Antec P160

Inledning
Specifikationer
I förpacknigen
Utsidan
Insidan
Montering
Slutsats

Tack till Antec som gjorde denna recension möjlig.


21/05-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se


Inledning

Något som många försummar vid datorköp är det som alla delar placeras i, chassit. Ett dåligt sådant kan leda till många olika problem, till exempel hög ljudnivå och hög temperatur. Ett bra chassi kan man ha med sig länge i sin uppgraderingshysteri, och det överlever ofta de flesta delar i en dator. Därför kan det var ett dumt val att lägga ut den där extra tusenlappen på ett vassare grafikkort och köpa det billigaste chassit man kan hitta, bara för att man inte skall överskrida budgeten.

Idag skall vi ta oss en titt på ett chassi från tillverkaren Antec. De är kända för att göra båda bra och genomtänkta produkter, och frågan är om Antec P160, som vi skall testa, fortsätter på denna trend. Det har åtminstone på pappret en hel del intressanta funktioner som underlättar både byggandet och användandet av datorn.

Specifikationer

Nedan är en tabell med de viktigaste specifikationerna för Antec P160.

Storlek 206 x 515 x 500 mm (Bredd x Höjd x Djup).
Material Aluminium.
Vikt 6,5 KG.
Standard ATX och mATX..
3,5”-platser 6 st (två externa, och fyra interna).
5,25”-platser 4 st.
Fläktplatser 2 st 120 mm, en fram och en bak.
Nätaggregat Medföljer ej.
Övrigt Extra frontkontakter, en Firewire-kontakt, två USB-, och två ljud-kontakter. Dessutom en display som kan visa temperaturen från två olika sensorer.
Pris Cirka 1500 SEK med moms.

Chassit är som ni kan se gjort i aluminium vilket för ett tag sedan var ganska ovanligt. Men idag har de flesta tillverkare produkter av detta material, men det är trots allt trevligt att Antec har valt det eftersom man då kan hålla nere vikten.

Portarna som sitter längst upp på chassit är mycket användbara. Man behöver inte lägga sig på golvet för att till exempel koppla in ett USB-minne eller liknande, utan man kan enkelt sätta det i chassits-front.

1500 SEK med moms är i saftigaste laget med tanke på att man inte ens får med ett nätaggregat. Men å andra sidan får man ett högkvalitativt chassi gjort helt i aluminium. Frågan är dock om det är värt det onormalt höga priset eller inte.

I förpacknigen

Det man hittar i papplådan vid leverans förutom chassit är följande.

Man får alltså inte med en mängd med tillbehör, men så brukar inte heller fallet vara med chassin. Något lite udda är dock en manual vilket mycket sällan brukar följa med. I denna hittar man allt man behöver veta för att montera olika delar och ta isär chassit, föredömligt Antec!

Den medföljande 120 mm-fläkten är tänkt att sitta i bakkanten av lådan som utsug och installationsanvisningarna som medföljer gör det mycket enkelt att installera den.

Utsidan

Antec P160 är som redan nämnts gjort i aluminium vilket gör det mycket lätt, enbart 6,5 KG. En risk med den låga vikten är dock att chassit känns lite billigt, men så är inte fallet med det här chassit. Det känns båda välbyggt och högkvalitativt trots den nätta vikten. Vi lyckas inte sätta fingret på exakt vad de är som ger den här känslan. Men en av de bidragande orsakerna kan mycket väl vara att alla luckor och liknande passar perfekt, och ger ifrån sig det fina ”klonkande” ljudet när de stängs, precis som dörrarna i lyxbilar.

Aluminiumet håller inte bara nere vikten, utan gör också att chassit ser bra ut. Tyvärr är själva fronten gjord i lackad plast, som ser bra ut, men känns lite billig. Runt fronten sitter det en kromad kant som även den ger ett intryck om elegans, fast efter ett tags användning blir den ganska flottig och ser tämligen ohygienisk ut. Detsamma gäller aluminiumet som blir betydligt mörkare på de ställen man varit i kontakt med det, på grund av kroppsfett. Med andra ord blir det en del putsande för att chassit skall kunna behålla sitt ursprungliga utseende.

Ett problem med fronten av chassit är täckplattan som finns framför det ena 3.5”-facket, det är utformat så att man kan placera en diskettenhet bakom. Om man nu fortfarande använder sig av en sådan gammal komponent blir det betydligt snyggare att placera enheten bakom den plastbit, men vi som inte använder diskettstationer då? Tyvärr verkar Antec inte ha tänkt så långt, utan man får snällt ha kvar hålet i fronten fast man inte har en diskettstation bakom. Detta hade enkelt kunnat avhjälpas genom att skicka med täckplåt utan urfräsningen. Samma problem har vi med de täckplattorna framför CD- och DVD-enheterna. Det medföljer som standard två stycken frontar som placeras framför de optiska enheterna man installerar så att man inte ser en ful grå front, utan en mer passande silverfärgad. Även här kommer man alltid ha två stycken sådana frontar, oavsett om man har två enheter installerade eller inte. Antec borde helt klart ha skickat med en extra 5,25”- och 3,5”-ersättningsplåt som man kunde placera i fronten om man så önskade.

