Belkin USB 2.0-produkter

Inledning
Belkin Hi-Speed USB 2.0 Notebook Card
Specifikationer
Paketets innehåll
Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit
Specifikationer
Paketets innehåll
Installation
Användning
Prestanda
Slutsats


Tack till Belkin som gjorde denna recension möjlig.


28/02-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Inledning

Ibland kan det vara både krångligt och besvärligt att sätta in en ny enhet internt i datorn, eller så finns det helt enkelt ingen plats kvar. Vad skall man göra i dessa lägen? En lösning på detta problem är externa enheter. Andra tillfällen när sådana produkter kan vara intressanta är när man enkelt vill flytta stora mängder data mellan två datorer eller när man vill ta enkel backup på viktig data.

Externa hårddiskar och CD-brännare har dock några nackdelar. Det största nackdelen är att de är ganska dyra, en 120 GB extern hårddisk kan gå på runt 3000 SEK, dessutom är det som oftast helt omöjligt att uppgradera sådana produkter. Ett smartare alternativ kan då vara att köpa en extern låda som vid leverans är tom och som man sedan helt fritt kan välja vad som skall placeras i denna. Det är bl.a. en sådan produkt vi här på 64bits skall ta oss en titt på idag. Produkterna kommer från Belkin och heter Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit och Belkin Hi-Speed USB 2.0 Notebook Card. Är dessa ett bra val för backup av data och liknande?

Belkin Hi-Speed USB 2.0 Notebook Card

Detta kort ger datorer utrustade med en PCMCIA-port tillgång till två stycken USB 2.0-kompatibla portar. Detta kan vara ett enkelt och billigt sätt att uppgradera t.ex. äldre bärbara datorer att klara av nya tillbehör som släpps på marknaden och som tar nytta av USB 2.0-standarden. Det enda kravet är att datorn skall ha ett PCMCIA-fack av typ II. Man kan alltså utrusta väldigt gamla bärbara datorer med detta kort.

Specifikationer

Specifikationer på detta PCMCIA-kort är följande;

USB 2.0-kompatibel.
32-bitars PCMCIA II kompatibel.
Stödjer Windows 98SE -> XP.
Livstidsgaranti.

Det är alltså ett helt vanligt PCMCIA-kort som ger din bärbara (eller stationära) dator tillgång till två stycken USB 2.0-portar. Lite tråkigt är att enheten inte stödjer MacOS över huvud taget.

Paketets innehåll

Det som kan hittas i förpackningen är detta;

Enheten själv.
En strömadapter.
En adapter för svenska eluttag till strömadaptern.
En manual.

Alltsom behövs för att börja använda enheten direkt medföljer vilket kanske inte är så märkvärdigt. Produkten kan faktiskt ta ström direkt från PCMCIA-porten trots att det medföljer en strömadapter. Den medföljer ifall man vill att enheten skall skall bli ”självförsörjande” och inte dra ström från den bärbaras batteri.

Förpackningen som enheten levereras i ser lite underligt ut men jag kan garantera att den gör sitt jobb väl. När jag fick leveransen av lådan såg det ut som att man hade kört över den ett flertal gånger med en bandvagn och jag blev minst sagt orolig för hur den skulle se ut inuti. Men till min förvåning var inget trasigt, det enda spåren av den vårdslösa behandlingen var en del repor i den tjocka plastförpackningen.

Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit

External Drive Enclosure Kit är en låda där man kan montera in antingen en 3,5”- eller en 5,25”-enhet för att sedan koppla in den till en USB-port. Man kan alltså med denna enhet ”omvandla” en produkt som är avsedd för intern montering att monteras externt. Det går med andra ord utmärkt att montera en hårddisk i denna enhet och på så sätt få en flyttbar sådan som man kan ha med sig mellan jobb och hem, ta backup på eller något helt annat. Detta är både en billigare lösning än de färdiga externa enheterna som finns på marknaden och en mer flexibel sådan. Detta eftersom man fritt kan välja vilken hårddisk, CD- eller DVD-brännare man vill montera in.

Specifikationer

Specifikationerna på enheten är som följer;

USB 1.1- och 2.0-kompatibel.
Stödjer Windows 98SE -> XP och Mac OS 8.6 -> X (endast USB 1.1).
Inbyggt 40 W-nätaggregat.
ATA-33/66/100- och ATAPI-stöd.
Klarar både 3,5"- och 5,25"-enheter.
Livstidsgaranti.

