Innehåll

Antec Overture-EC

Inledning
Specifikationer
I kartongen
Utsidan
Insidan
Installation
Test
Slutsats


Tack till Antec som gjorde denna recension möjlig.

25/12-03 | Fluffy | fluffy[AT]64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Utsidan

Produkten kom ut ur kartongen och ställdes på ett bord och blänkte, verkligen blänkte. Man kan nämnligen, nästan, spegla sig i chassits svarta lack. Ett chassi som blänker så mycket som detta så förstår vi sammanhanget med den medföljande putsduken. I alla fall, chassit inspekterades och så märkte vi att sidoplåtarna samt ovandelen var lite tillbucklade, designmässigt, vilket livar upp chassit en hel del.

På chassits vänstra sida så fann vi en liten plastdetalj som var löstagbar. Vi tog loss den och inspekterade den, en plastram med ett luftfilter, också gjort i plast. Innanför detta filter så dolde det sig ett litet tomt utrymme, och andra sidan detta tomma utrymme så hittade vi ett nätaggregat. Nätaggregatet i framdelen av chassit?

Chassits framsida är gjuten i plast, stilren och färgad i svart som plåten och silver. Ovan och under den silverfärgade delen och svartfärgade så finns det lufthål vilket livar upp lite.

Framsidan av chassit har ingen lucka som döljer något, inget dedikerat floppyhål eller liknande utan endast en platt och stilren framsida. Vad erbjuder då framsidan? Jo, det som används i dagens läge: 3,5"-platser, 5,25"-platser, power- och resettknappar, powerled, hddled, FireWire-port, USB-portar samt ljud-ut och mic-ingång.

3,5"-platserna är uppe till vänster brevid varandra och 5,25"-facken i högra delen av chassit på varandra. Under 3,5"-fackerna fann vi ifrån vänster ett FireWire-uttag, två USB-uttag, ljud-ut, mic-in, hddled, resettknapp och powerknappen med powerled runt om sig. Placeringen av dessa detaljer tycker vi är helt ok, speciellt uttagen. Många chassin döljer framsidans uttag bakom en lucka längst ner vilket gör att dessa uttag blir mindre användbara om man inte vill krypa på golvet om chassit står där, men på detta chassi så sitter dessa uttag 5-6 cm ovanför chassits botten utan något som döljer dem. Mycket trevligt.

Resettknappen brukar många chassitillverkare gömma i en grop vilket gör dem mer eller mindre oanvändbara om man inte använder verktyg, fast på detta chassi så sitter resettknappen jäms med fronten och är tillräckligt stor för att gå att använda med ett smalt finger. Fast i och med att den populära operativsystemsserien har blivit stabilare med tiden så har denna knapp har blivit mindre använd, men den är bra att ha i vissa fall.

Powerknappen är en stor knapp med en diameter på 2,5 cm. Längst ut runt denna knapp så är det genomskinlig plast och bakom så finns det en lysdiod som lyser blått. Till vänster om denna stora knapp och resettknappen så gömmer sig hddleden, lysdioden som indikerar då en eller flera diskar arbetar. Denna lysdiod lyser en mörkare orange färg.

Kollar vi på baksidan av chassit så ser man till höger de sju expansionsslottarna och I/O-plåten. Till vänster så ser vi en fläktplats och ett uttag för apparatsladdställ. Som nämndes tidigare i recensionen så såg vi ett nätaggregat på vänster sida chassit igenom ett hål så det är inget nätaggregat här utan detta uttag med en sladd i andra ändan leder till nätaggregatet i detta chassi.

För att komma in i chassit så skall man skruva loss två tumskruvar och sedan dra övre chassiplåten bakåt en bit och sedan lyfta av det, fast på detta chassi som levererades till oss satt det endast med en skruv som knappt var iskruvad medans den andra skruven låg i chassit. Folket som packade chassit var lite slaviga eller kanske julstressen kom tidigt hos dem?

Sammanfattar vi utsidan av detta chassi så är det stilrent, det känns som att det är tillverkat av bra kvalitet och och har det som används i dagsläget. Framsidan med färgerna på powerled och hddled gör att recensenten personligen gillar chassits framsida. Sedan att resettknappen är användbar är en fördel.

Insidan

Skruven togs bort och övre plåten lyftes bort. Vi märkte att locket var lite tunt och kollade i chassit och såg ingen balk eller något som höll uppe locket. Chassit är alltså inte gjort för att ha tyngre skärmar på sig som CRT-skärmar, men TFT-skärmar går nog bra.

Efter att locket var inspekterat så föll ögona i chassit och såg nätaggregatet och de interna 3.5"-platserna har bytt plats med varandra, ett rätt smart sätt att få ner storleken en aning.

Som första blicken i chassit så möttes vi av ett rätt rymligt chassi för att vara en desktop-variant. Detta beror på att nätaggritatet är plaserat där fram i chassit och 3.5"- samt 5.25"-vaggorna sitter mot varandra och skapar en stor luftig yta.