De skydden som skall sitta framför de optiska enheter man installerar måste först justeras för att gå att använda eftersom knapparna på de enheterna inte sitter exakt likadant på alla enheter. Antec har löst detta genom att ha skjutbara distanser så att den alltid hamnar framför knappen, så i princip alla optiska enheter går att använda bakom dessa frontar.

Längst upp på chassit hittar vi start- och resetknappen tillsammans med några kontakter. Placeringen av knappar är ganska udda, men de sitter riktigt bra där de gör, eftersom man inte behöver böja sig halvvägs ner till golvet för att starta datorn. Lite synd är det dock att kontakterna som sitter här uppe alltid är synliga. Vissa andra tillverkare har valt att dölja dessa bakom en lucka så att de enbart syns när de används. Det är som sagt mycket tacksamt att ha dessa kontakter på framsidan, men att hela tiden ha dem synliga förstår vi inte riktigt vitsen med. Något annat som också är placerat här uppe är en liten display som kan visa temperaturen från två medföljande sensorer. Dessa två kan man placera vart man vill i chassit och sedan enkelt i denna display se temperaturskillnaden.

Längst ner hittar vi tre spalter, och dessa är till för att man skall kunna placera en fläkt inne i datorn som suger in luft. Men med luft kommer damm, vilket till skillnad från kall luft är något man inte vill ha in i datorn. Här har Antec tänkt till och placerat ett dammfilter som både är mycket enkelt att komma åt och tvätta, man behöver enbart skölja det under ljummet vatten. Längst upp i dessa tre spalter sitter dessutom tre blåa lysdioder för dem som tycker sådant är snyggt. Som tur är kan man enkelt koppla bort dessa genom att dra ur strömsladden som går från dem och in till datorn.

Hela fronten går mycket enkelt att ta loss, det enda man behöver göra är att dra i nederkanten så lossar hela. Sedan kan man enkelt koppla bort en strömkontakt så är fronten helt lös. Nu kommer man enkelt åt vad man skall göra, till exempel att ta bort en plastbit som sitter framför en 5,25”-plats eller att ta loss dammfiltret för rengöring.

Som tillval kan man välja att få den högra sidan av chassit med en plexiskiva monterad. Detta gör att man ser rakt in i datorn, vilket kan vara intressant för dem som vill visa upp vad de har för komponenter inuti datorn. Plexiskivan som man kan få inmonterad är inte helt plant utan har en del inbuktningar och frostningar vilket får hela sidan att se mer levande ut.

Under lådan sitter det fyra fötter som har kontakt med golvet. Dessa brukar vanligtvis vara gjorda i hårdplast men de som sitter på Antec P160 är gjorda i gummi. Valet av material till dessa är fördelaktigt eftersom gummit absorberar en del av vibrationerna så att dessa inte fortplantar sig och sprider massa oljud.

Insidan

Chassit öppnas mycket enkelt genom att man först skruvar loss två tumskruvar och sedan vrider två stycken vred på ena sidan. Med andra ord behöver man inga verktyg över huvud taget för att ta sig in i chassit.

Väl inne ser man att i princip allt annat man behöver skruva loss använder sig av tumskruvar. Dessa gör att man kan skruva loss dem med enbart handen eftersom de har ett större ”huvud” än vanliga skruvar.

Den plåt som man monterar moderkortet på, moderkortsplåten, går att ta ut ur lådan vilket kan underlätta vid montering. För att få ut den behöver man enbart lossa på en enda skruv, naturligtvis är den av tumskruvsmodell. Sedan skjuter man plåten lite åt sidan så den hakar loss. När man har tagit bort den ser man att det mellan moderkortsplåten och reglarna i chassit är gummi, för att dämpa de vibrationer som kan uppkomma från plåten. Men med Antecs lösning sitter moderkortsplåten fastkilad vilket gör att inga vibrationer från moderkortsplåten kan uppkomma, vilket annars kan vara ett problem i de chassin med löstagbar sådan.

En annan sak man lägger märke till relativt fort är att de fack man installerar sina hårddiskar i, eller för den delen andra 3,5"-enheter, är roterade 90 grader. Detta gör att kontakterna hamnar utåt, mot montören vilket underlättar betydligt. Det finns totalt fyra stycken fack, och alla går enkelt att ta loss genom att det sitter skenor monterade på sidan. Man kan alltså ta ut facket för att skruva fast hårddisken utan att trängas i chassit, för att sedan trycka in det i chassit. Vi ser också att det på dessa fyra fack sitter gummibussningar som hårddiskarna vilar på, som även det hindrar vibrationer och sänker ljudnivån.