Som synes klarar enheten USB 2.0 vilket enligt mig är ett krav på en sådan här produkt. USB 1.1 klarar bara 1,5 MB/s medans 2.0 klarar hela 60 MB/s. USB 2.0 är alltså hela 40 gånger snabbare än version 1.1 av samma gränssnitt. Att koppla in en stor hårddisk eller liknande till USB 1.1 känns ganska onödigt. Man kommer med enkel matematik fram till att det då skulle ta runt 12 minuter att flytta enbart 1 GB data, skall man flytta runt 10 GB tar det en oändlighet. Med USB 2.0 går det mycket snabbare, att flytta 10 GB data med detta gränssnitt tar enbart tre minuter i teorin om hårddisken klarar av att skyffla 60 MB/s. Om man kopplar in CD- eller DVD-brännare är det också trevligt med USB 2.0 eftersom gränssnittet då inte kommer att vara flaskhalsen.

Paketets innehåll

Även i denna förpackning får man med allt som behövs för att börja använda enheten direkt. Det som ligger i lådan är följande;

Enheten själv.
Två sidoplattor och en frontlucka till enheten.
En strömkabel.
En USB 2.0-kabel.
En manual.
En CD-skiva med drivrutiner och program.
En påse med skruvar för montering av 5,25”- eller 3,5”- enheter.

Manualen som medföljer är ganska kort. Detta gör dock inte så mycket eftersom det är inte så mycket som behöver förklaras. Det enda som kan vara lite underligt är hur man skall montera enheterna. Detta eftersom de ovanligt nog monteras från undersidan av lådan. Men det är dock inget större problem eftersom manualen förklarar tydligt hur man monterar en hårddisk inuti lådan. Manualen går också igenom mjukvaruinstallationen. Det kapitlet är ännu kortare än det tidigare eftersom alla nyare operativsystem hittar enheten utan några drivrutiner. Det är bara att koppla in enheten i ett USB-uttag och trycka på on-switchen så skall operativsystemet sköta resten. Detta gäller för Windows ME, 2000 och XP, använder man sig av 98SE får man snällt stoppa in den medföljande CD-skivan för att ge Windows drivrutiner till enheten.

Installation

Att installera de två enheterna är inga som helst problem, framförallt inte när man har manualerna till hjälp.

Installationen av Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit tar lite tid men det är som sagt inte svårt. Det första man måste göra är att ta av överdelen på enheten, det gör man genom att helt enkelt dra den rakt uppåt. Nästa steg är att koppla in IDE- och strömkabeln. Det går till på samma sätt som när man monterar en 3,5”- eller 5,25”-enhet internt i lådan, detta bör alltså inte ge upphov till några problem. Nu är det dags att skruva fast produkten inuti lådan, det är här man kan stöta på en del problem om man inte läser manualen. Man monterar inte fast produkterna med skruvar som går in i sidan som man brukar göra, man skruvar faktiskt fast dem i lådan underifrån. När man väl har kommit underfull med detta går det fort att skruva fast den. Det sista steget är att stänga lådan, det gör man genom att sätta på överdelen som man tog av i första steget. Sedan spänner man fast två skenor på sidan vilket gör att överdelen inte kan lossna, det sista man eventuellt gör är att sätta fast en skyddsplatta i fronten på lådan. Det sistnämna gör man dock bara om man har monterat en 3,5”- enhet, har man satt i t.ex. en CD-brännare sticker naturligtvis dess egen lucka ut ur det hålen och någon skyddsplatta är därför inte nödvändig.

När detta är gjort är det bara att koppla in två sladdar på baksidan av enheten och sedan sätta igång den. Använder man sig av Windows ME, 2000 eller XP hittar Windows enheten själv och man behöver inte installera några enheter. När Windows har hittat enheten dyker den upp i både enhetshanteraren och utforskaren. Nu fungerar den precis som en vanlig hårddisk.

Att ta bort enheten är även det enkelt, man kan helt enkelt rycka ur USB-kontakten bak om man vill, detta har dock sina nackdelar. Om man skriver eller läser till enheten när man rycker ur sladden är det risk för dataförlust. Därför är det bättre att använda den inbyggda funktionen ”Säker borttagning av maskinvara”. Använder man sig av den eliminerar man risken för dataförluster.

Installationen av PCMCIA-kortet är även det enkelt. Första steget är att sätta in den medföljande skivan och installera drivrutiner. När detta är gjort trycker man helt enkelt in produkten i ett ledigt PCMCIA-fack och Windows kommer då att hitta enheten och lägger in de redan installerade drivurinterna. Nu är produkten klar att användas och man kan t.ex. ansluta en Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit utan problem.

Användning

Att använda dessa två produkter är mycket trevligt. De fungerar utan några problem och gör det som de skall, varken mer eller mindre.

Användandet av den externa lådan med en hårddisk i går utmärkt. Jag har under en längre tid haft en Maxtor DimondMax VL40 40,9GB hårddisk monterad i lådan och detta har fungerar otroligt bra. Det har inte varit några som helst problem att varken läsa eller skriva till hårddisken på de olika datorer jag testat med. Det som är lite synd med denna enhet när man använder den till hårddiskar är att den är lite stor. Den skulle utan några problem ha kunnats gjort betydligt mindre. Men om man hade gjort den mindre hade man dock förlorat möjligheten att montera in 5,25”-enheter i lådan.

