Asetek Antarctica

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Vattenblocket
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Asetek som gjorde denna recension möjlig.


17/6-04 | Najze | najze @ 64bits.se


Inledning

Vattenkylning har blivit allt mer populärt på senare tid då det kommit paketlösningar. Tidigare var det vanligt att man fick köpa delarna separat och plocka ihop ett eget paket, eller göra egna delar, något som inte var enkelt för nybörjaren. Väl hemma med det egenkomponerade paketet var installationen sällan enkel och man fick komma på egna lösningar för att få ett helt fungerande system.

På senare tid har färdiga paketlösningar med enklare installationer och med färre komplikationer landat på marknaden. Nu mer kända Asetek är ett av de företag som lyckats på den fronten och vi har tidigare recenserat deras "Waterchill"-paket som var ett väl presterande vattenkylningskit. De har nu kommit ut med ett nytt processorblock vid namn Antarctica som vi i dag ska titta närmare på.

I hela testet kommer vi att referera till vår tidigare recension, Waterchill, eftersom vi använt oss av ett likadant vattenkylningskit under testerna. Enda skillnaden är det nya processorblocket Antarctica.

Specifikationer

Nedan följer specifikationer för produkten:

Vattenblock Asetek Antarctica
Pris Ca 500 kr
Tillgänglighet Hög
Material Plexiglas och koppar
Anslutningar 10 mm *
Kompatibilitet Intel Socket 478, AMD Socket A, 754 och 940 (kräver de 4 hålen runt sockeln)
Kapacitet Minst 200W

* Vi granskar blocket med 10 mm anslutningar, men blocket finns även tillgängligt med ½"-anslutningar (12,7 mm).

Som synes stödjer Antarctica de flesta och vanligaste plattformarna, vilket självklart är ett stort plus. Enda kravet för att det ska passa är att man har de fyra hålen runt sockeln, vilket möjligen kan begränsa kompatibiliteten. Ett problem som vi stötte på i den tidigare Waterchill-recensionen var att processorblocket till det paketet inte passade särskilt bra på Socket A-moderkort. Anledningen till den dåliga passformen var att plexitoppen (överdelen av blocket) slog i kondensatorer runt sockeln, vilket ledde till att blocket inte gick att montera. Det fanns då en mindre plexitopp att köpa till för att kunna få det att passa. Likaså gäller för Antarctica-blocket. Funderar du på att köpa Antarctica-blocket (eller ett helt paket) och du tänker använda Socket A-moderkort, råder vi dig att köpa denna extra plexitopp, för att du skall vara helt säker på att det skall passa. Har du gott om plats och inga kondensatorer kring sockeln, kan du ju alltid chansa.

Enligt specifikationerna så är Antarctica ett välpresterande processorblock då Asetek har satt ut att det ska klara av att föra bort minst 200W värme. Om det presterar så pass bra ska vi försöka ta reda på under testet.

I förpackningen

I förpackningen fanns följande:

* Extra tillbehör, kan köpas till separat.

Som ni ser så skickas det som kan tänkas behövas med i paketet. Det enda som ni behöver ha i tankarna vid eventuellt köp är den extra plexitoppen som kan bli nödvändig vid monteringen om du har Socket A-moderkort. Cirkapriset på plexitoppen för Socket A ligger runt 19 EUR (cirka 170 kr).

Vattenblocket

Vi börjar med att analysera formgivningen och skillnaderna med föregångaren, Asetek Waterchill CPU cooler, vars bilder har träbakgrund.

Vi granskar till att börja med konstruktionen. Överdelen är tillverkad i plexiglas och har tre anslutningar. Dessa anslutningar kallas "Push in" och låser fast slangen efter att man tryckt ner den i anslutningen, vilket ska förhindra läckage. Plastringen runt anslutningen åker upp när man låst fast den och för att få loss slangen håller man ner plastringen och drar slangen uppåt. En lösning som gör monteringen enkel. Den mellersta anslutningen är inlopp och de två yttersta är utlopp. De två anslutningarna för utlopp går sedan ihop i en Y-delning som för ihop slangarna till en gemensam. Föregångaren hade endast två anslutningar och syftet med att nu ha tre sägs vara för att öka flödet och prestandan enligt Asetek.

Plexitoppen är fastskruvad med fyra stycken sexkantsskruvar. Dessa går enkelt att lossa och, som vi tidigare nämnt, man kan då byta ut plexitoppen mot en annan. Till vänster på den högra bilden ser vi den något mindre plexitoppen för Socket A.

