Innehåll

Nanotherm Silver

Inledning
Varför två olika?
Tester och testsystem
Testdeltagare
Applicering
Resultat och slutsats


Tack till ESGN som bistod med produkterna till detta test.

30/10-02 | Johan_vii | Johan_vii@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För ungefär ett år sedan recenserade vi här på 64bits en kylpasta vid namn Nanotherm som lyckades sätta den tidens värsting på plats, dvs Artic Silver II. Nu när Artic Silver III har varit den bästa kylpastan ett bra tag så har teamet på ESGN Associates varit inne i labbet för att ännu en gång hitta en formula som fungerar bättre än Artic Silvers.
För några veckor sedan tog ESGN kontakt med oss på 64bits och hävade att de hade lyckats en andra gång med att bräcka värsting på marknaden, dvs Artic Silver III, och givetvis erbjöd de oss möjlighet att själva testa deras nya "underprodukt" innan den släpps för den vanliga marknaden. Det erbjudandet kunde vi såklart inte tacka nej till och efter ca en vecka fick jag ett brunt litet kuvert innehållande två olika "sprutor" med silverbaserad kylpasta.

Varför två olika?

Nu kanske många av er undrar varför vi fick två olika kylpastor och förklaring är att det egentligen är två olika produkter med olika namn. Förklaringar till varje produkt kan ni läsa nedan.

Nanotherm Silver XTC

Det här är Nanotherms nya kylpasta, eller Thermal Grease som det kallas. Den är baserad av 80 till 83% silver och lite Nano som är en slags avancerad keramik, därav namnet Nanotherm. Den kommer att lanserars som vilken kylpasta som helst och har samma konsistens och liknande egenskaper som Artic Silver III.
Specifikationera vi fick med på XTC är följande, kopierat direkt från ESGNs mail.

  • Contains a highly optimized combination of sub-micron to low micron sized Silver particles
  • Silver particles are 99.98% pure and are custom milled to our specifications
  • Compound has a high density of silver particles; 80 to 83% silver by weight
  • Also contains a special blend of Boron Nitride and "Nano" powders used in our Nanotherm II compounds
  • Suspension fluid is a high temperature synthetic designed for operating temperatures in excess of 500'F (260'C)
  • Compound is non-electrically conductive, based on our preliminary testing
  • Retail product will be packaged in clear, graduated 3 ml syringes -
  • Net weight of thermal compound will be 4.0 grams per syringe -
  • Suggested retail price will be $7.95 per syringe

Nanotherm EXP
EXP står för experimental och är enligt ESGN en helt ny produkt olik allt annat som hitills kallats kylpasta. De lämnar inga materialspecifikationer alls på EXP, men av färgen att dömma ser även den ut att vara silverbaserad. Anledningen till hemlighetsmakeriet är att de för tillfället håller på att ta patent på just den formulan, och är rädda att konkurrenter skulle kunna få reda på den.
Konsistensen på EXP påminner mest om ett icke kladdigt spackel och den är väldigt svår att applicera som en vanlig kylpasta då det är så hårt, men jag ska återkomma mer om det senare i recensionen. Som ni ser på bilden så blir det inte en droppe av kylpasta utan snarare en sträng då man trycker ut lite EXP utan att göra någonting för att förändra konsistensen.

Tester och testsystem

Hur testar man då en kylpasta och bedömmer den? Svaret är ganska enkelt, man applicerar den och ser hur den presterar temperaturmässigt mot sina konkurrenter med att flytta värme mellan CPU och kylfläns. Dessutom tittar vi på hur lätt den är att applicera, dvs är den trög, kladdar den lätt osv.
För att mäta temperaturen under testet så använde jag mig utav Asus Probe v2.18.03. Temperaturen mättes vid lägsta möjliga belastning, dvs att endast windows var igång och vid full belastning, och för att uppnå en så varm CPU som möjligt körde jag CPU Stability Test v6.0 med inställningen Cpu Warming Only.

