Aerocool-X204

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Utsidan
Insidan
Montering
Slutsats


Tack till Listan.de som gjorde denna recension möjlig.


28/3-04 | Najze | najze(@)64bits.se


Inledning

Färdigmodifierade chassin blir allt mer vanligt och det börjar nästan bli svårt att hitta stilrena chassin utan belysningar och dylikt. Tyska Aerocool tror dock på idén färdigmoddat och vi ska idag titta närmare på deras X204.

Specifikationer

Nedan följer specifikationer för produkten:

Storlek: 198x460x472mm (Bredd x Höjd x Djup).
Material: Akryl / Aluminium.
Standard: ATX och mATX.
3,5”-platser: 6 st (två externa och fyra interna).
5,25”-platser: 4 st.
Fläktar: 1 st 80mm medföljer.
Fläktplatser: 3 st. 80mm. + 1 st. 120mm eller 4 st. 80mm.
Nätaggregat: Medföljer ej.
övrigt: Extra frontkontakter, två stycken USB-kontakter, en Firewire-kontakt och två ljudutgångar. Extra Firewire-kontakt istället för ett instickskort.
Pris: 600 kr*

* Baserat på försäljningspris inom EU.

Chassit är tillverkat i akryl och aluminium. Anledningen till att inte tillverkaren valt att enbart använda aluminium tros vara en kostnadsfråga.

Som synes finns det gott om fläktplatser. Dessa är placerade enligt följande: två i bakre delen av chassit (80 mm), en på sidan (80 mm) och i fronten kan man antingen montera fyra stycken 80 mm-fläktar eller en 120 mm-fläkt.

På framsidan av chassit hittar vi frontkontakter i form utav USB, Firewire och ljudutgångar. Att ha kontakter på denna placering är en bra lösning för att man ska slippa plugga i diverse medier på baksidan av datorn.

Granskar man utseendet inser man ganska snart att tillverkaren har snarlik design med ett chassi vi tidigare recenserat, Raidmax Storm 847. Trots olika märken, så verkar det som om tillverkaren är densamma. Extra intressant ska det bli att se om nackdelarna vi fann för 847 återfinns på X204.

Idag finns tyvärr inga återförsäljare av chassit i Sverige. Detta medför att vi har fått utgå från priserna inom EU och dessa ligger på cirka 600 kr. Priset kan man inte säga annat om än att det är lågt. Att försöka nå ut med produkter genom att ha låga priser är troligtvis bland det bästa sättet att locka kunder igenom. Men det gäller även att hålla kvaliten, trots priset. Om Aerocool-X204 gör detta återstår att se.

I förpackningen

I den sedvanliga pappkartongen återfanns förutom chassit följande:


Aerocool skickar, som många andra chassitillverkare, inte med särskilt mycket tillbehör. Det enda som följer med i instruktionsväg är en kort manual vilken beskriver hur man skruvar fast plastfötterna under chassit och hur man monterar små diodrar i dessa.


En kortfattad manual som beskriver monteringsprocessen skulle ha varit bra om Aerocool inkluderade i paketet.

Utsidan

Väl ute ur kartongen så ger X204 blandande känslor. Chassit erhåller ganska många plottriga attiraljer. Samtidigt som just detta kan lyfta upp utseendet och designen för produkten, så kan det även få motsatt effekt. Vi börjar med att granska fronten och här återfinns, inte helt oväntat, plattor tillverkade i plast som döljer 5,25” och 3,25”-platserna.



Nedanför hittar vi Aerocool-logotypen och ett utformat X, som inte annat än lockar tankarna till Xbox-logotypen (se bild nedan). Bakom X:et finns en lampa.


Under den mindre nyskapande X-utformningen hittar vi resetknappen till vänster, powerknappen i mitten och längst till höger en röd hårddisklampa. Den sedvanliga och gröna strömlampan är borttagen. Fortsätter vi neråt ser vi ett antal hål på en rad. Om dessa är lufthål eller design låter vi vara osagt. Längst ner hittar vi en lucka, vars döljer frontkontakterna. Att ha frontkontakter kan vara mycket smidigt och underlättar vid anslutningar av olika sorters medier. Utmärkningen av att det just är en lucka, i form utav ”Push to open”-texten, känns både meningslöst och inte allra minst fult för designen. Här luktar det budget.


På sidorna av fronten är det monterat något som troligtvis ska likna vattenrör med bubblor. I själva verket är det plaströr med luftbubblor.

