Innehåll

N*Tribe Monolith Slide

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till N*Tribe som gjorde denna recension möjlig.

17/02-05 | Niclas Alfinson | nizenco alfakrull 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Ljudkvalitén

Att mp3-spelare har kunnat leverera bättre och bättre kvalité på ljudet är ingen hemlighet, ej heller att de flesta tillverkare skickar med urdåliga hörsnäckor för att hålla nere kostnaderna. Även till MX-7050 följer standardsnäckorna med, och än en gång är de nästan helt oanvändbara. Men gräver vi djupare i förpackningen hittar vi faktiskt ytterligare ett par hörsnäckor, och den här gången från det välkända företaget Koss. Modellen ifråga är The Plug och har varit välkända för att prestera ett bra ljud trots sitt ringa pris. N*Tribe har alltså vågat något som ingen annan gjort, att som standard skicka med ett par hörsnäckor som går att använda, och genom det höja priset något på produkten, helt otroligt bra!

Som väntat låter MX-7050 burkigt och platt med de medföljande standardhörsnäckorna. Men när vi byter till Koss-lurarna får spelaren ett helt nytt liv, det blir ett helt annat djup i ljudet, och allt blir betydligt bättre. Tyvärr är The Plug mer eller mindre anpassade för att återge basljuden och diskanten blir då något lidande. De passar alltså bäst till musik där basen är väldigt framträdande, men mindre bra till annan form av musik. Men oavsett vilken musik man spelar låter det ljusår bättre med Koss The Plug än med de andra skräplurarna som de flesta andra tillverkare skickar med. Om vi än en gång byter hörsnäckor till ett par Shure E2C och de som medföljer Apples iPod-produkter som standard får MX-7050 ännu mer spelrum och ljudet tar ytterligare ett kliv uppåt. Helt klart är att denna mp3-spelare klarar av att generera riktigt bra ljud, helt klart i den övre skaran av spelare ute på marknaden.

Om man känner för att finputsa ljudet något är detta fullt möjligt med hjälp av den inbyggda equalizern. Det finns sex stycken förinställda profiler, såsom Normal, Rock, Pop, Classic, Live och Bass. Dessutom finns också en användardefinierbar equalizer där man kan göra inställningar som passar sig själv.

Användning

Spelaren är något större och väger lite mer än många av sina konkurrenter. Men som vanligt när det gäller flashbaserade mp3-spelare är det inga problem att använda den vid fysiska aktiviteter. 50 gram är inte speciellt mycket och det är inte alls irriterande att ha den hängandes runt halsen under till exempel en joggingrunda.

Alla reglage är som redan nämnts samlade på ett och samma ställe, bakom luckan på framsidan. De flesta funktioner görs precis som vanligt med styrspaken, så som att navigera i menyn, byta låt, ändra ljudstyrka och så vidare. Den högra knappen används inte till några vanliga funktioner, utan till att öka och sänka pitch samt att specificera ett repeat-läge (A-B-läge). Mittenknappen används för att starta och stänga av spelaren samt för att pausa och starta musiken. Knappen längst till vänster används främst till att växla mellan de olika funktionslägena, musik, radio och inspelning.

Precis som hos Xuke MP-600 är den specificerade batteritiden relativt låg jämfört med konkurrenterna, enbart 11 timmar. Efter vårt sedvanliga test kunde vi notera ungefär 10 timmars drift, vilket är ett av de sämsta värdena vi någonsin har sett. Detta är rent ut sagt ynkligt om vi ställer det mot Asono Opus 34 timmar, klasskillnad helt enkelt!

Smuts och fett är något man inte kan komma undan. Som tur är har Monolith MX-7050 enbart släta synliga ytor som är väldigt enkla att hålla rena. Tyvärr är det inte lika enkelt bakom luckan runt alla knappar. Eftersom ytan som knapparna sitter fast på är spegelblank syns fingeravtryck väldigt tydligt, men de är också svåra att ta bort eftersom det är massa knappar i vägen. Dock syns inte detta i vanliga fall eftersom luckan är stängd, så det är inget större problem.

Som vi nämnde tidigare i recensionen medföljde inget vanligt fodral till spelaren, utan enbart en tygpåse. Fördelen med det här är att man inte bara kan skydda sin spelare, utan också sina hörsnäckor genom att placera båda i påsen. Nackdelen är att spelaren inte får ett lika fullgott skydd som i ett fodral, samt att det blir svårt att handskas med spelaren när den befinner sig i tygpåsen eftersom man inte ser den.

Det finns som sagt en klockfunktion i spelaren vilket många säker kommer att uppskatta. Tyvärr kan man enbart se datum och klockslag genom att gå in i menyn och välja rätt undermeny, men det är ändå betydligt bättre än att inte ha en klocka över huvud taget.

Att flytta filer till och från MX-7050 är lika lätt som hos alla andra UMS-kompatibla (USB Mass Storage) mp3-spelare. Det enda man behöver göra är att koppla in spelaren till datorn och så hittas den automatiskt (om man har en Windows-version nyare än 98 eller en Linux-kärna som inte är från stenålder). När operativsystemet har hittat enheter är det bara att dra och släppa filer till den.

Monolith MX-7050 har till skillnad från andra mp3-spelare stöd för en viss form av spellistor. Tyvärr är stödet inte fullt utbyggt så att man kan göra egna på datorn och sedan föra över. Man måste göra dem direkt på spelaren vilket är ganska omständligt. Med andra ord fungerar spellistfunktionen på MX-7050 på samma sätt som hos JOS MP-400.


« Föregående Nästa sida »


17/02-05 | Niclas Alfinson | nizenco alfakrull 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!