Testerna gjordes på detta system:
Intel Pentium IV 1,8@2,4 (Northwood)

Asus P4S533 (SIS645DX)
512 MB Samsung PC2700

Testdeltagare

Vi kommer att jämföra ESGNs nya produkter mot Artic Silver III, Nanotherm II Ice, Blue, vanlig kiselbaserad pasta och även den svarta plattan, den sk Thermal Paden som sitter under Intels fläns när man köper en "boxed" CPU.

Applicering

Appliceringen av de olika pastorna genomfördes på samma sätt som alltid, ett jämt lager läggs på med hjälp av ett rakblad som "hyvlar" bort allt överskott av pastan. Det man ska tänka på innan appliceringen är att rengöra CPU och kylfläns noggrant med t.ex kemisk ren aceton och en duk som inte släpper ifrån sig damm eller några andra små partiklar.

Nanotherm Silver XTC
Appliceringen av Nanotherm Silver XTC är ganska lik Artic Silver III. Den är ganska lättflytande utan att bli för kladdig och lägger sig snällt på plats med ett jämt lager. Råkar man lägga på lite för mycket så är det snabbt avhjälpt om man vrider lite på kylflänsen när man sätter dit den innan man spänner fast den.

Nanotherm EXP
Som vi nämnde förut så är Nanotherm EXP inte lik någon annan kylpasta som funnits på marknaden i konsistens. I det bifogade brevet från ESGN fick vi tipset att värma sprutan i ett ca 60 grader varmt vattenbad i 5 minuter innan man applicerade den, så det gjorde vi. När man väl värmt det så blev det lite lättare att hantera och inte lika trögflytande. Då var det bara att ta lite på fingertoppen och lägga på både kylfläns och CPU ett tunnt lager, precis som instruktionerna från ESGN löd. När det väl var gjort var det bara att sätta tillbaka kylflänsen och spänna fast den.

Resultat och slutsats

Diagrammet ovan talar sitt tydliga språk, ESGN har lyckats igen med att forska fram den bästa kylpastan. Nanotherm Silver XTC och EXP kyler en grad bättre än närmsta konkurrenten Artic Silver III. Efter Artic Silver III hittar vi Nanotherm II Ice & Blue som faktiskt är lika bra som Artic Silver III under hög belastning men under lägre belastning vinner Artic Silver III med en grad.

Det man ska ha i åtanke när man läser diagrammet och kanske tycker att det inte spelar så stor roll vilken pasta man har, då det bara skiljer några grader mellan sämsta och bästa, är att jag använde mig inte av en extrem kylning utan endast en kylflänsfläns från Intel. Med en bättre kylfläns eller vattenkylning blir nog skillnaderna lite större mellan de olika pastorna.
Som slutsats kan vi säga att ESGN har lyckats mycket bra med sin nya Nanotherm Silver XTC som kan sätta sig på tronen som den bästa kylpastan. Men när teamet bakom Artic Silver III får reda på att de har tappat förstaplatsen så kommer de nog så fort som möjligt att försöka ta tillbaka den, på ett eller annat sätt, vilket vi ser fram emot.
En annan sak vi ser fram emot är den slutgilitga produkten av Nanotherm EXP som enligt ESGN ska revolutionera marknaden, men redan nu är den tillsammans med XTC den bästa produkten att ha mellan kylfläns och CPU. Men det får som sagt framtiden utvisa om EXP kan bli någon nyskapande succe.
Men inte allt för långt in i framtiden kommer Nanotherm Silver XTC att släppas på den internationella marknaden, i mitten på november beräknas den börja säljas i USA och några veckor efter det hittar vi nog den här i Sverige. Priset kommer att ligga på ca 8$ i USA så här i Sverige får vi nog räkna med en 100 till 120 kr för en spruta Nanotherm Silver XTC vilket kanske anses lite dyrt, men är man på jakt att sänka temperaturen till max så är det säker värt en hundring.

Fördelar Nackdelar
Bästa prestandan Priset?
Lätt att applicera  

 


« Föregående  

 


30/10-02 | Johan_vii | Johan_vii@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!