Snabba diskar

Snabba diskar
Kombattanterna
Specifikationer
Tester
Winbench
Ljudnivå
Avrundning
Slutsats


Tack till Microstore och Western Digital för recensionsexemplar.


21/3-02 | Axman | axman@64bits.se

Snabba diskar

En snabb hårddisk, gärna med gott om utrymme och till ett bra pris. Det låter väl enkelt? Ja, det borde det vara, men vilket märke skall man köpa, hur många rpm skall den vara på och hur mycket låter den?

Det är några frågor som vi skall försöka svara på. Det vi skall titta på är tre hårddiskar som kan klassas som det senaste. IBM 120GXP, Seagate Barracuda IV samt Western Digital 100BB. Vad de har gemensamt är att de alla är på 7200 varv och är bland de snabbaste hårddiskarna man kan köpa till IDE idag. Vi kommer att titta på vad som skiljer dem åt och hur de presterar men även ta hänsyn till bland annat ljudvolym.

Tyvärr kunde vi inte testa någon hårddisk från Maxtor vid detta tillfälle men vi hoppas att vi kan återkomma med en recension av en sådan vid senare tillfälle.

Kombattanterna

IBM 120GXP

IBM har haft en väldigt bra historik när det gäller hårddiskar. I vart fall tills man lanserade sin 75GXP-serie. Då började situationen att ändras och det ganska så markant. 75GXP slog alla motståndare prestandamässigt och presterar än idag tämligen bra men man fick problem med hållbarheten.
Anledningen till dessa problem bland annat var man gick över från att tillverka plattorna i aluminium till att tillverka dem av en sorts glas. Detta var något som andra tillverkare gjort sedan tidigare men nu var det alltså dags för IBM.

Resultatet av denna nya teknik blev att hårddiskarna började krascha oftare än Sveriges ekonomi. Och att man dessutom sålde stora mängder av dem gjorde att det hela förstorades upp än mer eftersom så många drabbats.

Efter detta lanserade man 60GXP, nu hade man fått bort problemen till största delen men fortfarande så drabbas hårddiskarna av samma fel som drabbade 75GXP.

När det nu är dags för 120GXP så är det ett dåligt rykte som följer med. Dock så är det tredje generationen av denna typen hårddiskar från IBM vilket rimligtvis borde betyda att felen i stort sett är åtgärdade. Det är något som vi dock inte kan testa utan vi måste, hur vanskligt det än låter, låta tiden utvisa.
Nyligen gick IBM ut med en rekommendation om 120GXP som dock oroar. Det är att man rekommenderar användningen per månad till max 333 timmar, viket blir ungefär 11 timmar per dag (mer om detta senare dock). Man markerar tydligt att 120GXP inte är till för servrar medan om vi tittar på Seagate Barracuda IV så skriver de till och med "high performance for PCs and entry-level ATA servers".
Detta väcker frågetecken om hållbarheten. Tyvärr så är det osäkerhet som råder, det kan vara en försiktighetsåtgärd från IBM med tanke på historiken med 75GXP, men det kan även vara att hårddiskarna helt enkelt inte håller.

120GXP kommer i tre varianter, 40 GB, 80 GB och 120 GB. Detta beroende på att varje platta rymmer 40 GB.


Seagate Barracuda IV

Seagate satsade på att profilera sig med deras Barracuda IV och det var genom att skapa en högpresterande hårddisk med låg ljudvolym. Tidigare hårddiskar i Barracuda-serien har fått ett ganska så bra välkomnande. Läshastigheten har varit bra men andra hårddiskar har ofta tagit tronen i tester.

Seagates historik är inte lika fläckfri som IBM`s men å andra sidan så har man klarat sig tämligen väl från större misstag. Överlag så har Seagate ett ganska så bra rykte, särskilt när det gäller SCSI, de är inte ofelbara och kan krångla, men är överlag ett ganska säkert kort.

Western Digital

Egentligen det företag som har sämst historik av de tre som är med i detta testet. Deras hårddiskar har tills ganska så nyligen varit ganska så opålitliga. Dock så har man höjt ribban och inga större problem har rapporterats med deras senaste alster.

Till skillnad från IBM och Seagate har man inte längre några SCSI-hårddiskar. Istället satsar man allt på IDE och Firewire. Här kan man jämföra med Fujitsu som dragit sig tillbaka från IDE-marknaden för att koncentrera sig på SCSI samt Quantum som numera bildar SCSI-delen inom Maxtor.

