Arctic Cooling Copper Silent

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till den svenska importören PCB Distribution som gjorde denna recension möjlig.


14/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se


Inledning

I takt med att processorerna i våra datorer har blivit allt snabbare så har även kravet på kylningen ökat successivt. Högre krav på kylningen innebär generellt att man får ta till större kylflänsar, men även kraftigare fläktar. Kraftigare fläktar leder som ni säkerligen vet till en högre ljudnivå, vilket många användare idag irriterar sig på. För att lösa problemet med den höga ljudnivå som den genomsnittliga datorn idag faktiskt har så finns det en uppsjö med produkter såsom tysta processorkylare, dämpningsmaterial och dylikt. Dessa produkter är tänkta att råda bot på detta problem.

Arctic Cooling är en förhållandevis ny aktör på denna marknad, och deras produktion är inriktad på tysta processorkylare för användare som inte vill lägga ner en förmögenhet på just processorkylaren. Många tysta processorkylare är ofta mycket dyra, och genom att tillverka billiga tysta kylare så vill Arctic Cooling erbjuda seriösa alternativ till dessa dyra kylningslösningar.

Den kylare från Arctic Cooling vi nu ska ta en titt på heter Copper Silent, och är avsedd för socket A-processorer. Denna kylare är, liksom Arctic Coolings övriga kylare, avsedd för användare som har höga krav på en låg ljudnivå, samt ett lågt pris. Låt oss gå vidare och ta en titt på kylarens specifikationer.

Specifikationer

Nedan följer de specifikationer som tillverkaren angivit för kylaren, samt information om tillgänglighet och pris.

Pris 125 - 175 kr
Tillgänglighet Tillgänglig i flertalet butiker.
Processorstöd Samtliga socket A-processorer som  finns tillgängliga (upp till Athlon XP 3000+)
Storlek (BxLxH) 90 x 82 x 69 mm
Vikt 386 g
Kylflänsen  
Material Aluminium och koppar
Storlek (BxLxH) 80 x 64 x 40 mm
Fläkten  
Tillverkare Arctic Cooling
Storlek 80 x 80 x 25 mm
Typ Kullagrad
Luftflöde 26 CFM
Ljudnivå 20 dBA
Rotationshastighet 2500 RPM
Strömförbrukning 1,44 W
Kontakt 3-pin

Specifikationerna bjuder inte på några särskilda överraskningar, det som dock är något ovanligt hos en kylare med ett så lågt pris som denna är vikten på nära 400 g. Vikten beror med all sannolikhet på den tjocka kopparbottnen som kylaren är utrustad med.

Valet att inte tillverka kylaren helt i koppar kan diskuteras, men troligen rör det sig om en ren kostnadsfråga. En kylare med samma utformning som denna, men istället tillverkad helt i koppar, skulle troligen prestera bättre än denna. Dock hade priset då ofelbart blivit högre och kylaren skulle inte längre bli en billig sådan.

I förpackningen

När vi öppnade förpackningen fann vi, förutom kylaren själv, följande:

Tillverkaren har skickat med lös kylpasta, vilket helt klart är bättre än att montera en så kallad "Thermal pad" på kontaktytan. Att skicka med en Thermal Pad istället för lös pasta är mycket vanligt bland kylare i samma prisklass som denna, och det var en trevlig överraskning att upptäcka att så inte var fallet med denna kylare.

Någon manual medföljer inte; denna är istället tryckt på kartongen och består av några punkter samt ett par bilder. Mer behövs egentligen inte.

Kylflänsen

Tillverkaren har valt en ganska traditionell utformning av denna ganska stora kylfläns: ett antal blad sticker upp ur den ganska tjocka bottnen. Dessa blad är förhållandevis många till antalet, vilket ger en stor yta att avge värme på. Bladen sitter ganska tätt, dock ej så tätt att en fläkt med förhållandevis lågt luftflöde får några problem att trycka luften genom bladen.

Den yta som är i kontakt med kylaren, processorkärnan, är förhållandevis liten hos dagens processorer. Detta gör att majoriteten av dagens socket A-kylare som i grund och botten är aluminiumkylflänsar är försedda med kopparinlägg eller kopparplattor som ser till att sprida ut värmen mer effektivt över kylflänsen. Anledningen till materialvalet är att koppar som bekant klarar av att leda värme mer effektivt än aluminium. Kopparplattan hos denna kylfläns är förhållandevis tjock och stor, vilket bådar gått för en effektiv utspridning av värmen.

Något som man bör ta i beaktning då man tittar på kylflänsar är kontaktytans släthet. En slätare yta gör att värmen inte samlas i onödiga springor mellan kylfläns och processorkärna, vilket tveklöst leder till bättre kylningsförmåga. Kontaktytan hos denna kylare är godkänd; märken syns efter tillverkningsprocessen men ytan är ändå förhållandevis slät.

Fläkten

Som fläkt hos denna kylare har tillverkaren valt en egentillverkad fläkt med dimensionerna 80x80x25 mm. Fläkten är något bredare än kylflänsen, vilket normalt sett innebär att en del av luften som fläkten blåser hamnar utanför kylflänsen. För att komma till rätta med detta problem har tillverkaren monterat en liten tratt mellan fläkten och kylflänsen, som ser till att i princip all luft passerar genom kylflänsen.

