Innehåll

MSI 945P Neo Platinum

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS & stabilitet
Prestandatester
Slutsats

Tack till MSI som gjorde denna recension möjlig.

16/07-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestandatester

För alla testerna som redovisas längre ner på den här sidan användes följande system:

  • Intel Pentium 4 2,8 GHz 1MB, 800 MHz busshastighet @ 3,3 GHz (235 * 14).
  • Corsair TWIN2X1024-5400C4PRO (4-4-4-12).
  • Processor-/minnesförhållande: 3:4.
  • Maxtor Diamondmax 10 300GB SATA.
  • ATI X800XT 256MB PCIe.
  • Plextor 712SA.
  • Windows XP Professional SP2.
  • ATI Catalyst 4.12.
  • Intel Chipset Software Installation Utility 6.2.1.1001.
Som referenskort använder vi oss av ABIT Fatal1ty AA8XE som är baserat kring kretsuppsättningen 925XE och ICH6-R. Notera också att siffrorna för ABIT-kortet har genererats med hjälp av ett PowerColor X800XT och inte det OEM-kort vi använder oss av nu. Båda är dock byggda kring referensdesignen och hade exakt samma hastighet på både kärnan och minnet vilket gör de båda korten identiska.

I BIOS valde vi först att återställa alla inställningar till standard på alla moderkorten. Det vi sen gjorde var att stänga av alla integrerade kontrollers som inte behövdes, ljud, nätverk, Firewire och så vidare. På ABIT kortet lät vi dessutom ”Game Acceleration” stå kvar på enabled. På MSI-kortet rörde vi inga inställningar över huvud taget utom de nämnda ovan. Notera också att vi ställde systembussen manuellt till 200 MHz på alla moderkorten. Detta eftersom vissa tillverkare ”överklockar” processorn som standard om man kör standardvärdet på systembussen.

Mjukvaran som vi använde för att testa moderkorten var följande:

  • 3DMark2001 SE build 330.
  • 3DMark05 build 110.
  • Far Cry v1.1.
  • Doom3 v1.10.
  • Gun Metal 2 Benchmark v1.20.
  • Lame/EAC.
  • ScienceMark 2.0 beta.
Vi börjar våra tester med att köra det välkända programmet 3DMark 2001SE. Även om många ogillar detta program på grund av diverse tveksamma optimeringar från grafikkorttillverkarnas sida anser vi det ändå vara ett bra verktyg i de här sammanhangen eftersom man hela tiden använder sig av samma grafikkort och drivrutiner.

3DMark05 är den senaste versionen i 3DMark-serien. Den använder sig av DirectX 9.0 och de allra senaste funktionerna host grafikkorten. Detta gör att resultatet i det här testet blir relativt begränsat av grafikkortet.

Far Cry är på inget sätt ett purfärskt spel, men är ändå ett mycket krävande spel, bland annat på grund av att det aktivt nyttjar en hel del DirectX 9-funktioner. Vi testade detta spel genom att använda oss av ett verktyg kallat ”HardwareOC Far Cry Benchmark 1.3”. I detta program valde vi att köra testet ”HardwareOC – Steam” med inställningen Ultra Details.

Doom 3 släpptes i mitten på förra året men är fortfarande ett av de mest krävande spelen idag. Ryktet om att man mer eller mindre skulle behöva det värsta på datormarknaden för ett ens kunna spela i den lägsta upplösningen visade sig vara falskt. Det gick relativt bra att spela spelet med medioker hårdvara, om man höll sig till de lägre inställningarna. Men Doom 3 är ett mycket krävande spel, och ställer en hel del krav både på grafikkortet och processorn.

Demo-versionen av Gun Metal 2 har två inbyggda hårdvarutester och vi körde båda, med intakta inställningar. Gun Metal 2 är ett mycket krävande spel och har därför inte fått något större genomslag på spelmarknaden.

Vid användningen av EAC och Lame valde vi att komprimera en 606 MB stor fil till MP3 med variabel bitrate och tog sedan tiden som det tog för att utföra denna uppgift. Kommandoraden vi använde oss av i EAC för inställningarna var "%l--alt-preset 128%l%h--alt-preset standard%h %s".

I programmet ScienceMark 2.0 valde vi att köra två tester. Dels ett som testar minnesbandbredden och dels ett som utför diverse beräkningar och därigenom testar hela systemets beräkningskapacitet.

Som synes presterar de båda korten nästan exakt lika. Den enda tendensen vi egentligen kan se är att ABIT Fatal1ty AA8XE presterar något bättre än MSI 945P Neo Platinum. Detta beror troligen på att 925XE-kretsen var Intels snabbaste och mest exklusive krets i den tidigare generationen medan 945P är placerad i medelsegmentet.

Slutsats

I det stora hela är MSI 945P Neo Platinum en mycket trevlig bekantskap. Tack vara Intels nya kretsuppsättningar finns nu stöd för det mesta, inklusive SATA 2, DDR2 667 MHz samt Intels nya processorer med dubbla kärnor. Stödet för RAID 5 är också en mycket intressant funktion som många säkerligen kommer att uppskatta.

Layouten av moderkortet är bra, med ett undantag, det är något trångt runt PCIe-16x-platsen. På baksidan av grafikkortet när det är installerat sitter minnesplatserna så pass nära att klaffarna slår i vid installation av minnesmoduler. Det gäller alltså att installera komponenterna i rätt ordning.

Det enda problemet vi märkte under våra tester var vid omstarter där datorn vägrade boota. Detta kan bero på i princip vad som helst och kan likväl vara ett problem hos grafikkortet som hos moderkortet. I övrigt har allt flutit på perfekt.

Ute i handeln kostar det här moderkortet ungefär 1600 till 1700 SEK med moms vilket gör det till ett av de absolut dyraste 945P-korten på marknaden. Steget upp till ett 955X-kort är inte speciellt långt rent prismässigt. Med tanke på att det inte finns några speciella funktioner integrerade eller för den delen tillbehör utöver det vanliga gör det lite svårt att motivera det höga priset.

Fördelar Nackdelar
Layouten Trångt runt grafikkortet
Fläktlöst Priset
DDR2-667
RAID 5



« Föregående  


16/07-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!