Western digital var först med steget till 20 GB per platta och bland annat hårddiskarna 200BB samt 400BB baserar sig på dessa. Efter detta så var man först med två udda storlekar, 27 GB samt 33 GB per platta. Övriga tillverkare gjorde överlag ett stort kliv här, direkt från 20 GB till 40 GB per platta.

Med GB per platta så menar vi helt enkelt hur mycket som ryms på en skiva. Notera att en skiva har två sidor vilket gör att på en platta med 40 GB så är det 20 GB per sida.

Men nåväl, vi skall titta på något som krånglar till det när det gäller Western Digital. Som de flesta vet så är det söktid och rotationshastighet man skall titta på när man skall kontrollera hur snabb hårddisken är. Men det finns en tredje faktor som ofta glöms och det är något som jag just talade om, GB per platta.
Mer GB per platta ger att informationen packas tätare. Det betyder att ett varv på en hårddisk med 40 GB per platta innehåller mer information än motsvarande varv på en hårddisk med 20 GB per platta.

Tittar vi på IBM och Seagate så har de en ny modell för varje hårddisk med ny platta. IBM har: 75GXP med 15 GB per platta, 60 GXP med 20 GB per platta och 120GXP med 40 GB per platta.
För att komma upp i storlek så lägger man i fler plattor. Dock så finns det en övre praktisk gräns på hur många skivor man kan ha då det blir varmt och läshuvudet blir tyngre ju fler plattor man har. Dessutom kan man välja att bara använda halva plattan i en hårddisk. Så av en hårddisk med en 40 GB platta så kan man få en 20 GB genom att bara läsa ena sidan.

Här kommer problemet, WD har till skillnad från andra tillverkare inte använt sig av detta systemet.

Western Digital 7200 rpm

Notera antalet GB per platta, upp till 60 GB är den bara 20 GB per platta, sedan så ökar det med storleken på hårddisken. Betänk nu att Seagates och IBM´s hårddiskar har 40 GB per platta i storlekarna: 40, 80 samt 120 GB (Barracuda IV är max 80 GB)

Kort sagt, större hårddisk ger bättre prestanda när det gäller Western Digital för tillfället.

Vi skall ta oss en titt på WD`s 100 GB. Det är antagligen den snarare än deras 120 GB-disk som de flesta funderar på att köpa med tanke på priset.

Specifikationer

Nedan listar vi de viktigaste sakerna

Western Digital 1000BB

Seagate Barracuda IV

IBM 120GXP 40 GB

Som vi ser på specifikationerna är de ganska lika. Några saker som ni noterar är:

Vi vill även nämna att tillverkarna räknar storleken i bytes. Den praktiska storleken är ca 7% mindre korrekt översatt till GigaByte.

Testet utfördes på:

Testerna utfördes med en Samsung 40 GB som master på moderkortets egna IDE-port. Alla tester utfördes på HPT370-kortet.

Tester

Tyvärr var antalet tester vi hade tillgång till aningen begränsat men vi hoppas att man ändå skall få en bra bild över prestandan.

Det vi började med var HD Tach och då att undersöka överföringshastigheten från hårddiskens buffert till datorn. Tyvärr är HD Tach aningen åldrat så det visar inte med än 80 MB/s vilket vi idag överstiger med god marginal. Alla hårddiskarna var dock ATA100. Den enda hårddisken som visade tecken på att inte kunna utnyttja ATA100 fullt ut var Barracuda IV som fick ett snitt på 67 MB/s. Ett godkänt resultat även om det var under vad vi väntade oss.

Nästa steg var söktid, här är resultaten för varje hårddisk uppmätt söktid samt med Rotational Latency fråndraget. Man räknar söktiden på två sätt, dels då huvudet flyttar sig från spår till spår på hårddisken. Samt tiden innan rotationen på skivan gör att hårddisken är på rätt ställe i spåret.

Hårddisk Uppmätt Latency
WD1000BB 13.4 9.2
Barracuda IV 13.3 10.14
Barracuda IV (silent) 14.3 9.14
120GXP 12.4 8.23

Här är det ganska stora skillnader. WD1000BB lägger sig ganska nära de specificerade 8.9. Tillräckligt nära för att vara inom felmarginalen men med en klar tendens till att vara något över.

Barracuda IV klarar sig dåligt, dryga 10 ms är resultatet och det är en hel ms över specifikationerna. Inte särskilt imponerande för en modern hårddisk. Men vad kan detta bero på? Jo, det finns två lägen som man kan köra sin Barracuda IV i och de levereras som standard i "silent mode". Det betyder att läshuvudet inte rör sig lika aggresivt över diskens yta och man tappar drygt en millisekund. Det leder till aningen sämre prestanda men att hårddisken blir betydligt tystare. Programmet får man skickat till sig om man frågar Seagates support eller så kan ni ladda ned det här

120GXP däremot lägger sig dryga 3 ms snabbare än specifikationerna. Imponerande minst sagt. Det är bland annat här IBM haft sin styrka sedan länge.