Vänder vi på chassit så ser vi en typisk chassimodifikation i form utav ett fönster. Mitt i fönstret är det på insidan monterat en LED-fläkt i storleken 80 mm som utsmyckas utifrån av en blänkande dödskalle. I pannan på dödskallen hittar vi utskurna bokstäverna T3. Återigen dras tankarna bort till ännu ett känt varumärke, Terminator 3. Runtom fläkten är det utsmyckat med dödskallar med något eldliknande mönster.


Av en slump efter att ha besökt Aerocools hemsida så läste vi oss till att dessa fönster kan bytas ut. Detta är något som Aerocool inte informerar kunden om i köpet av chassit, vilket vi ser som lite underligt. Nedan finns några bilder på dessa och vill du se samtliga fönster kan du besöka deras hemsida.


Både på ovansidan och undersidan av fönstret finns det ventilationshål. På sidans kant har Aerocool utrustat chassit med ett handtag, för att man lättare ska kunna få loss sidan.

På motsvarande sida av chassit är det rent och även här återfinns ventilationshål. En liten utformning liknande ett handtag för att man lättare ska kunna lossa denna sida finns på den bakre delen av sidan.


Baksidan av chassit ser ut som de flesta chassin brukar göra. Här finns bra och rejäla ventilationshål, där man på insidan kan montera två stycken 80 mm-fläktar. Längst ner är det även installerat en lång firewire-kabel. Varför man valt att sätta den där, när det även finns en i fronten kan man ju undra.


På toppen av chassit så är det fastskruvat ett bärhandtag. Hur mycket detta handtag klarar av är svårt att avgöra, men vi skulle personligen inte vilja bära i det alltför långt. Något liknande en kristallkula är monterad närmast fronten i handtaget. Tittar man närmare på bärhandtaget ser man att det är plastutgjutningar där de skruvas fast. En av dessa har lossnat och istället blir det ett hål i chassit. ”Kristallkulan” är även den underligt monterad. Tittar man noggrannare på denna så är fästanordningen inte ens anpassad efter fästet.


På undersidan av chassit sitter fyra stycken gummifötter. Dessa kan tas bort och ersättas med plastfötterna som följer med chassit. Detta är nästan ett måste eftersom chassit står ganska ostabilt med dessa fötter.


För att summera designen på utsidan så känns idéerna inte särskilt nyskapande, då till exempel X-logotypen redan är ett känt varumärke för Xbox. Om tanken är att locka ungdomar så tror vi att den idén är aningen felplacerad tidsmässigt.

Att använda sig av mycket lampor och andra utsmyckningar kan lätt skapa ett illamående för vissa betraktare. Efter att ha granskat utsidan så har vi svårt att avgöra om det är ett rymdskepp, en partykryssning eller ett chassi för den yngre målgruppen som vi har i testbänken.

Insidan

Genom att skruva loss två tumskruvar så lossar man sidan på chassit. Innanför hittar vi inget extraordinärt eller nyskapande utan det är klassiskt utformat. 5,25”-enheterna monteras direkt fast i chassit och likaså gäller för 3,5”-enheterna. Här hade vi gärna sett en smidigare lösning med löstagbara hårddiskhållare eller dylikt. Över hårddiskplatserna finner vi utrymme för ”HDD-Coolers”. Vilka hårddiskkylningar som passar här framgår inte, vilket Aerocool självklart skulle ha skrivit ut för kunden. Framför hårddiskarna finns det platser för fläktar. Antingen kan man montera en 120 mm-fläkt, eller fyra stycken 80 mm-fläktar. Att ha många platser för fläktar är alltid trevligt. Men för att få nytta av dem, så behöver fläktarna utrymme för att luften ska kunna cirkulera. I det här chassit har man dock valt att täcka detta utrymme med en front. Varför tillverkaren inte tänkt på detta är ganska underligt, då genomtänkta ventilationshål är ett måste för att kall luft ska kunna sugas in i chassit.


Utrymmet för moderkortet är utformat som sådant att vissa skruvhål är upphöjda. För att montera ett ATX-moderkort krävs att man skruvar i några distanser för att moderkortet ska hamna på plats. Här hade vi gärna sett att man kunnat lossa moderkortsplåten för att enklare kunna installera moderkortet.


Genom hela chassit går en Firewire-kabel som är fäst i fronten vilket tillverkaren borde ha gömt undan. Eftersom den är monterad på en PCI-plats så försvinner en sådan plats, vilket känns tämligen onödigt. Eftersom det redan sitter en Firewire-kontakt i fronten, så känns denna överflödig.