Plexitoppens undersida visar att det sitter en gummikant runt plexitoppen för att det inte skall börja läcka. Här ser vi även att inloppet (mitten) är formgiven så att vattnet ska fördelas jämt över kontaktytan som är gjord helt i koppar. För att ni ska förstå vad jag menar går vi vidare på den nedre delen av blocket.

Här ser vi, till skillnad mot föregångaren, att man satsat på att få större kontaktyta och att man nu även har vatten som pressas i räfflorna i mitten av blocket. Kikar man på det gamla blocket fanns inte dessa tidigare och detta bör med största sannolikhet ge bättre kylningsförmåga.

Undersidan är viktig för att det ska bli bra kontakt mellan kylningen och processorn. Helt enkelt för att värmeöverföringen ska bli så hög som möjligt. Som ni ser är ytan på blockets undersida välslipad och blank, dock inte ordagrant spegelblankt. Ytan är klart godkänd och håller ungefär lika hög klass som föregångaren (högra bilden):

Sammanfattningsvis så verkar blocket hålla hög kvalitet, både invändigt som utvändigt. "Push in"-anslutningarna är en bra lösning som gör installationen enkel och anslutningen säkrare än till exempel slangklämmor som vi sett förr.

I stället för att dra fler egna slutsatser om eventuell kylningsförmåga går vi vidare på monteringen, för att sedan se hur blocket presterar i praktiken.

Montering

Det allra första man ska göra är att ansluta alla slangar till vattenkylningen så långt ifrån hårdvaran som möjligt. Kontrollera noga så att blocket (och de övriga delarna så klart) håller tätt, så att du inte får läckage. Läckage resulterar sällan i glada miner om det hamnar på hårdvaran.

Något man bör vara väldigt noga med är att trycka ner slangarna ända ner i blockets anslutningar. Man kan lätt tro att de sitter fast som de ska då låsringarna låser fast slangarna vid en första påtryckning. Men det krävs mer kraft än så. Med mycket tryck och lite lirkande åker slangen ner i sitt nedersta läge. Skulle man inte trycka ner slangarna ända ner, kommer det garanterat att läcka. Nedan ser ni bilder på hur dessa olika lägen ser ut underifrån, och hur långt slangen går beroende på hur mycket man trycker. Bilden till vänster är med slangen halvt nedtryckt, och bilden till höger visar när slangen är riktigt nertryckt:

I manualen står det att man ska kontrollera att man tryckt ner slangarna ända ner, men inget om att det krävs minst dubbelt så mycket kraft vid anslutningarna vid blocket, som i de övriga anslutningarna i systemet (Aseteks), något vi anser att de bör nämna. Testa gärna innan montering hur långt ner du måste trycka slangarna, så att du inte begår ett misstag.

Efter första testat är klart, börjar monteringen med att man sätter fyra skruvar med plastbrickor underifrån i de fyra hålen runt sockeln på moderkortet. Enklast är att ta en skruv i taget, då man sedan ska skruva fast gängstavarna på dessa fyra skruvar.

När gängstavarna är fastskruvade med handkraft så ska du applicera den medföljande kylpastan på processorkärnan. När väl det är gjort tar du bort skyddslappen på blockets undersida och trär på blocket på de fyra gängskruvarna.

Passar nu inte blocket får du byta plexitoppen. Sedan trär du på fjädrarna på gängstavarna utanför blocket. Nu ska bara blocket skruvas fast och det görs med tumskruvar, som har plastbrickor mellan fjädern och skruven. När du skruvat så långt ner att fjädern tar i, ska tumskruven vridas fem varv på vardera skruv, vilket enligt manualen ska ge tillräckligt med tryck.

Monteringen är klar och man kan inte säga annat än att det är en enkel monteringsprocess. De enda problem vi ser som du kan stöta på är att plexitoppen kan ta i kondensatorer eller att du inte tryckt ner slangarna tillräckligt långt ner, vilket resulterar läckage, annars bör monteringen gå smärtfritt.

Tänk på att bilderna ovan illustrerar monteringen. Slangarna ska inte anslutas efter att blocket är monterat, utan ska vara anslutna innan blocket monteras och ha testats för läckage.

Resultat

Nu till det allra mest intressanta, prestandan! Vi har valt att jämföra Antarctica-blocket med Thermalright AX-7, som vi tidigare testat och som var en av vinnarna i den Socket A-roundup vi haft. AX-7 är en kylfläns utrustad med en 80mm-fläkt och den har en botten i koppar. Tyvärr hade vi inte tillgång till det äldre processorblocket vid testtillfället. Vi kommer helt enkelt att se hur väl vattenkylning konkurrerar med en välpresterande kylfläns.

