Corsair TwinX1024-4000PRO

Inledning
Specifikationer
Modulerna
Överklockning
Prestanda
Slutsats


Tack till Corsair som gjorde denna recension möjlig.


27/12-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se


Inledning

Corsair har länge varit kända för att göra minnesmoduler utöver det vanliga. De har framförallt handplockat minneskretsar och monterat dessa på ett eget kretskort för att kunna saluföra minnen som klarar en hastighet långt över det normala. På senare tid har dock företag som gör detta blivit allt fler och det har blivit svårare och svårare att skilja sig från mängden.

Corsair har löst detta på ett finurligt sätt genom att utrusta en av sina produktserier med något mycket ovanligt. Det är just en produkt av ur denna serie vi skall ta oss en titt på, nämligen Corsair TwinX1024-4000PRO.

Men vad är det som är så speciellt med dessa moduler?

Specifikationer

Produkten vi testade hade följande specifikationer;

Typ DDR-SDRAM.
Storlek 2 x 512 MB.
Hastighet 250 MHz, DDR500, PC4000.
Latency 3-4-4-8.
Spänning 2,75 V.
Garanti Livslång.
Övrigt Garanterade att fungera i dubbelkanaligt DDR.

Som nu kanske är dessa minnen något av de snabbaste man kan få tag på i dag rent hastighetsmässigt, dock lämnar latencyn övrigt att önska. Men att ha en hög hastighet tillsammans med låg latency är svårt, så man får helt enkelt välja och med den här produkten har man valt den höga hastigheten. Corsair saluför dock andra minnen där låg latency har prioriterats.

För er som vill veta vad latency egentligen är så kan jag försöka förklara det lite kortfattat. Om vi börjar med att översätta det engelska ordet latency till svenska blir det ungefär åtkomsttid. Då blir det genast mycket lättare att förstå, minnet behöver alltså vänta längre ju högre latencyn är. För att förenkla det mer kan vi säga som en gammal forumsräv en gång sade. Om man springer runt en stolpe två gånger och sedan fortsätter till nästa, springer runt den två gånger så kommer man fortare fram än om man springer runt samma stolpe tre gånger, fortsätter till nästa, springer runt den tre gånger och så vidare. På samma sätt fungerar latencyn på minnen, ju lägre desto snabbare kommer man fram.

Under kylflänsarna sitter det vanliga Hynix 5 ns-minnen som är specificerade för DDR400/200 MHz (1000/5). Det Corsair har gjort är att handplocka de bästa av dessa kretsar och sedan montera dem på ett specialtillverkat kretskort för att kunna garantera en hastighet på 250 MHz. Enkelt kan man säga att Corsair garanterat att deras minnesmoduler klarar en hastighet som är 25 % högre än vad kretstillverkaren garanterar.

Garantin är som sagt livslång vilket alltid kan är bra. Minnesmodulerna hinner bli gamla och oanvändbara på det sättet innan de går sönder.

Modulerna

De båda modulerna levereras i en plastförpackning som håller dem på plats under leveransen. På de båda modulerna sitter det stora kylflänsar som är betydligt större än vad som är vanlig på minnesmoduler. Enliga Corsair själva har dessa kylflänsar 95 % större yta än reguljära diton. Alltså bör de kyla minnena bättre än till exempel de kylflänsar som sitter på Corsairs icke PRO-moduler med kylflänsar. Något annat mycket udda med just dessa moduler är att det återfinns hela 18 stycken lysdioder i tre olika färger (grönt, gult och rött) ovanpå varje minnesmodul. Det är framförallt dessa som gör Corsair TwinX1024-4000PRO så speciella.

När modulerna är installerade och datorn är igång visar lysdioderna minnesaktiviteten i realtid. Använder man sig av minnesintensiva program mycket kommer alla dioderna vara tända och vice versa. Om detta är en vettig funktion eller mer en kul sådan är enligt oss inte speciellt svårt att svara på. Vi har inte kommit på en enda gång då dessa lysdioder skulle vara praktiskt användbara. Den enda gången vi anser dessa vara användbara är om man har ett fönster i chassisidan och vill få en snygg och underlig dator med ett innehåll som blinkar som en julgran. Då skulle dessa minnen passa ypperligt! Dock är frågan om man är villig att betala det högre priset för dessa minnen än vanliga PC4000 för att få dessa lysdioder.