Att ta med sig enheten till jobbet eller en kompis fungerar också bra, den väger inte speciellt mycket vilket gör att den inte känns otymplig vid transport. Något som dock hade varit trevligt är ett fodral av något slag där man kan lägga in enheten tillsammans med dess kablar för enkel transport. Som det är nu finns detta inte ens som tillbehör vilket är lite synd.

Jag har även testat att montera en DVD-läsare i lådan och detta har också fungerar utan problem.

Enheten fungerar alltså perfekt med både 3,5”- och 5,25”- enheter monterade i den. Detta gör att den kan användas till mycket, t.ex. för att ge extra lagringsplats till en bärbar eller att utrusta den med en DVD-brännare.

Eftersom det finns små gummifötter på undersidan av enheten står den stadig på underlaget. Gummifötterna dämpar också vibrationer vilket i många fall är önskvärt eftersom man får en lägre ljudnivå.

Att använda PCMCIA-kortet är också det smidigt. Det enda problemet jag ser med denna produkt är att den drar en hel del ström från den bärbaras batteri. Detta gör att man inte kan använda den så ofta när man inte är hemma eftersom batteriet snabbt tar slut. Detta har Belkin försökt lösa med hjälp av en strömadapter som medföljer. Men meningen med detta har jag faktiskt inte förstått mig på. Om man kan koppla in strömadaptern till PCMCIA-kortet, varför kan man inte lika gärna koppla in strömadaptern till den bärbara och samtidigt ladda dess batteri?

Prestanda

Hur är det då rent prestandamässigt att använda sig av dessa två enheter, är det ett alternativ för internt monterade hårddiskar? Jag monterade återigen in en Maxtor DimondMax VL40 40,9GB hårddisk i den externa lådan och använde mig av HDTach 2.61 för att ta reda på överföringshastigheten. Jag mätte först överföringshastigheten vid användning av USB 2.0 på ett Abit IT7-MAX2 V2 moderkortet, sedan upprepade jag samma procedur fast på ett PCI-kort med enbart USB 1.1-kompatibla portar. Det sista testet jag gjorde var att montera enheten internt i datorn för att se om man förlorar någon prestandan i den externa lådan vid användning av USB 2.0. Resultatet av dessa tester ser ni nedan.

Som synes går det inte speciellt snabbt att använda sig av USB 1.1. Detta är dock inte så konstigt med tanke på att gränssnitten är en rejäl flaskhals i det här fallet. När man sedan byter till USB 2.0 ser man ett helt annat resultat, nästa lika snabbt som när man monterar hårddisken internt i datorn. Enheten går alltså mycket bra att använda för att ersätta interna hårddiskar för t.ex. backup eller liknande.

PCMCIA-kortets prestanda var lite svår att testa eftersom jag inte hade tillgång till någon USB 2.0-produkt som kunde utnyttja hela gränssnittets potential. Jag testade dock kortet genom att montera det i en IBM T30 och sedan kopplade jag in Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit till kortet med Maxtor disken monterad i den. Jag kom då fram till nästan exakt samma resultat som med Abit-moderkortet vilket bör tyda på att produkten gör det den skall, att ge två USB 2.0-kompatibla portar till datorn.

Slutsats

Belkin har än en gång lyckats ta fram smarta och enkla lösningar. PCMCIA-kortet är enkelt att installera och fungerar mycket bra. De enda egentliga nackdelarna med denna produkt är priset, den kostar runt 700 SEK inklusive moms. Den stödjer inte MacOS av något slag alls och den drar en hel del ström. Men ett smartare sätt att utrusta en äldre bärbar Windows-kompatibel dator med USB 2.0 finns antagligen inte idag.

Den externa lådan fungerar även den mycket bra. Den är enkel att installera och har en stabil konstruktion. Den passar perfekt för den som enkelt vill flytta data mellan två platser, t.ex. för backup. Att man sedan fritt kan välja vilken hårddisk eller annan optisk produkt man vill placera i den är även det ett plus. Som man kanske befarar så är priset inte alls så farligt, det rekommenderade priset för denna produkt är ungefär 1000 SEK inklusive moms.

Hi-Speed USB 2.0 External Drive Enclosure Kit

Fördelar Nackdelar
Enkelheten. Storleken?
Valmöjligheterna.  
Drivrutinslös.  
Överföringshastigheten.  

Belkin Hi-Speed USB 2.0 Notebook Card

Fördelar Nackdelar
Lätt att installera. Drar en hel del ström.
Ger USB 2.0-portar till äldre datorer. Priset.



28/02-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se