FSP Group FSP300-60PN(PF)

Inledning
Specifikationer
Kringutrustning
Kontakter
Produkten
Tester
Sammanfattning


Ett stort tack till Green Computer för att dem bistod med produkten för recension.


26/04-03 | EGar | egar(at)64bits.se


Inledning

Det var inte länge sedan kollega Alfinson (nizenco) tog en titt på ett nätaggregat från Vantec (se recension), det var en rackare på hela 520 W som hade tre fläktar i sig. Jag har nu fått lagt nävarna på ett lite mindre nätaggregat från FSP Group vid namn FSP300-60PN(PF). Nätaggregatet ligger på 300 W, är dämpat med Noise Killer och har en 120 mm fläkt. Om nätaggregatet från Vantec var högljuddt så är detta raka motsatsen, ett utmärkt val för dem som vill ha en tystare burk vid sin sida. Låt oss ta en titt på nätaggregatets specifikationer.

Specifikationer

Specifikationerna på det här nätaggregatet är kanske inte de allra bästa men det gottgörs med att nätaggregatet är väldigt tyst, även under pressade förhållanden. Tabellen nedan visar nätaggregatets kapacitet.

3,3 V
5,0 V
12 V
-12 V
-5 V
+5 Vsb
28 A
30 A
15 A
0,8 A
0,3 A
2,0 A

Övriga funktioner på nätaggregatet är enligt FSP följande:

Vädligt tyst 12cm fläkt (under 20dB vid nominella påfrestningar).
Överspänningsskydd.
Kortslutningsskydd.
ATX 12V-kontakt (P4-kompatibel).

Nätaggregatet är inte fullproppat med extra funktioner utan har de normala funktionerna som man som användare kan kräva av ett nätaggregat. Dock är det här nätaggregatets allra främsta försäljningstrick dess låga ljud. Efter att ha haft ett nätaggregat från Enermax innan som jag har tyckt att varit ett bra och relativt tyst nätaggregat så blev jag glatt överraskad av ljudnivån FSP300-60PN(PF) hade. Nu hör jag knappt datorn när jag spelar musik eller datorspel.

Kringutrustning

Det medföljer inte någonting annat än en 1,5 meter lång nätsladd i det här paketet. Visserligen behövs det inte något mer, men visst hade det varit småkul med ett par klistermärken som man skulle kunna fästa på sitt chassi. Visserligen fick jag nätaggregatet i en bulkversion, men jag har inte kunnat hitta någon information om vad som medföljer i retailförpackningen. När det gäller kringutrustning för ett nätaggregat så tycker jag inte att det är något man kan kräva om man inte köper ett nätaggregat som skall vara fullspäckat med extra material. Dock borde en manual medfölja med information om nätaggregatet och vad som gäller vid installation av dylika, speciellt för ovana datoranvändare är välutformade manualer guld värda. Därför finner jag inte avsaknad av kringutrustning som en negativ aspekt i det här paketet, men en manual borde vara på sin plats även i en bulkversion.

Kontakter

Nu har vi kommit fram till det som är mindre bra gällande detta nätaggregat, nämligen dess kablar och kontakter. Visserligen finns här alla kontakter som man kan vänta sig men det är istället antalet kontakter som är mindre bra. Vill ni se bilder på samtliga kontakter rekommenderar jag er att ta en titt på kollega nizencos recension av Vantec Stealth Power Supply 520 W, kontakterna är nämligen identiska. Tyvärr finns det endast fem stycken kontakter som skall ge ström till hårddiskar, CD-ROM-spelare och annan kringutrustning. Detta tycker jag är ett gränsfall med tanke på att de flesta har både en vanlig CD-ROM-spelare och CD-brännare samt att man i de flesta fall har två hårddiskar. Snabb huvudräkning berättar att det då endast finns en kontakt kvar, och då det ibland finns annan utrustning som kan behöva sådana kontakter så kan det tyckas vara snålt med dessa kontakter. Mitt Chieftec-chassi har en fläkt vid sidan av som behöver ström av en sådan kontakt, vilket innebär att jag inte har några kontakter kvar. Stort minus.

