Innehåll

PowerColor X800 XT (PCIe)

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats


Tack till Green Computer som gjorde denna recension möjlig.

14/09-04 | Niclas Alfinson | niclas(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Det är nu mellan fyra och fem månader sedan ATI och NVIDIA lanserade sina senaste grafikkortsserier, X800 och 6800. Trots att det nästan har passerat ett halvår sedan lanseringen är de snabbaste korten i de två serierna, X800 XT och 6800 Ultra, mer eller mindre omöjliga att få tag på, oavsett vilken världsdel man befinner sig i. Även om ATI lanserade X800 ungefär tre veckor efter NVIDIA presenterade 6800 var de ändå först ute med grafikkort i handeln med deras X800 PRO, kort därefter kunde man dock lägga vantarna på ett 6800GT. Efter ytterligare en halv evighet började ytterst små leveranser av 6800 Ultra och X800 XT dyka upp, men man fick leta med lykta under varenda sten för att få tag på ett. Detsamma gäller även idag, efter en snabb titt i de största svenska Internetbutikerna är det inte en enda som har 6800 Ultra eller X800 XT i lager, och det finns enbart en begränsad tillgång på X800 Pro och 6800GT. Men det ryktas om att det i början av oktober skall finnas kort till alla som är villiga att punga ut en halv månadslön…

Vid lansering av de båda grafikkortsserierna var det ATI som stod högst på tronen, men NVIDIA har kommit ikapp en hel del på senare tid, bland annat genom drivrutinsförfiningar, men framförallt genom att det mycket efterlängtade spelet Doom 3 presterar betydligt bättre på 6800-korten än X800-ditona. De frågor som dock återstår innan man kan utse något av de två korten till en vinnare är följande; vilket kort kommer Half-Life 2 prestera bäst på och vem kan komma ut med en tillräckligt stor mängd kort snabbast? För att får svar på dessa frågor måste vi troligen vänta ett tag till, men tidiga indikationer visar på att X800 presterar något bättre än 6800 i Half-Life 2, och att NVIDIA börjar få ut stora kvantiteter av sina kort runt om i världen.

En annan fråga som är viktigt för många är vilken av de båda tillverkarna som kommer ut först med ett kort för PCI-Express (PCIe) baserat på sin snabbaste grafikkortskrets. Fram tills nu har man enbart kunnat köpa medelklasskort, i form av PCX 5900- och X600 XT-kort. Men nu, i början av september börjar det dyka upp mindre mängder X800 XT-kort med PCIe-anslutning. Det är ett av dessa kort vi idag skall utvärdera. Kortet ifråga kommer från PowerColor och är baserat kring ATI Radeon X800 XT-kärnan.

Hur mycket bättre presterar X800 XT mot NVIDIA:s för tillfället snabbaste PCIe-baserade grafikkort, PCX 5900, är skillnaden så stor som det ryktas, och framförallt, är den extra prestandan värd de tusenlapparna man får lägga ut?

I förpackningen

Lådan som grafikkortet levereras i har ett ganska udda utseende. Den är nästan helt kvadratisk och har ett ”fönster” i mitten. Genom fönstet ser man dock inte så mycket eftersom PowerColor har valt att placera en pappskiva med information precis bakom, men fönstret ger förpackningen ett mer exklusivt utseende. Inuti lådan ligger alla tillbehör och grafikkortet fint nedförpackat i en plastlåda med två lager. I botten ligger tillbehören, manualen och så vidare, och ovanför detta hittar man grafikkortet, säkert åtskiljt från de lösa delarna som annars riskerar att skada grafikkortet under transporten. Och att grafikkortet ligger väl skyddat under transport såg vi också när kortet levererades. Trots att lådan hade råkat ut för en rejäl smäll som skadat både wellpapplådan och själva förpackningen var allt inuti fullt fungerande.

När man öppnar plastlådan hittar man följande:

  • Grafikkortet självt.
  • En manual.
  • Sex cd-skivor med drivrutiner och programvara.
  • En el-adapter.
  • En DVI till VGA-adapter.
  • En kort S-VHS-kabel.
  • En komponentvideo-adapter.
  • En VIVO-adapter.
Som det brukar göra med grafikkort medföljer det en hel del olika adaptrar. El-adaptern gör det möjligt att använda grafikkortet trots att man inte har ett ATX12V 2.0-kompatibelt nätaggregat (läs mer om denna specifikation här) genom att konverterar 6-pins-kontakten till en vanlig molex-kontakt. DVI-adaptern gör att man kan koppla in två stycken skärmar som använder sig av VGA-kontakt. Komponentvideo-adaptern gör att man kan få ut en komponentsignal via TV-utgången och VIVO-adaptern gör att man både kan få ut och få in S-VHS- och komposit-signaler. Med andra ord får man med alla adaptrar man kan tänkas behöva.

På cd-skivorna hittar vi en hel del intressant, blanda annat två relativt nya spel i fullversion, Hitman Contracts och Counter Strike Condition Zero. På de resterande två cd-skivorna hittar vi drivrutiner och diverse program, så som PowerDVD, MediaShow SE med flera. Man får alltså med en hel uppsjö program som är avsedda för mediauppspelning och –redigering. Detta kan vara uppskattat av många som tänkt använda video-in-funktionen på grafikkortet.

Den medföljande manualen är skriven på fem olika språk, dock inte på någon av de nordiska språken. Manualen tar enbart upp de allra mest grundläggande, så som hårdvaru- och mjukvaruinstallation, specifikationer för kortet, och så vidare.


  Nästa sida »


14/09-04 | Niclas Alfinson | niclas(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!