Testsystem
Moderkort Abit AN7
Processor Athlon XP 2500+ (Barton, 1,83 GHz)
Minne 2x256 MB Corsair Value PC3200 DDR
Grafikkort ATi Radeon 9800 PRO
Hårddisk Seagate Barracuda 7200.7 120 GB
Nätaggreget Chieftec 340W
 
Vattenkylningskit Asetek Waterchill (KT03A-L20/220 10mm)
Processorblock Asetek Antarctica
Pump Hydor Seltz L20 II
Radiator RDT02
Radiator (fläktstorlek) 120mm, 83CFM, 34dBa
Tank Waterchill Reservoir
Maximalt vattenflöde 700 liter/timme
 
Kylfläns Thermalright AX-7
Material Koppar
Fläkt Zalman 80mm, 20,6CFM, 20dBa

Rumstemperaturen uppmättes till 24 grader Celsius.

Samliga temperaturer är avmätta när processorn varit i full belastning. För att belasta processorn användes Prime 95 som kördes i en timme, eller tills processortemperaturen stabiliserat sig. Processortemperaturen avmättes i Abit EQ. Vattentemperaturen är avmätta med en kvicksilvertermometer gjord för att mäta vattentemperaturer.

Radiatorns fläkt går att ställa i två lägen, 12 respektive 7V, därav två resultat från Antarctica-blocket.

I det första testet ser vi var temperaturerna hamnar när processorn går i originalhastighet (11x166, 1,83 GHz, 1,65VCore):


Vattentemperaturer
7V 28° C
12V 27° C

Som ni ser så ligger processorn på strax över 30° grader med Antarctica-blocket, vilket är ett bra resultat. Jämfört med AX-7 så är det en skillnad på 13° C respektive 14° C grader, beroende på radiatorfläktens hastighet.

Vi testar att överklocka processorn till 2,31 GHz (11x210, 1,875 Vcore):


Vattentemperaturer
7V 32° C
12V 29° C

Här ser vi en otrolig skillnad då AX-7 verkligen hamnar i lä mot Antarctica. 24° C respektive 27° C graders skillnad, beroende på radiatorfläktens hastighet. Som ni ser så är vattenkylning betydligt mer effektivt jämfört med en vanlig kylfläns. Dessa siffror är imponerande och man kan inte säga annat än att Asetek lyckats.

Självklart kan man inte låta dessa två helt skilda kylningar tävla mot varandra och sedan utse en vinnare, men det är inte heller syftet med testet, utan vi vill visa prestandaskillnaden mellan luft- och vattenkylning. Självklart ser vi även hur Antarctica presterar.

Slutsats

Att ställa en kylfläns för runt 500 kr mot ett komplett vattenkylningssystem som kostar runt 2500 kr är självklart inte rättvist. Men det var inte heller meningen att de skulle tävla mot varandra, utan vi ville snarare visa skillnaden mellan de olika kylningarna, och resultatet talar ju för sig självt. Vattenkylning är effektivt, men är självklart en risk, då risken för läckage alltid finns. Prisskillnaden mellan vattenkylning och en vanlig kylfläns är väldigt stor. Men är man mycket för överklockning och vill hålla temperaturerna nere, så kostar det.

Asetek Antarctica är ett processorblock som presterar riktigt bra. Det finns med både 10 mm och ½"-anslutningar vilket gör att det blir kompatibelt med flertalet vattenkylningssystem ute på marknaden. Det stödjer de flesta plattformar och kombinerar prestanda med både hög kvalitet och prisvärdhet.

Det enda vi har att klaga på är den något bristande manualen som inte förklarar att slangarna kräver mer kraft än de övriga anslutningarna när det gäller Aseteks kit. Säkerligen inget som orsakar problem då man märker översvämningen vid första testet, men översvämningar är ju alltid trevligt att slippa.

Asetek Antarctica är ett processorblock som erbjuder hög kvalitet, utmärkt kylningsförmåga, enkel monteringsprocess, kompabilitet för många plattformar och finns med både 10 mm och ½"- anslutningar vilket gör det förtjänt av 64bits utmärkelse "High Quality".

Fördelar Nackdelar
Utmärkt kylningsförmåga. Manual saknar exakta monteringsinstruktioner.
Enkel monteringsprocess.
Högt kvalitetsintryck.
Kompabilitet bland många plattformar.
10 mm och ½"- anslutningar.



17/6-04 | Najze | najze @ 64bits.se