Utrymmet för nätaggregatet är ganska stort och det är bra att de gett utrymme för detta.

På insidan hittar vi fyra stycken molex-kontakter till den belysning och fläkt som finns i chassit.


De övriga kontakterna kommer från belysningen från taket och två stycken kommer från fronten. En lite smidigare lösning på detta hade varit på sin plats, då det blir väldigt mycket kabeldragande i chassit.

Montering

Vi började med att skruva fast plastfötterna som följde med. Dessa skruvas fast med en mutter och en plastskruv. Enligt manualen som följde med ska det räcka med att skruva fast dessa för hand, dock behövdes det en tång för att muttrarna inte skulle snurra. Monteringen av moderkortet gick smärtfritt. Eftersom det redan finns några upphöjningar med skruvhål, som ersätter distanserna, så behövdes endast fyra stycken monteras.


Efter att moderkortet var på plats så satte vi fast hårddiskarna. Här stötte vi på lite problem, genom att hålen för monteringen var felplacerade. Detta problem upptäcktes även på Raidmax Storm 847 och som synes så har inte tillverkaren åtgärdat problemet. Resultatet blir att hårddiskarna sticker ut väldigt långt, vilket kan om man har otur, skymma IDE-kontakterna.


Vi fortsatte med att montera fast nätaggregatet. Även här är hålen missanpassade, men efter lite våld får vi även strömförsörjningen på plats. Det är på millimetern att nätaggregatet går in, för kanten tar nämligen i strömkontaktens kant. Att behöva använda våld för att få komponenterna på plats känns aningen bisarrt. I princip alla komponenter som monteras i ett chassi följer en viss standard, vilket tillverkare av chassin borde gå efter.


Även när vi ska montera fast CD-/DVD-enheterna får vi problem. Enheterna skjuts in framifrån, och ska skruvas fast i chassit. Tyvärr är även hålen här missanpassade och det går endast att skruva fast enheterna på ett ställe. Det är ingen större skada skedd, då de sitter fast ändå, men det bör gå att montera fast dem riktigt.


Instickskorten skruvas fast som i de flesta chassin. Återigen får vi lägga stor tyngd på både grafikkort och ljudkort för att få dem på plats, eftersom det fattas några millimeter. Detta är inte särskilt hälsosamt varken för instickskorten eller moderkortets PCI-/AGP-platser.


Till sist kopplar vi in alla enheter och ger alla komponenter ström. Precis som med Raidmax Storm 847 så passar inte DVI-till VGA-adaptern eftersom kanten ovanför ligger för nära. Även här får man kompromissa och använda kraft för att ens kunna använda utgången.


Vi märker att belysningen som ska sitta i handtaget på toppen inte lyser. Vid en närmare titt ser vi att kabeln har åkt på stryk. Om detta var från början innan vi monterade fast CD-/DVD-enheterna kan vi inte svara på. Om så är fallet så är det en väldigt dålig placering och kvalitet på kabeln, då de ska klara av att man monterar in dessa enheter.


Väl igång ser chassit ut enligt nedan:


Ljuseffekterna är många och man kan nästan tro att raketen snart ska lyfta. Det omtalade X:et byter färg i olika intervaller och vill man se hur detta ser ut så kan ni ladda ner den 8 MB stora filmen. Om dessa ljussken är attraktiva eller inte är upp till betraktaren.

Slutsats

Att försöka komma ut och slå igenom med nya produkter i dagens IT-samhälle är inte enkelt. Aerocool försöker med billiga produkter att nå kunder som söker flashig design. Tyvärr så är deras X204 inte särskilt genomtänkt, och kvalitén brister på alltför många ställen.

Missanpassade monteringshål är verkligen vad detta chassi lider av. Att ha så många skruvhål felplacerade kan inte annat än summeras till att X204 är dåligt genomtänkt. Icke fungerande belysning ger inte heller något direkt kvalitetsintryck.

Både vad det gäller design och funktioner så känns det som om de haft brist på nyskapande idéer och har hellre tagit efter andra redan tagna varumärken för att locka kunder. X204 har för många nackdelar för att kunna rekommenderas.

Fördelar: Nackdelar:
Priset Låg kvalitet
  Dåligt anpassade monteringshål
Ingen manual
Tillgängligheten



28/3-04 | Najze | najze(@)64bits.se