Innehåll

Swiftech MCX462-V vs Thermalright SLK-947U

Inledning
Specifikationer
I förpackningarna
Kylflänsarna
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till GTEK och Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

02/11-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Resultat

Den i särklass intressantaste egenskapen hos en högpresterande kylare är ju trots allt hur den presterar. För att testa kylarnas kylningsförmågor användes följande system:

  • Processor: AMD Athlon XP 2500+
  • Moderkort: Abit NF7-S
  • Chassi: "Öppet system" utan chassi
  • Nätaggregat: Chieftec 360 W
Rumstemperaturen uppmättes till 25 grader Celsius.

Vi har valt att testa kylarna med följande fläktkonfigurationer:

  • 80x80x25 mm, 26 CFM, 22 dBA, NMB.
  • 80x80x25 mm, 32 CFM, 25 dBA, Titan.
  • 80x80x35 mm, 84 CFM, 55 dBA, Vantec.
  • 92x92x25 mm, 26 CFM, 18 dBA, Enermax.
  • 92x92x25 mm, 55 CFM, 32 dBA, Enermax.

För att testa kylarnas kylningsförmåga kördes programmet Prime95 i ett par timmar eller tills temperaturen stabiliserat sig. Alla testade kylare testades och monterades om tre gånger för att utesluta att icke-optimal montering påverkade deras kylningsförmåga negativt. För att avläsa temperaturen användes en lös temperatursensor monterad precis intill processorkärnan. Temperaturen från sensorn avlästes sedan med hjälp av en Vantec Nexus Multi-Function Panel. Under alla tester användes vanlig standardkylpasta, jämnt utspritt i ett tunt lager över processorkärnan.

Samtliga konfigurationer testades med processorn dels i 2 GHz (1,75 v) och dels i 2,2 GHz (1,95 v), för att se hur kylarna reagerar under både lite lägre och lite högre värmeproduktion. Värdena i diagrammen anger antal grader Celsius, och lägre värden ses naturligtvis som bättre sådana.

Börjar vi med att analysera resultaten med de olika 80 mm-fläktarna så framstår MCX462-V som en vinnare, oavsett om det rör sig om kraftfulla eller svaga fläktar. Skillnaden är dock mycket liten jämfört med SLK-947U, närmare bestämt rör det sig om någon grad. Går vi över till 92 mm-fläktar så blir skillnaden större, speciellt vid den högre klockfrekvensen. Detta beror sannolikt på att mycket luftflöde från 92 mm-fläktarna går till spillo på grund av dess storlek, som vi diskuterade tidigare.

Slutsatsen under denna rubrik är alltså att MCX462-V presterar bättre än SLK-947U, men att skillnaden inte är särskilt stor när man använder sig av 80 mm-fläktar. MCX462-V verkar dock fungera betydligt bättre än SLK-947U då man använder 92 mm-fläktar.

Slutsats

Vi har i denna recension granskat det allra bästa marknaden har att erbjuda om man är ute efter en socket A-kylare, Swiftech MCX462-V och SLK-947U. Att utnämna en vinnare blir efter resultaten inte särskilt svårt, MCX462-V visade sig prestera bättre både vid användning av 80 mm- och 92 mm-fläktar. Den kräver inte heller de fyra hålen runt sockeln, vilket tillsammans med dess utformning gör att den erbjuder mycket hög kompatibilitet. Den enda riktiga nackdelen med kylaren är att monteringssystemet kan vålla problem vid transporter av datorn, speciellt med tanke på kylarens vikt. Detta är inte definitivt och det är mycket möjligt att sockeln klarar av den höga vikten, men man bör ändå för att vara på den säkra sidan vidta försiktighet vid transporter.

Detta är också fördelen med SLK-947U, dess monteringssystem är betydligt stabilare men å andra sidan kräver den de fyra hålen runt sockeln. SLK-947U presterar som bekant något sämre, men skillnaden är inte särskilt stor. Därför kan SLK-947U också helt klart vara ett tänkbart alternativ, och vilken man föredrar kan således till viss del vara en fråga om vilken monteringsprincip man föredrar. På grund av den kylningsförmåga och den höga kompatibilitet MCX462-V erbjuder vill vi emellertid tilldela Swiftech MCX462-V vårt pris "Best Product".

Den huvudsakliga motiveringen till detta pris är den extremt goda kylningsförmåga som MCX462-V faktiskt erbjuder.

Vi konstaterade tidigare att kylarna ligger på ungefär samma prisnivå; runt 550 kr utan fläkt kostar respektive kylare. Tillgängligheten är det lite si och så med, SLK-947U finns tillgänglig i ett mindre antal butiker medan MCX462-V inte hittat till Sverige ännu. Troligtvis är det bara en tidsfråga innan båda kylarna blir mer allmänt tillgängliga, speciellt med tanke på att båda varumärkena redan är etablerade på den svenska marknaden.

Swiftech MCX462-V

Fördelar Nackdelar
Utmärkt kylningsförmåga I vissa avseenden tveksamt monteringssystem (med tanke på vikten)
Kompatibel med både 80 mm- och 92 mm-fläktar (Obefintlig tillgänglighet)

Thermalright SLK-947U
   

Fördelar Nackdelar
Utmärkt kylningsförmåga Kräver de fyra hålen runt sockeln
Kompatibel med 60mm-, 80 mm- och 92 mm-fläktar Fungerar inte särskilt bra med 92 mm-fläktar
Gediget monteringssystem, som också fungerar med socket 478-processorer Omständig att montera 



« Föregående  


02/11-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!