Nästa steg i testerna är att ta en närmre titt på själva läshastigheten. Vi kommer att presentera de tre graferna var för sig samt en graf där det är "all-in-one", alltså där vi har lagt alla graferna i en bild för att jämföra.

Vi börjar med 1000BB, klicka på grafen för att se en större version.
Läshastighet är i rött, skrivhastighet är i grönt.

1000BB börjar på 44.5 MB/s för att sedan sjunka ned till 24.5 MB/s mot slutet. Den klara att hålla en läshastighet över 40 MB/s på mer än halva ytan.
Skrivhastigheten ligger på 23 MB/s för att långsamt sjunka ned till 16 MB mot slutet. Skrivhastigheten är 22 MB/s eller aningen mer över större delen av ytan.

Barracuda IV lägger sig på 43 MB/s i början och ligger stadigt där. Det är precis att den klarar 40 MB/s över första halvan av ytan. På slutet sjunker det till dryga 24 MB/s
Skrivhastigheten ligger på 19-20 MB/s över större delen av ytan men sjunker ned till 14 MB/s på slutet.

120GXP är klart snabbare än övriga i början med 47 MB/s. Dock så faller den aningen snabbare än övriga och klarar sig faktiskt aningen sämre mot slutet, om än marginellt på 23 MB/s.
IBM imponerar dock när det gäller skrivhastigheten i början med 28 MB/s och att sedan hålla sig ganska så högt på första halvan av ytan för att slutligen hamna på cirka 14 i slutet.

Så var det dags att kombinera alla bilderna i en enda stor gröt.

Här ser vi hur lika hårddiskarna faktiskt är. I den övre grafen ser vi läshastigheten. Röd = 120GXP, blå = 1000BB och svart = Barracuda IV. De är i stort sett lika snabba på att läsa förutom att 120GXP är aningen snabbare på den första tredjedelen.

När det gäller skrivhastighet så är det lite annorlunda. Grön = 120GXP, blå = 1000BB och svart = Barracuda IV.
120GXP leder ganska stort i början men sedan är 1000BB och 120GXP jämlikar fram till slutet där 1000BB har en liten fördel. Barracuda IV ligger efter de båda andra på första halvan men sjunker inte lika mycket vilket gör att skillnaden utjämnas.

Vad har vi säga om detta? Ja för det första så är vi imponerade av 1000BB då den faktiskt har mindre GB/platta än motståndarna. 120GXP har en fördel på första delen av ytan men överlag är dessa hårddiskarna väldigt lika. Skillnaderna är i stort sett betydelselösa hittills.

Slutsatsen vi kan dra än så länge är att Barracuda IV släpar efter aningen i skrivhastighet. Men i övrigt är det mest betydelsefulla vi hittat skillnaderna i söktid.

Winbench

Och så till det numera lite åldrade Winbench99, gammalt men fortfarande något av en standard. Vi presenterar två resultat ur winbench, Buisness och Highend. Testade dels med en partition över hela disken, samt en partition på de första två GigaByten.

Hårddisk - Hela Buisness HighEnd
1000BB 10300 24300
Barracuda IV 9220 22700
120GXP 9960 25500

120GXP och 1000BB är jämlika. De vinner var sitt test och marginalerna är inte särskilt stora. Endast Barracuda IV halkar efter och då i HighEnd-testet.

Hårddisk - 2 GB Buisness HighEnd
1000BB 10800 26500
Barracuda IV 9390 23600
120GXP 10700 27600

Tittar vi på de första 2 GB`en av hårddisken så är det fortfarande en stenhård kamp mellan 1000BB och 120GXP, men det verkar ändå vara 120GXP som har ett litet övertag. Barracuda IV verkar vara jämnare överlag och vinner inte lika mycket som de två andra av att testet enbart körs på första delen av hårddisken. Skillnaden mellan Barracudan och övriga är i HighEnd-testet tämligen stor.

En viktig sak att tillägga är att testerna i Winbench kördes i "silent mode". Genom att ändra till prestandaläget så ökade vi poängen i "High End" med cirka tusen poäng vilket för Barracuda IV betydligt närmre konkurrenterna.

