Innehåll

Krinor Monolith MX-7010

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till Krinor som gjorde denna recension möjlig.

29/09-04 | Niclas Alfinson | nizenco(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Ljudkvalitén

Med de medföljande hörsnäckorna är ljudkvalitén ok, men inte mer. Ljudet blir något odistinkt och basen väldigt klen. Hörsnäckorna som medföljer är dock av något bättre kvalité än de som JOS skickar med till sina enheter, vilket å andra sidan inte säger mycket. När vi istället använder oss av ett par Apple-lurar som medföljer de nya iPod-spelarna blir skillnaden markant och MX-7010 börjar låta riktigt bra. När vi kopplar in ett par vanliga hörlurar av hög kvalité blir skillnaden mot de medföljande lurarna enorm, och MX-7010 låter i det här läget riktigt bra. Betydligt bättre än vad de JOS-spelarna vi testat gör. Om den är i klass med iRiver iFP-1090 som vi anser ha den bästa ljudkvalitén av de spelare vi testat hitintills vågar vi inte svara på eftersom vi inte har kvar denna enhet och därför inte kan jämföra de båda spelarna.

Om man vill justera ljudbilden så att den passar sina egna önskemål är detta möjligt genom de olika equalizern-lägena. Det är också möjligt att justera de olika parametrarna helt manuellt för att optimera spelaren så gott det går efter sitt eget tycke.

Användning

Spelaren är relativt lätt att handskas med även om vi tycker det är lite väl många knappar, spakar och reglage att hålla reda på. Fördelen med detta är dock att det blir enklare att styra spelaren i början eftersom olika reglage inte har ett flertal olika användningsområden. Men efter ett tag känns det bara jobbigt eftersom man behöver flytta fingrarna ganska ofta för att utföra diverse operationer. Vi tycker att JOS´ lösning på till exempel MP-130 är betydligt bättre där man enbart har tre knappar och istället en ”joystick” på ovansidan. Dock är MX-7010 betydligt lättare för nybörjare att använda eftersom det står klart och tydligt vad varje knapp gör, och det är som sagt inte så många flerfunktionsknappar.

Eftersom spelaren väger ungefär 50 % mer än många andra minnesbaserade MP3-spelare känns det lite mer att ha den hängandes runt halsen. Men dessa 60 gram är inget att tala om och i nästan alla fall går det utmärkt att ha den där. Vi har använt spelare både under bil- och bussfärder, jogging och på gymmet och det har fungerat perfekt på alla sätt. Dock rekommenderar vi varmt att man använder väskan till spelaren och fäster de i linningen på byxorna vid jogging eftersom man då slipper ha något som hoppar fram och tillbaka runt halsen. Det förutsätter dock att man har snörning eller liknande på byxorna så man har något att fästa den i.

Enligt Krinor skall batteriet kunna driva spelaren 19 timmar när man lyssnar på MP3-filer. Under våra tester fick vi fram siffra 16,5 timmar vilket är helt klart godkänt. Vi använde oss av en MP3-fil som vi satte på repetition och sedan lät vi spelare vara tills den dog, vi rörde med andra ord inga knappar över huvud taget.

Skärmen på Monolith MX-7010 har precis som JOS MP-130 en inbyggd spegel vilket gör att när displayen är släckt är spegeln det enda man ser. Problemet med det här var på MP-130 att man i direkt solljus hade mycket svårt att se vad det stod på displayen trots att displayen var tänd. Samma tendenser ser vi på MX-7010, men den är inte lika påtaglig och det går faktiskt att läsa vad det står på displayen trots direkt solljus.

Den inbyggda radion fungerar även den utan problem. Mottagningen är bra och den går utan problem att använda på en längre bussfärd utan allt för mycket brus. Om man skulle få för mycket statiskt brus finns dock en funktion där man tvingar spelaren till monoljud istället för stereo, och det hjälper faktiskt en hel del. Visst, man förlorar den ena ljudkanalen men bruset blir märkbart lägre. Totalt finns det 30 stycken lagringsfack där man kan lagra sina favorit-FM-kanaler för att snabbt byta mellan dem, vilket troligen är betydligt fler än vad de flesta kommer använda.

Att föra över musik och andra filer till spelaren är lika enkelt som till de flesta andra minnesbaserade MP3-seplare. Det är bara att koppla in enheten i en ledig USB-port så dyker den upp i enhetshanteraren som en flyttbar disk. Man behöver med andra ord inga extra verktyg eller program. En nackdel är dock att man måste ha med sig antingen en adapter eller en kabel för att kunna koppla in den. MX-7010 har tyvärr inte som MP-130 en inbyggd USB-kontakt på samma sätt. Istället återfinns en så kallad mini-USB på spelaren (samma kontakt som många digitalkameror och andra enheter använder sig av). Detta begränsar tyvärr användningsområdet något.


« Föregående Nästa sida »


29/09-04 | Niclas Alfinson | nizenco(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!