Innehåll

Jens Of Sweden MP-300

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalité
Användning
Slutsats


21/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För nästan exakt ett år sedan lanserade det svenska företaget Jens Of Sweden sin första produkt, MP-100. Den mottogs med öppna armar av marknaden, senare under förra året kom också en uppdatering av MP-100 som fick namnet MP-110. Det var inga större skillnader mellan dem utan det var mest estetiska sådana. Nu har den riktiga efterföljaren, MP-300 lanserats.

Vi skall idag ta oss en titt på MP-300 och ställa den mot den äldre MP-110. Håller denna nya spelarn samma höga standard som dess föregångare, och vad är egentligen nytt med den här enheten?

Specifikationer

En sammanställning av spelarens specifikationer ser ni i tabellen här under.

Storlek 84 x 35,5 x 18,5 mm (LxBxH).
Vikt 45 g (tillverkarens uppgift, läs mer nedan).
Lagringskapacitet 256 MB eller 512 MB.
Stöd för MP3 (32-320 Kbps) och WMA (32-192 Kbps).
Batteri Ett AA-batteri.
Batteritid Längre än 26 timmar vid MP3-avspelning.
Överföring USB 1.1 (max 0,75 MB/s).
Uteffekt 12 mW + 12 mW (vänster- respektive höger-kanal).
Övrigt Line-in (ljudingång, spelar in MP3 i 8- 256 Kpbs), klarar av svenska tecken i ID3-taggar och FM-mottagare (radio).

MP-300 har växt en hel del om man jämför med föregångaren MP-110. Rent volymmässigt har spelaren blivit ungefär 42 % större vilket är ganska mycket. Förhoppningsvis har Jens Of Sweden använt detta extra utrymme till något vettigt.

Uteffekten är en annan stor skillnad mellan MP-300 och MP-110. Den äldre av de två hade enbart 7 mW per kanal vilket var alldeles för lite när man skulle använda kraftigare hörlurar. Nu har effekten ökas till hela 12 mW per kanal vilket räcker till att driva de allra flesta hörlurarna. Man märker också skillnad med de medföljande hörlurarna. Använder man dem på MP-110 behöver man nästan ha volymreglaget i sitt maxläge för att få någorlunda ljudnivå, har man det på MP-300 får man garanterat problem med hörseln efter ett tag.

Vikten är något vi blev lite fundersamma över. De anger vikten utan ett batteri installerat vilket känns mycket meningslöst på grund av att den i princip är obrukbar utan batteri. Vi vägde därför spelaren på en våg som hade en felmarginal på +- 0,05 g. Utan ett batteri installerat vägde spelaren 44 g, med ett batteri vägde den hela 70 g. Detta gör att den väger ganska mycket mer än dess föregångare MP-110 som har totaltvikten 41 g enligt tillverkaren (40 g enligt vågen). 45 g ser bra ut på pappret, men i verkligheten väger alltså spelaren hela 70 g, nästan 80 % mer än föregångaren!

Den största anledningen till viktökningen är att man denna gång har valt ett AA-batteri istället för ett integrerat batteri (ett AA-batteri väger mellan 24- och 26 g beroende på modell och kapacitet). Fördelen med ett AA-batteri är dock att man kan få betydligt längre batteritid. Det integrerade batteriet i MP-110 var på 400 mAh, ett AA-batteri kan ha en kapacitet på upp till ungefär 2300 mAh! Detta leder till att MP-300 har betydligt längre batteritid än sin föregångare, dock inte lika mycket som man kan tro när man enbart tittar på batteriernas kapacitet. Man kan lyssna ungefär dubbelt så länge på en MP-300 än på en MP-110 innan batteriet tar slut.

Två lite udda saker med den här spelaren är ljudingången och FM-sändaren. Med den första kan man till exempel koppla in en extern mikrofon och använda den som en diktafon under intervjuer och liknande. Visst, det finns en integrerad mikrofon i enheten men den är knappt användbar till annat än att ta egna korta anteckningar. En annan möjlighet man har är att koppla in spelaren till en stereo eller liknande och föra över musik den vägen. Den andra nyheten, FM-sändaren, är irrelevant för oss som bor i Sverige eftersom det är olagligt att sända på FM-bandet utan tillstånd. Dock är det inte olagligt att inneha en FM-sändare så man behöver inte avstå från MP-300 på grund av det. De spelare som levereras här i Sverige kommer således ha denna funktion inaktiverad. Eftersom majoriteten av våra läsare befinner sig i Sverige och att vi inte vill uppmana till brott kommer vi inte gå igenom FM-sändarens funktionalitet.