Ljudnivå

För många är det inte bara viktigt att hårddisken skall vara bra. Ett krav är även att den skall vara snabb. Men med snabbhet kommer det ljud, och hårddiskarna vi har testat är alla bland det bästa man kan köpa. Även om vi inte alltid hittade stora skillnader i prestanda skiljer de sig ganska så rejält när det gäller ljudnivå.

Om vi börjar med Western Digital 1000BB så är det en högljudd hårddisk. 35 dBa vid inaktivitet och 38 när den arbetar. Det är ganska så högt det. Ljudets karaktär är ganska neutralt, inte särskilt dovt men inte på något sätt högfrekvent. Man står ut med det men i kontorsmiljö så är det antagligen för mycket. Att hårddisken dessutom är ganska så varm gör att man antagligen inte kommer att kunna ljuddämpa den särskilt bra. Köper man en 1000BB är det för prestanda och storlek. Inte för att man vill ha en tyst dator.


WD1000BB har en betydligt blygsammare ljuddämpning än Barracudan

IBM 120GXP är betydligt tystare, 30 dBa vid inaktivitet är under vad de flesta datorer låter och placerar den som en tämligen tyst hårddisk. Ljudet som den ger ifrån sig är dock ganska så högfrekvent. Jag har tinnitus och 120GXP slog definitivt ganska så illa mot min tinnitus. Även om det var ett lågt ljud så blev det irriterande. Till försvar så är hårddisken i övrigt ganska tyst och högfrekventa ljud är lättare att dämpa bort än dova ljud.

Barracuda IV, poängen med den är att den är ljuddämpad och har en smått fenomenal ljudnivå på 21 dBa i vila. Ljudet är väldigt lågt och man får lyssna nära hårddisken för att höra den. Ljudet som den dock ger ifrån sig är ett dovt brummande som inte stör. Dock så är hårddisken varm eftersom den är isolerad undertill vilket vi ser på bilderna nedan. Barracuda IV levereras normalt i "Silent mode" vilket gör att man missar lite prestanda men vinner mycket i ljudnivå. Det är definitivt värt att köra hårddisken i det tysta läget då den blir ganska så högljudd vid läsning annars.


Avrundning

Så, för att sammanfatta det hela, vilken hårddisk skall man välja?
IBM 120GXP är en snabb hårddisk, den låter inte särskilt mycket och priset är ganska så bra. Dock så är det många frågetecken när det gäller hållbarheten runt dessa hårddiskar. IBM rekommenderar 333 timmar per månad eller 8 timmar per dag (hur de nu får ihop den matematiken?). Men man säger även att de klarar att vara igång dygnet runt. Så 120GXP hade helt klart kunnat vara en hårddisk som vi rekommenderade men vi vågar helt enkelt inte. Tiden får utvisa hur de håller, tills vidare så är det nog klokt att vänta. Det är dessutom inget dåligt val att vänta, alternativen är fullgoda.

Barracuda IV är kanske inte den hårddisk som presterar bäst utan antagligen ligger den strax under konkurrenterna. Ha i dock i åtanke att man antagligen aldrig lär märka skillnaden mellan dessa tre hårddiskar i vanligt eller i ganska tungt arbete. Till sin fördel så har den ett hyfsat rykte men framför allt en väldigt låg ljudvolym. Den låter mindre än vad de flesta budgetdiskar på 5400 rpm gör vilket är väldigt imponerade. Är ljudvolymen det minsta viktig så är det Barracuda IV man skall köpa.
Tyvärr så finns den inte i några varianter med fler än 2 plattor, eller i klarspråk 80GB.

Western Digital 1000BB är en hårddisk som är stor och har bra prestanda. Den imponerar eftersom den har lägre täthet på plattorna men ändå lyckas ta sig upp till konkurrenternas prestanda. Ljudvolymen och värmeutvecklingen är dock inte lika imponerande så är det något som man inte vill ha får man fundera på andra alternativ.

Slutsats

Då var det dags för att komma till en slutsats, vad skall man då köpa? Ja eftersom vi inte har testat Maxtors hårddisk så får vi göra ett val mellan IBM, Western Digital och Seagate.

Ser vi på prestanda så är det 1000BB eller bättre som man skall köpa. Tyvärr så måste man då även köpa en stor hårddisk och det kostar. Vill man gå ned i storlek så kan vi rekommendera Seagate Barracuda IV eftersom den kombinerar bra prestanda med extremt låg ljudnivå.

Överlag är vår rekommendation Seagate Barracuda IV på grund av kombinationen låg ljudnivå och bra prestanda.




21/3-02 | Axman | axman@64bits.se