Fördelen med att köpa två minnesmoduler i ett sådant här paket gentemot att köpa dem styckvis är att de är garanterade att fungera tillsammans i dubbelkanaligt DDR. Denna metod att öka minnesprestandan har börjat bli mycket vanlig, framförallt efter introduktionen av Intels 865PE och 875P. Dock kanske det är värt att nämna att det är relativt ovanligt att man råkar ut för att två minnesmoduler inte fungerar tillsammans när man kör dubbelkanaligt DDR även om man köpt modulerna styckvis.

Överklockning

Eftersom dessa minnen har så pass stora kylflänsar och är relativt dyra ville vi naturligtvis ta reda på om de gick att överklocka nämnvärt. För att göra detta använda vi oss av det datorsystem som finns beskrivet på nästa sida. Stabiliteten testade vi genom att loopa 3D Mark 2001 och SiSoft Sandra i flera timmar. Spänningen till minnet valdes till 2,8 V. Vi valde denna spänning, dels för att den ligger inom Corsair specifikationer (~2,75 V) och för att det är den maximala spänningen för de allra flesta moderkorten ute på marknaden.

När vi körde i den latencyn som moderkortet själv ställde in genom SPD (3-7-4-4) lyckades vi enbart nå upp till 263 MHz, DDR526 vilket får anses ganska lite, enbart en överklockning på runt 5 %. Något intressant är dock att minnena klarade nästan lika hög hastighet (260 MHz, DDR520) när vi ändrade latencyn till det betydligt lägre 2,5-5-4-3 vilket helt klart är godkänt. Sänkte vi spänningen ytterligare var det helt omöjligt att få datorn stabil, oavsett hastighet.

Prestanda

  • Intel Pentium 4 2,4 GHz, 800 MHz busshastighet @ 3 GHz (250 * 12).

  • Corsair TwinX512-4000 (2 * 256 MB).

  • Corsair TwinX1024-4000PRO (2 * 512 MB).

  • Processor-/minnesförhållande: 1:1.

  • 2 * IBM 180GXP 120 GB.

  • ATI Radeon 9800PRO AIW.

  • Windows XP Professional SP1.

  • ATI Catalyst 3.8, MMC 8.8.

  • Intel Chipset Software Installation Utility 5.0.2.1003.

  • Vi valde att testa TwinX1024-4000PRO både med originalinställningar (3-7-4-4) och i de lägsta möjliga (2,5-5-4-3). Som referens valde vi TwinX512-4000. Genom detta val får vi också reda på vad det är för prestandaskillnad mellan 512 MB och 1024 MB interminne.

    Mjukvaran som vi använde för att testa moderkortet var följande:

    Till 3DMark använde vi oss av standardinställningarna, detta gjorde vi också i Aquamark. Quake 3 kördes med allt på max och med en upplösning på 1280 x 1024.

    Som ni kan se har varken latency-inställningar eller mängden minne någon större betydelse i det här testat. Skillnaden mellan det lägsta och hösta resultatet är enbart en halv procent.

    Även i det här testet ser vi att skillnaden mellan de olika inställningarna och minnesmängden är minimal.

    I det här testet ser vi att minnesmängden inte har någon större betydelse, dock sker en liten ökning när vi sänker latencyn, dock är denna skillnad inom felmariginalen och knappast något man märker under spelandets gång.

    I det här minnestestet skilljer det heller inte speciellt mycket.

    Inget av de båda minnena eller de olika inställningarna presterar dåligt, det är snarare att de alla presterar riktigt bra. Vi kan dock komma underfund med att det inte har någon större betydelse om man har 1 GB minne istället för 0,5 GB om man spelar spel.

    Slutsats

    Är dessa minnen då något att satsa på? Svaret på den frågan är ett nej med viss reservation. Har man ett fönster i sitt chassi och är allmänt intresserad i allt som lyser och blinkar kan dessa minnen vara värda att ta sig en titt på. Men annars ser vi ingen mening med dessa. Man kan istället satsa på ett par reguljära PC4000 minnen och vara lika glad eftersom man ändå aldrig kommer se lysdioderna.

    Så är man ute efter ett par minnesmoduler som klarar riktigt höga hastigheter och man vill ha en läcker dator kan dessa minnen vara värd en titt, fast med en prislapp på nästan 4000 SEK med moms kanske många ryggar tillbaka direkt vid synen av prislappen.

    Fördelar Nackdelar
    Klockfrekvensen. Tveksamt användningsområde.
    Prestandan. Priset.
    Garantin.
    Snygga?



    27/12-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se