Innehåll

MSI NX7800GTX

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Prestandatester -3
Slutsats


Tack till MSI som gjort denna recension möjlig.

13/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Specifikationer

I tabellen här under kommer de mest grundläggande specifikationerna för MSI NX7800GTX.

Processor G70 (7800GTX)
Tillverkningsprocess 0,11 mikrometer
Processorhastighet 430 MHz
PCI-Express-standard 16x, 1.0a
Minnestyp GDDR3
Minnesbuss 256 bit
Minneshastighet 1200 MHz DDR
Minnesbandbredd 38,4 GB/s
Antal pixel pipeline 24 stycken
Antal vertex shaders 8 stycken
Fill rate 10,3 miljarder texels/s
Utgångar Två DVI och VIVO
Övrigt DirectX 9.0-kompatibel med Vertex Shader 3.0, Pixel Shader 3.0 samt HDTV- och VIVO-stöd

Rent specifikationsmässigt är 7800GTX ett riktigt monster. Antalet transistorer i själva kärnan är över 300 miljoner till antalet! För att sätta detta i perspektiv kan vi jämföra med AMDs FX-57 som har ungefär 100 miljoner stycken, alltså enbart en tredjedel! Redan här har vi en av anledningarna till att 7800GTX är ett dyrt grafikkort, man får inte ut speciellt många kretsar ur tillverkningsprocessen på grund av dess storlek.

Internt har antalet pixel pipelines ökat från 16 hos 6800 Ultra till 24 stycken på 7800GTX och antalet vertex shaders har ökat från 6 till 8 stycken. Detta leder både till en ökad fill rate (i princip ”råprestanda”), men de olika pipelinesen är också uppbyggda på ett lite annorlunda sätt vilket gör det hela lite mer komplicerat än vad det tidigare har varit. För det första är varje pixel pipeline i sig mer kraftfull än tidigare, exakt på vilket sätt är det ingen som officiellt vet, eftersom NVIDIA hårt håller på sina företagshemligheter av konkurrenssjäl. För det andra har inte varje pixel pipeline en ”egen” koppling till minnet som hos de flesta andra grafikkort, utan antalte ROPs är fortfarande 16 stycken till antalet. En av de saker som vi dock vet gör varje pixel pipeline kraftfullare hos 7800GTX än hos 6800 Ultra är att de nu har två stycken ALU-enheter vardera som båda klarar av MADD (både multiplicering och addition). Hos 6800 Ultra hade också varje pixel pipeline tillgång till två stycken ALU-enheter, men det var bara en av dessa som klarade av full MADD. Detta påverkar dock inte fill raten i sig, men ökar möjligheten för vad varje pixel pipeline klarar av att prestera under varje klockcykel.

6800-serien som lanserades förra året var de första grafikkorten som var kapabla till HDR (en ny ljussättning i spel) och fullt ut var kompatibelt med DirectX Shade Model 3.0. Problemet var dock att alla dessa spelförbättringar hade en ganska stor negativ inverkan på prestandan. NVIDIA har nu utvecklat sin implementering av dessa vilket skall göra att prestandan inte minskar lika drastiskt när dessa funktioner används som det tidigare gjorde.

Något som vissa speltillverkare och även vissa spelare länge har väntat på är anti-aliasing (kantutjämning) som fungerar på pixlar inuti en polygon. Detta har NVIDIA implementerat i 7800-serien genom TRSS (TRansparency adaptive SuperSampling) och TRMS (TRansparency Adaptive Multisampling). Tidigare var det enbart möjligt för grafikkorten att applicera kantutjämning på 3D-objekt (kanterna av en polygon). Men speltillverkare använder ofta transparenta texturer, exempel på tillfällen när dessa används är gräs, löv samt stängsel. Det har tidigare varit omöjligt att applicera någon form av kantutjämning på dessa texturer, då de inte fungerar på samma sätt som de traditionella. Problemet ligger i att objektets kanter befinner sig innanför den transparenta texturen, vilket gör att det inte påverkats av traditionell kantutjämningsteknik; förstår inte att texturen är genomskinlig och därför måste kantutjämna det som finns innanför det transparenta området.

Normal kantutjämning till vänster och den nyutvecklade
till höger. Bilden kommer från NVIDIA.

Ytterligare något NVIDIA har förbättrat är stödet för videouppspelning och videoinspelning. Exempelvis har man nu integrerat VIVO-enheten direkt i kärnan vilket gör att man inte behöver en extern krets för detta och alla 7800GTX-kort bör därför vara utrustade med dessa funktioner. HDTV-stödet har också förbättras, och då framförallt genom en inbyggd de-interlacer som avsevärt förbättrar bildkvalitén för 1080i-material (ett HDTV-format). NVIDIA hävdar också att 7800GTX är kapabelt att spela upp H.264-komprimerat material, men att det dröjer till slutet på året innan vi kommer att se stöd för detta i drivrutinerna. Med tanke på att ATI redan har visat att sin kommande grafikkortskrets, R520, klarar av att spela upp detta format utan problem och att NVIDIA inte ens har visat denna funktion för pressen ställer vi oss lite frågande till deras påstående. Framförallt med tanke på förra årets fiasko med den påstådda inbyggda hådvaruaccelerationen för MPEG4-material, som senare visade sig vara skadad.


« Föregående Nästa sida »


13/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!