Totalt finns det två stycken platser för fläktar i chassit, en längst fram och en längst bak. Dessa platser är avsedda för 120 mm-fläktar vilket har den fördelen att de kan flytta lika mycket luft som mindre fläktar, men till en betydligt lägre ljudnivå. Den bakre fläkten monteras med hjälp av fyra stycken gummipiggar, alltså inga skruvar. Antec har alltså även här valt ett monteringssätt som gör att ljudnivån sjunker. Fläktplatsen längst fram har dock inte denna montering, utan här skruvar man helt enkelt fast fläkten med fyra stycken skruvar. Det är dock väldigt enkelt att montera denna fläkt eftersom man kan skjuta ut fläktplatsen från chassit och när fläkten väl är fastskruvad kan man enkelt skjuta tillbaka den.

Montering

Att montera alla datordelar i Antec P160 går till på i princip samma sätt som i alla andra chassin. Vill ni veta hur det går till hänvisar vi till vår PC-byggarskola som ni hittar här .

Det som skiljer sig åt vid installationen i det här chassit är främst hur det går till med hårddiskar och CD-/DVD-enheter, men även till viss del moderkortet. Om man vill kan man ta ut moderkortsplåten och skruva fast moderkortet samt installera processorn och minnet utanför själva chassit. Detta kan i vissa fall vara mycket smidigt, men i andra fall bara vara jobbigt. I det här chassit går det lika bra att montera utanför som direkt i chassit.

Det lite udda med installationen av hårddiskarna är att de sätts fast åt ett annat håll än vad som är vanligt. Detta leder till att kontakterna på hårddiskarna hamnar åt ett annat håll, i det här fallet rakt ut åt sidan. Eftersom de hamnar åt det här hållet är det betydligt enklare att koppla in de sladdar som skall till hårddiskarna, dessutom sticker hårddiskarna inte lika långt in i chassit och riskerar då inte att blockera några kontakter på moderkortet belägna nere i det högra hörnet.

Monteringen av CD-/DVD-enheterna går till på ett ganska normalt sätt, med hjälp av skenor på sidorna. Det man skall tänka på här är dock att man måste ta bort fronten på själva chassit innan man kan trycka in dem för att låsa fast dem i chassit.

Slutsats

Antec P160 har lyckats fortsätta på sin tradition, att bygga bra och genomtänkta chassin. Tyvärr når inte denna ända fram, utan det är några mindre missar.

Fördelarna med chassit är kvalitetsintrycket man får. Allt sitter ihop som det skall, inga skeva skarvar och man har använt bra material. Om man sedan tycker hela skapelsen är snygg eller inte får var och en svara på. Vi tycker dock att den är lite plottrig framifrån med alla kontakter och liknande. Hade de placerat kontakterna bakom en lucka, och dessutom skickat med extra täckluckor till 3,5”- och 5,25”-facken så hade det troligen sett betydligt bättre ut. Det sistnämnda tycker vi också borde vara en självklarhet, eftersom långt ifrån alla använder en diskettstation idag. Kontakterna som sitter längst upp på chassit är dock väldigt bra att ha i många fall, när man enbart skall koppla in någon enhet temporärt så är det trevligt att slippa krypa runt på golvet.

En annan fördel är att det är enkelt att installera sina datordelar i Antec P160. Stora delar av installationen kan ske utanför chassit utan några problem. Detta eftersom det finns en löstagbar moderkortsplåt och fläktplats, dessutom går alla hårddiskfack att ta ut.

Chassit är också byggt för låg ljudnivå. Det finns gummibussningar på i princip alla platser där vibrationer kan uppkomma, fläktar, moderkortsplåt, hårddiskar och under hela chassit. Framförallt de två sista placeringarna tycker vi borde vara standard i alla chassin, ljudnivån sjunker markant om man blir av med dessa två ”vibrationstjuvar”.

Priset är i högsta laget, över 1500 SEK med moms för ett chassi utan nätaggregat är i högsta laget. Men i detta fall kan det vara motiverat eftersom man får ett välbyggt och genomtänkt chassi för de pengarna. Men priset är ändå väldigt högt, oavsett hur man vänder och vrider på det hela.

Fördelar Nackdelar
Byggkvalitén. Extra täckplattor till 3,5"- och 5,25"-facken saknas.
Alla gummibussningar. Utseendet(?).
Funktionellt. Priset.
Externa kontakter.
Utseendet(?).



21/05-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se