Något som vi tycker saknas i specifikationsväg på den här spelaren är helt klart USB 2. Att föra över flera hundra megabyte med en maxhastighet på 0,75 MB/s är odrägligt. Att fylla 512 MB-varianten med musik tar över 11 minuter, och det med den teoretiska maxhastigheten! Räkna istället med att det tar närmare en kvart att fylla spelaren med musik. Detta är på gränsen vad som är acceptabelt och en 1 GB-version av den här spelaren utan USB 2-stöd känns rent ut sagt idiotiskt. Vi tror att många hade kunnat gått med på att spelaren hade fått lite kortare batteritid, blivit några få gram tyngre och någon millimeter större om den hade fått USB 2-stöd, vi hade i alla fall gjort den uppoffringen utan att blinka.

En annan funktion som en del kommer att sakna är stöd för att spela upp musik i OGG Vorbis-formatet. Detta är ett relativt ovanligt format idag men det är på frammarsch, framförallt hos dem som förespråkar open source.

I förpackningen

MP-110 lanserades i ett elegant aluminiumrör. Men nu har Jens of Sweden övergett detta och levererar spelaren i ett helt vanligt papprör. Detta gör att spelaren inte ser lika exklusiv ut vid leverans. Men troligen har kostnaden för förpackningen sjunkit drastiskt och vi får hoppas att detta även har återspeglas i priset till kund.

När vi öppnar pappröret hittar vi följande förutom själva enheten.

  • Ett par hörlurar.

  • En USB-förlängningssladd.

  • Nackband.

  • Kabel till ljudingången.

  • En mycket simpel manual.

Hörlurar som medföljer är exakt samma som levererade MP-100 och MP-110, och redan för ett år sedan hade vi åsikter om dessa. Dessa är rent ut sagt gräsliga att använda. Passformen är katastrofalt dålig och ljudkvalitén från dem är allt annat än bra. Som tur är kommer denna spelare levereras med ett par andra hörlurar så fort dessa blir tillgängliga. Enligt tillverkaren kommer detta att ske i slutet på mars.

Nackbandet som medföljer kan vara mycket användbart för de som väljer att inte använda de medföljande hörlurarna. Då kan man med hjälp av det fortfarande hänga spelaren runt halsen fastän man använder sig av att par reguljära hörlurar. Detta var inte möjligt med MP-110 utan man var antingen tvungen att komma upp med någon egen snörlösning, vilket ofta inte var direkt vackert, eller att klippa av snäckorna på de medföljande hörlurarna och därigenom få tillgång till ett nackband.

Manualen som medföljer är under all kritik. Här går man enbart igenom mycket kortfattat vad de olika knapparna på spelaren gör och vilka de viktigaste funktionerna är. Vi hade mycket hellre sett att en riktig manual inkluderats. Men som det är nu får man själv ladda ner den från tillverkarens hemsida.

Detsamma gäller med de drivrutiner och program man kan tänkas behöva, de får man snällt ladda ner själv. Drivrutinerna kanske inte är något större problem, dels för att de är relativt små och dels för att inte så många behöver dem eftersom de flesta operativsystem idag har inbyggt stöd för sådana här enheter. Men mjukvaran, Jens Of Sweden AudioManger, landar i nuläget på 14 MB vilket är lite väl mycket för dem utan fast uppkoppling. Eftersom de har valt att inte skicka med en riktigt tryckt manual tycker vi att de istället kunde valt att inkludera en CD-skiva med manual, drivrutiner och programvaran.

För den som undrar är Jens Of Sweden AudioManger ett program som man bland annat kan använda för att föra över CD-skivor till digitala filer som man sedan kan lägga över på spelaren. För den som vill veta mer om programmet kan ni läsa det i manualen till MP-300.


  Nästa sida »


21/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!