Fläkten är en förhållandevis svag sådan; med hjälp av 1,44 W ger den ett luftflöde på 26 CFM samtidigt som den låter runt 20 dBA. 20 dBA är förhållandevis lågt, och det ljud som kylaren avger är inte särskilt högfrekvent, vilket gör att det troligtvis inte uppfattas som störande av de flesta användare.

Montering

Det första man gör när man ska montera denna kylare, och de flesta andra kylare, är att applicera kylpasta på processorn. Kiselbaserad kylpasta medföljer som vi tidigare nämnde, och man slipper således köpa egen. Denna kylpasta leder inte värmen lika bra som till exempel silverbaserad kylpasta, men å andra sidan duger den helt klart om man känner att man kan leva med att processorn blir några grader varmare. Efter att ha applicerat ett tunt lager valfri kylpasta är det dags att ta bort den skyddande tejpen som sitter på kopparplattan under kylaren. Anledningen till att denna tejp sitter där den sitter är att koppar är väldigt känsligt, både på grund av att det är mjukt samt därför att det har låg ädelhet. Den låga ädelheten gör att metallen väldigt enkelt reagerar kemiskt med fett från fingrarna, och bildar oxid som kan försämra värmeledningsförmågan.

Efter att ha tagit bort denna skyddstejp placerar man kylaren på processorn, och monterar den rörliga sidan av armen genom de tre piggarna på ena sidan av sockeln. Anledningen till att ena sidan är rörlig är helt enkelt för att underlätta monteringen. När man gjort detta är det dags att, med hjälp av en lagom stor skruvmejsel, knäppa fast den andra sidan av monteringsarmen genom de tre piggarna på den andra sidan av sockeln. Hela förfarandet är förhållandevis lätt, dock är skruvmejsel eller dylikt ett krav.

Att kylaren monteras genom alla tre piggar på varje sida av sockeln är positivt, eftersom kylaren trots allt väger förhållandevis mycket och således skulle varit farlig att montera på bara totalt två piggar. Kylaren är förhållandevis bred, och kräver ordentligt med plats runt sockeln på bredden. De flesta socket A-moderkort har emellertid plats för stora kylare, men för säkerhetsskull bör man, om man går i tankarna att köpa denna kylare, kontrollera om verkligen inte har några komponenter vid sidan av sockeln som kan tänkas störa monteringen.

Ska vi sammanfatta hur det är att montera denna kylare så skulle vi vilja säga att kylaren är ganska lättmonterad, dock ej utmärkande enkel eftersom verktyg samt en hel del kraft krävs.

Resultat

För att testa kylarens kylningsförmåga användes följande system:

Processor: AMD Athlon XP 2400+ (2000 MHz)
Moderkort: Abit NF7-S
Chassi: Chieftec DX01B-D
Chassifläktar: Fyra stycken 80 mm à 35 CFM (utsug bak och insug fram)
Nätaggregat: Chieftec 340 W
Chassitemperaturen uppmättes till runt 28 grader precis vid utsugsfläktarna.

För att testa kylarna körde vi programmet Prime95 i en timme eller tills temperaturen stabiliserat sig. Alla kylare testades och monterades om tre gånger för att utesluta att icke-optimal montering påverkade deras kylningsförmåga. För att avläsa temperaturen användes en lös temperatursensor monterad precis intill processorkärnan. Temperaturen från sensorn avlästes sedan med hjälp av en Vantec Nexus Multi-Function Panel. Under alla testera användes vanlig kiselbaserad kylpasta, som applicerades i ett tunt lager på processorn.

Vi har valt att jämföra kylaren med Spire FalconRock II samt Titan TTC-D5TB(F/CU35), där den förstnämnda ligger i ungefär samma prisklass som Copper Silent. Som referens finns även Alpha PAL8045 representerad, i det här fallet kombinerad med en fläkt på runt 30 CFM.

Kylningsförmågan imponerar inte, den presterar faktiskt under våra förväntningar. FalconRock II är en kylare i ungefär samma prisklass, och den klarar av att prestera nästan fem grader bättre än Copper Silent. FalconRock II har förvisso en fläkt med något mer luftflöde, men detta förklarar inte temperaturskillnaden.

Slutsats

Nåväl, hur ska vi sammanfatta denna recension?

Om vi ser till kylningsförmågan så imponerar inte kylaren. Det som däremot utmärker denna kylare är dess pris på mellan 125 och 175 kr, samt det faktum att den är förhållandevis tyst. Frågan är om detta räcker för att motivera ett köp; Spire FalconRock II kostar 50 - 100 kr mer, men har betydligt bättre kylningsförmåga till en endast något högre ljudnivå. Den enda grupp jag kan tänka mig att rekommendera denna kylare till är de som har en mycket pressad budget, och vill ha en kylare som klarar av att kyla en oöverklockad socket A-processor utan att för den delen låta särskilt mycket. Billiga processorkylare tenderar ofta att låta mycket, och denna kylare kan således vara ett bra alternativ om man vill ha en budgetkylare.

Fördelar Nackdelar
Mycket billig. Tveksam kylningsförmåga.
Låg ljudnivå. Bättre alternativ finns på marknaden mot ett smärre pristillägg.



14/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se