Innehåll

Plextor PX-W4824TU - 48x USB 2.0-brännare

Introduktion
Första intrycket
Brännaren i detalj
Brännardata i siffror
Installation och mjukvaror
Test av brännaren
Testmoment 1 - Läsning
Testmoment 2 - Bränning
Overburn & CloneCD
Slutsats


Tack till Plextor som bistod med denna CD-brännare för recension.

09/10-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Introduktion

Utvecklingen av CD-brännare har nått långt idag. Många minns säkert när brännarna var dyra och långsamma. För skivor lade man ut en mindre förmögenhet och varje felbränning fick en att nästan börja gråta. Detta tillhör nu historien - idag får man en brännare för samma pris som ett X-Box-spel och skivorna köper man i 100-pack. Samtidigt har prestandan hos både brännare och datorer ökat, vilket har lett till färre misslyckade bränningar och kortare väntetider. Frågan är nu, hur snabb kan en brännare egentligen bli? Finns det någon praktisk gräns där vidare ökningar i hastighet tappar betydelse? I denna recension kommer jag titta på Plextors senaste tillskott till familjen "Turbobrännare" - en modell som bränner i 48x och dessutom är externt ansluten via USB2.

Första intrycket

När jag fick brännaren kom den i en färgglad kartong av traditionellt snitt, visande produkten inuti med lite glada färger runtomkring. Brännaren låg inuti, upphängd i skyddande skumplast tillsammans med erfoderliga tillbehör.


När jag packade upp brännaren noterade jag direkt hur kall den var. Ingen plastlåda här inte - höljet visade sig vara av aluminium. Direkt ur lådan kändes det att här hade jag något av kvalitet.


Utöver själva brännaren fanns följande tillbehör med i lådan:


Den högra bliden visar vad som fanns i kuvertet märkt "Plextor".

Det som medföljer är följande:

* Extern nätadapter som fungerar i hela världen (100-240VAC/50-60Hz).
* Nätsladd av vanlig apparattyp.
* USB-kabel av A-B-typ, 1 meter lång.
* En CD-RW 650MB.
* Fem CD-R 700MB.
* Ahead Nero 5 Burning ROM (version 5.5.9.8, anpassad för Plextor).
* Manual (pdf-format) samt drivrutiner och verktyg på CD.
* Snabbstartsguide på 16 olika språk (inklusive svenska).
* Garantipapper.

Brännaren i detalj

När nu första upphetselsen har lagt sig skall vi ta en noggrannare titt på själva brännaren innan den kopplas in för testning. Låt oss börja med utsidan:




Fronten är som på vilken brännare som helst men med en stor skillnad - färgen. Den svarta fronten i kombination med aluminiumhöljet ger brännaren ett stilrent och exklusivt utseende vilket gör att den matchar fint till mitt Lian-Li-chassi. Hörlursutgång med volymkontroll, indikator samt "eject"-knapp med nödhål (ifall man vill ta ut en CD utan strömmen på) finns där man förväntar sig. Baksidan har de anslutningar man behöver - inte mer. Line-out för ljud, USB-kontakt samt anslutning för nätadaptern med tillhörande strömbrytare. Det enda extra är en switch för självtest (self-test). Denna funktion används endast ifall man har problem och misstänker fel på brännaren. På ovansidan har man gjort tydliga markeringar för anslutningarna som förenklar inkoppling när man står framför brännaren.

Nog om utsidan - dags att krypa in i burken.
Jag tog mig friheten att öppna upp enheten för att se hur Plextor hade konstruerat lådan.



Vänstra bilden visar USB 2.0->IDE-omvandlaren samt alla kablar som behövs. Höger bild visar höljets konstruktion - en solid strängpressad aluminiumprofil helt utan skarvar. Detta gör höljet mycket tåligt och dessutom avleder det värme bra. Att lägga nätaggregatet utanför gör enheten mycket kompakt (för att vara en 5.25"-enhet). Det finns inte mycket luft i lådan. Dessutom finns det ingen fläkt i vare sig lådan eller nätdelen, vilket gör brännaren helt tyst när den inte används.


Själva CD-brännaren är en vanlig IDE-modell som Plextor även har som separat produkt.


  Nästa sida »

 

09/10-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!