Produkten

Som jag nämnde i inledningen av recensionen så är nätaggregatet utrustat med en 120 millimeters fläkt och även ljuddämpad med hjälp av en så kallad Noise Killer. Jag ser den låga ljudnivån som det här nätaggregatets allra främsta aspekt och som jag tidigare nämnde så hör jag knappt nätaggregatet nu när jag sitter vid datorn. Det är istället min processorkylare som väsnas. FSP Group hävdar att ljudnivån skall ligga omkring 20 dB när nätaggregatet inte är hårt belastat och jag tror att det kan stämma. Nätaggregatet har inga andra knappar eller kontakter än de två obligatoriska: strömknappen och kontakten för att ansluta nätsladden. Någon speciell design har man inte lagt ut på det här nätaggregatet så det ser inte att vara mycket för världen.

Något jag tycker att man borde kunna bjuda på är en kabelstrumpa runt ATX-kontakten. Personligen vill jag ha det rent och snyggt inuti min dator även om jag inte öppnar och tittar i den varje dag, avsaknaden av kabelstrumpa gör det nämligen svårare att organisera kablarna inuti chassit. Personligen tycker jag att det borde vara självklart att ett nätaggregat där huvudprioriteringen är ljudnivån, har kablar som är lätta att dra på ett snyggt sätt. Kan man dra sladdarna på ett snyggt sätt så gör det att luftcirkulationen inte bromsas lika mycket som när man inte stoppa undan kablarna ordentligt.

Men hur presterar då nätaggregatet under större belastningar?

Tester

För att testa nätaggregatet användes programmet Prime95 och det kördes i 60 minuter. Därefter avlästes resultaten med hjälp av SpeedFan 4.08.

Följande hårdvara användes under testerna:

CPU: AMD XP 2400+ @ 2GHz
Moderkort: Gigabyte GA-7VAXP
Minne: TwinMOS Winbond 512MB (en sticka)
Hårddisk: 1st Seagate Barracuda V 120GB och 1st IBM Deskstar 65GXP 45GB
Grafikkort: NVIDIA GeForce 4 128MB
CD-spelare DVD-ROM och CD-brännare

Som referens användes ett Enermaxnätaggregat (EG365P-VE) på 350 W.

  FSP Group     Enermax  
  Idle Load   Idle Load
Vcore 1,78 1,78   1,79 1,78
3,3 V 3,25 V 3,25 V   3,33 V 3,33 V
5 V 4,81 V 4,73 V   4,92 V 4,87 V
12 V 11,97 V 12,03 V   12,29 V 12,42 V

Resultaten på FSP300-60PN(PF) blev inte riktigt så bra som jag hade hoppats på men dem duger gott. Men något jag dock gillade var att ljudnivån inte ökade speciellt mycket på FSP Groups nätaggregat när jag körde testerna. Det gjorde den på nätaggregatet från Enermax vars fläktar ökar rotationshastigeten beroende på värmeutvecklingen i chassit.

Sammanfattning

För att sammanfatta testandet av FSP300-60PN(PF) så måste jag säga att jag är lite tveksam efter att ha tagit del av testresultaten. Resultaten som jag fick efter att ha kört testerna var inte direkt superba men dem duger. Antalet kontakter för att ansluta hårddiskar och CD-spelare är sparsamma vilket jag tycker är lite snålt, men har man inte tänkt att fylla burken med massvis av hårddiskar räcker kontakterna alldeles utmärkt.

Nätaggregatets mest positiva sida är dess ljudvolym, och den väger starkt på mitt slutomdöme. Det låter knappt någonting varken då man jobbar lite lätt med datorn t.ex. vid surfande eller när man hårdkör datorn med de allra senaste spelen. Det här nätaggregatet är alltså utmärkt för dem som vill ha det tyst när dom sitter och arbetar/spelar vid datorn. En annan positiv aspekt på nätaggregatet är att det inte blir speciellt varmt.

Fördelar Nackdelar
Ljudnivån. Alldeles för få kontakter.
Värmen. Avsaknad av kabelstrumpa.
  Något dåliga testresultat.



26/04-03 | EGar | egar(at)64bits.se