Vi börjar inspektionen av delarna i chassit och uppe till vänster finner vi en 92 mm stor fläkt som suger ut luft. Denna fläkt har en "pass-through"-kontakt, är temperaturstyrd och varvtalet kan läsas av med 3-pinskontakten. Längden på kablarna till denna fläkt är det inget fel på. Tack vare att det är så pass tunna kablar så kan man dra dessa kablar lite gömda vägar men ändå komma fram till sina destinationer.

Till höger om denna finner vi en löstagbar vagga för interna 3.5"-enheter. Denna vagga har plats för tre enheter som monteras med specialskruv genom vibrationsdämparna. Den sitter fast med två skruvar i toppen och i botten med en "räls". För att få loss denna vagga så skruvar man loss de två skruvarna och drar vaggan mot chassits framsida och sedan är den lös. Man kan smått undra över varför 3.5"-vaggan inte är verktygsfri som 5.25"-vaggan, som vi strax kommer till. Fast denna lösningen var helt ok, lätt att montera vaggan på detta sätt.

5.25"-vaggan har plats för två stycken externa 5.25”-enheter, fast det går såklart att montera interna enheter i dessa fack också. Enheterna som monteras i denna vagga har inte vibrationsdämpare som 3.5"-hållaren vilket faktiskt är lite synd. Inte för att recensenten har sett det tidigare men var är det som stoppar att ha det? Iaf, denna kan man montera och plocka bort väldigt lätt. Först trycker man ner den lilla spärren på armen och sedan puttar armen uppåt, med chassits "nederdel" mot sig. Sedan tar man och kör ner handen till hållarens nedre bakre del till en ljusare metallbit och puttar lätt upp den. Sedan är det bara att dra vaggan mot bakre delen av chassit för denna vaggan, som 3.5"-vaggan, så sitter den också på "räls". För att trycka tillbaka denna vagga så åkte vi på ett litet problem. Vi var tvungna att lyfta den andra spärren för den hade så hård fjädring så den trycktes inte in när vi tryckte tillbaka vaggan utan fick lyfta den så vi fick in vaggan. Det var det enda problemet, men ett mindre problem som egentligen inte borde tas upp.

De externa 3.5"-platserna ligger fint på nätaggritatet. De monteras på en separat plåt som man får bort genom att skruva ut två skruvar och sedan dra bak hållaren runt två cm och sedan lyfter den, lätt och smidigt. För att montera den gör man samma sak, fast tvärt om. Man lägger dit vaggan, puttar fram den och sedan skruvar fast den med de två skruvarna.

Näraggretatet är ett 380W TruePower som är en specialvariant där ström-in och ström-ut ur det sitter på samma sida. Det sitter där fram i chassit är fastmonterat med fyra skruv ifrån undersidan chassit. Över sig har det 3.5" externa platserna och då gömt bra. Kablarna ifrån nätaggretatet kommer rakt igenom en plåtbit, där den externa 3.5"-vaggan monteras, och upp till 5.25"-vaggan. Nätaggritatet är utrustat med långa kablar och kontakter på ändarna. Listan av kontakter på kablarna är:

  • 7 st 4-pinskontakter
  • 2 st mindre 4-pinskontakter till t.ex diskettstation
  • 1 st ATX-kontakt
  • 1 st ATX 12V-kontakt
  • 1 st AUX-kontakt
  • 2 st "FAN ONLY"-kontakter
  • 1 st varvtalskabel ifrån nätaggregatets fläkt

En stor drös med kontakter för detta chassi. Det är för många kontakter och längden på kablarna är lite långa då detta chassi är rätt kompakt. Om man bara använder ett 5.25"-fack så är det andra facket ett perfekt ställe för att gömma alla dessa kablar. "FAN ONLY" förstår vi inte direkt meningen med i detta chassi då utsugsfläkten monteras med en "pass thru"-kontakt. En liten fix på kabelproblemet hade varit att ha fixat korta kabelstumpar i nätaggregatet med kontakter på som man kan sätta på förlängningar som skulle kunna medfölja. Då kan man välja hur stor kabelhärva man vill ha vilket skulle vara riktigt smidigt.

Moderkortets yta känns lite liten men egentligen så räcker det bra. Det behövs inte en massa tom plats som annars brukar förekomma i många andra chassin.

Kablarna ifrån chassits framdel är ett antal, åtta stycken. Powerknappen, resettknappen, hddled och PC-speaker är de gamla vanliga som ansluts till moderkortet. Powerled ansluts, lite ovanligt, en 4-polig kontakt som tar ut 5V- GND ut ur ett normalt 4-pinsuttag. Sedan så är det tre kabelsamlingar, FireWire-, USB- och ljuduttagen. Ljuduttagskabelsamlingen har som tur var en stor kontakt samt flera separerade. Den stora kontakten som innehåller alla kablar följer en Intel-standard vilket gör det riktigt smidigt att koppla in de två ljuduttagen om man har ett moderkort med en sådan kontakt. USB- och FireWire-uttagen är som otur en stor röra.

Sammanfattningsvis så är detta kvalitet. Delarna passar bra med varandra, inga vassa kanter samt det inte är några irriterande saker som sitter ivägen, förutom den som håller upp de externa 3.5"-platserna, men den har en mening att vara där.


« Föregående Nästa sida »


25/12-03 | Fluffy | fluffy[AT]64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!