Innehåll

HeatlaneZen NCU-1000

Inledning
Specifikationer
I paketet
Kylflänsen
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till PCB Distrubition som lånade ut produkten för recension.

19/9-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylflänsen

NCU-1000 har en väldigt säregen design. Den liknar ingenting jag tidigare sett inom kylarmarknaden för PC. Dels är den oerhört stor och dels är den tung. Kylflänsen väger 615 gram och bottenplattan väger ytterligare 115 gram, vi talar alltså om en kylare på ca 730 g. Kylaren använder en så kallad ”Heatlane Technology” som enligt tillverkaren ska vara helt annorlunda än den klassiska heat-pipe-tekniken. ”Heatlane Technology” skulle man kunna se som en vidareutveckling av heat-pipe-teknologin. Tekniken är relativt avancerat om man ska presentera den ingående, men jag ska försöka dra den i korta drag.

Det som skiljer denna heat-pipe jämtemot den gamla är att den nya inte bara kan transportera värmen horisontellt utan också från toppen till botten. Heat-pipen kan alltså transportera värmen i fler riktningar och således transportera värmen bättre än en vanlig heat-pipe. Tillverkaren väljer att kalla sin heat-pipe "Akachi pipe" efter Hisateru Akachi som tidigare jobbade som vice VD hos TS Heatronics. Tekniken har faktiskt varit så framgångsrik att den vunnit första teknik-pris i den "Japanska heat-pipe-föreningen", något som TS Heatronics inte sticker under stolen med. Bortsett från den svarta modell som vi testat idag finns det även en metallic-version.

En bild säger mer än tusen ord, som det gamla ordspråket lyder. Här ovanför ser vi två bilder på kylflänsen utan botten och fästanordning. Observera att på den vänstra bilden av kylaren står kylaren upp-och-ned. Det är alltså kylarens "rundade" sida som ska fästas mot bottenplattan.

Här ovanför till höger ser vi kylarens 115 gram tunga kopparbotten vars uppgift är att transportera värmen från processorn ut till kylflänsen.

Montering

När jag öppnade kartongen och fick syn på alla brickor, skruvar och muttrar drog jag en djup suck. Avsaknaden av manual gjorde inte det hela lättare, så jag vart mer eller mindre tvungen att söka hjälp på företagets hemsida. Tack och lov fanns det en bra och utförlig manual där. Tyvärr måste man skruva bort moderkortet för att kunna installera fästanordningen på moderkortets baksida. Detta gör att installationsproceduren blir lång, men faktum är att kylaren var mycket lättare att installera än jag befarat. Anledningen till att kylaren monteras med hjälp av "de-fyra-hålen" är på grund av dess vikt och höjd. Innan man köper sig en egen NCU-1000-kylare ska man ta reda på om den verkligen passar. Moderkortet får inte ha några komponenter på baksidan av processor-sockeln och chassit måste rymma denna höga kylare. Själv har jag ett Lian-Li PC65B-chassi med ett djup på 210 mm och med kylaren installerad fanns det inte mer än 5 cm kvar till chassi sidan.

När man installerar kylaren är det väldigt viktigt att texten är uppåt. Vid första anblick tar man för givet att den platta sidan ska ha kontakt med bottenplattan, men så är inte fallet. Det är den rundade sidan som ska vara ned och den platta sidan upp. För att markera detta ytterligare har tillverkaren valt att trycka texten på sidan som ska vara upp.

Här ser vi kylarens fästanordning monterad. Till höger ser vi plattan som fästes på baksidan av moderkortet och till vänster ser vi hur pinnarna sticker upp i samma hål som plastsockeln vanligtvis sitter fast i.


« Föregående Nästa sida »


19/9-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!