnen, så bör MCX462-V passa i de allra flesta fall. Nackdelen med detta sätt att montera kylaren är dock att man bör vidta försiktighet vid transport av datorn; MCX462-V väger hela 650 g (utan fläkt!), en vikt som kan få sockeln att ge vika vid exempelvis ovarsam transport av datorn.

SLK-947U monteras som sagt däremot med hjälp av de fyra hålen runt sockeln, och således finns det ingen risk för missöden vid transporter av datorn. Nackdelen med detta sätt att montera kylaren är dock att man i de flesta fall måste avlägsna moderkortet från chassit för att montera kylaren, vilket gör monteringsprocessen förhållandevis omständlig. Den andra nackdelen har att göra med AMDs beslut att inte inkludera de fyra hålen runt sockeln i sina senaste rekommendationer för socket A-moderkort. Detta har gjort att många moderkort idag saknar dessa hål, vilket naturligtvis innebär att SLK-947U inte går att montera på dem. De flesta som kan tänkas köpa en kylare som denna köper dock kort ämnade för entusiaster, och de brukar generellt vara utrustade med dessa hål. Så den stora nackdelen med denna monteringsprincip är snarare att monteringsprocessen blir omständlig, även om avsaknaden av hål på många nya moderkort helt klart utgör en nämnbar nackdel.

Vilken av principerna är då bäst, kan man fråga sig. Något entydigt svar på den frågan finns egentligen inte. Principen som MCX462-V använder gör kylaren lättmonterad och kompatibiliteten hög, samtidigt som man absolut bör vidta försiktighet vid transporter av datorn alternativt avmontera kylaren inför en transport. Den princip som SLK-947U använder medför att man inte behöver oroa sig över detta, men samtidigt blir monteringsprocessen mer omständlig och kompatibiliteten lidande. Vilken princip man föredrar är i grund och botten upp till var och en att avgöra; båda principerna har sina starka för- och nackdelar, vilket gör att det inte går att framhäva någon av principerna som överlägsen den andra.

Tillverkarna har även valt vitt skilda metoder för att göra möjlig montering av olika fläktstorlekar. På MCX462-V monteras fläktarna med hjälp av plastkilar, som används för att sätta fast fläkten på de fyra monteringsarmarna. Kylaren levereras med monteringsarmar för 92 mm-fläktar fastsatta, men separata armar för 80 mm-fläktar medföljer och monteras fast med hjälp av skruvar.

Hos SLK-947U används istället en annan typ av monteringsarmar. Två monteringsarmar behövs för varje fläktstorlek, och således medföljer sex armar eftersom kylaren fungerar med 60, 80 samt 92 mm-fläktar. Tre monteringspunkter för dessa monteringsarmar finns på sidan av kylflänsen, för att den ska fungera även med fläktar med lite udda tjocklek. Dessa armar kräver en del våld, men när de väl kommer på plats så sitter fläkten ordentligt fast.

Något anmärkningsvärt är att SLK-947U inte ens är 80 mm lång, vilket medför att en ganska betydande del av luftflödet då en 92 mm-fläkt används hamnar utanför kylflänsen. Används en 80 mm-fläkt hamnar emellertid nästan inget utanför. MCX462-V är utformad för att till större del utnyttja potentialen som en 92 mm-fläkt ger, och hos den går inte alls lika mycket luftflöde "förlorat" som hos SLK-947U. Hur detta påverkar kylningsförmågan återstår att se under nästa rubrik.


« Föregående Nästa sida »


02/11-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!