M-Systems DiskOnKey 128MB

Inledning
Paketets innehåll
Produkten
Handhavandet
Summering

Ett stort tack till M-Systems som bidstod med ett recensionsexemplar.


18/09-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Inledning

Är floppyns domedag äntligen kommen? Det enda en floppy idag duger till är att flytta relativt små filer så som textfiler, JPEG- bilder och liknande. Men hur ofta är det inte man behöver flytta större filer som inte får plats på disketter och som är för små för att man skall göra sig besväret att föra över dem till en CD- RW skiva? Precis som för mig antar jag att detta inträffar ofta även för er, alldeles för ofta för att det inte skall vara irriterande.

För några år sedan trodde många att Iomegas Zip eller LS- 120 enheterna var lösningen, men detta har visat sig vara fel. LS-120 standarden är näst intill utdöd. Men Iomega Zip finns fortfarande kvar på marknaden, dock är den långt ifrån standard.

Det senaste året har så kallade ”thumbdrives” börjat dyka upp på marknaden. Detta är små flashminnen stora som en tumme (därutav namnet) som kan lagra allt mellan 1 MB upp till 1024 MB. Det är just en sådan här produkt vi här på 64bits skall testa. Produkten i fråga är en M-Systems DiskOnKey 128 MB.

Paketets innehåll

Med i paketet följer naturligtvis själva enheten, i paketet finns även en mycket kortfattad instruktionsbok på sex sidor. En ännu kortare "User's Guide" som förklarar grunderna med enheten är även den bifogad i paketet och slutligen medföljer även ett ark med klistermärken att sätta på enheten så man kan skriva vad som
finns på den. Något som jag dock saknar är en CD-skiva med drivrutiner, dock är detta antagligen inget större problem för de flesta eftersom de finns lättåtkomligt på Internet.

Produkten

En DiskOnKey är ett flashminne inkapslat i ett plasthölje med en USB-kontakt. M-Systems beskriver enheten som "liten som en penna, går lätt ner i fickan" vilket jag inte kan göra annat än hålla med om. Enheten är hyfsat liten och som namnet DiskOnKey antyder går den att använda som nyckelring vilket jag själv också gör. Enheten är 82*15*23mm (L*B*H) vilket i sig inte är stort, den kan dock i vissa fall kännas otymplig att ha i fickan så en något mindre enhet skulle vara önskvärt.


Något unikt med just denna thumbdrive är att den innehåller en tämligen kraftfull processor vilket medför att enheten klarar av att hantera externa program, ett sådant program medföljer också enheten. Programmet är ett krypteringsprogram som gör att man även ska spara känslig data på enheten. Programmet heter KeySafe och med hjälp av det kan man välja hur stor del av enheten som skall vara krypterad, allt från 1MB till 113MB. Detta program är mycket lättarbetat. Starta, ange lösenord, för över filer, stäng. När detta är gjort syns inte filerna på enheten alls och är inte möjliga att komma åt utan det rätta lösenordet.

En annan trevlig sak är att man kan få enheten i olika färger vilket kan vara användbart om man skall använda sig av flera stycken till olika ändamål.

Handhavandet

Att installera en DiskOnKey är väldigt enkelt. Man tar av det skyddande höljet runt USB-kontakten, trycker in enheten i en ledig USB-kontakt och sedan hittar Windows automatisk enheten. Enheten tar alltså ström från USB-kontakten vilket är mycket praktiskt eftersom man slipper använda sig av en extern strömkälla. Dock blir det inte fullständigt lika enkelt om man inte använder sig av Windows XP, 2000 eller ME. Då måste man installera drivrutiner, som redan nämnts medföljer dessa ej utan finns endast för nerladdning från DiskOnKeys hemsida. Drivrutiner finns för närvarande till Windows 98, 98SE och NT 4.0. Det finns även inbyggt stöd för både Linux och Macintosh vilket inte många liknande enheter har. Har du Mac OS 8.6 eller senare alternativt Linux med kerneln 2.4.0 eller senare går det utmärkt att använda sig av denna enhet utan att installera någon form av drivrutiner.
Som ni ser här till vänster är det inget fartvidunder, men det räcker gott och väl till det den är avsedd för. M-Systems utlovar 1MB/s vid både läsning och skrivning och detta är inte allt för långt ifrån sanningen. Att kopiera en 120MB stor fil till enheten tog två minuter och 45 sekunder. Att läsa samma fil från enheten tog två minuter och tre sekunder.
Som ni ser räcker prestandan till gott och väl för det som enheten är avsedd för, att flytta små filer snabbt och enkelt.

Enda gången man kan önska att enheten varit snabbare är om man köper 512 MB versionen och skall kopiera en ca. 500 MB stor fil. Detta kommer att ta runt elva minuter vilket är på gränsen till för långsamt. Men om man skall flytta så stora filer är antagligen CD-RW ett bättre val.

Accesstiden är även den helt ok. 6ms är lägre än vad de flesta hårddiskar klarar av och runt medel på vad olika flashminnen klarar.
Enheten är väldigt tålig. Under de dagar jag använt den har den åkt i golvet ett flertal gånger och den håller än, alltså är det ingen produkt du måste vara riktigt försiktig med, den tål tuffa tag.

I enheten sitter en grön lysdiod. Den är till för att se om enheten arbetar eller är i viloläge och på så sätt går att ta ur utan data förlust. När lysdioden blinkar sakta är enheten ansluten men inaktiv, blinkar den fort betyder den att den läser/skriver och tar man då ut enheten kommer man att förlora data. Efter att enheten har suttit i ett tag och varit inaktiv slocknar lysdioden helt, och enheten går ner i viloläge för att spara ström.

Slutsats

Jag har nu använt enheten flitigt ett tag och har testat den på så många olika datorer jag har kommit åt. Att använda enheten har inte vållat några som helst problem, varken på datorer som behöver drivrutiner eller på sådana som inte gör det. Jag har även haft möjligheten att testa enheten i en dator med Mac OS X och även där fungerade den ypperligt.

En nackdel med enheten som jag nämnde att den är på gränsen till för stor, den känns klumpig i vissa lägen. Men den största nackdelen är tyvärr priset. Det rekommenderade priset för enheten ligger på närmare 1500 kr för 128 MB versionen vilket känns lite saftigt. Som tur är finns det mindre versioner som inte kostar fullt lika mycket. 16 MB- och 32 MB- versionerna känns mest prisvärda, dessa kostar ca. 500 kr respektive 800 kr.

Fördelar Nackdelar
Praktisk Något stor
Drivrutinsfri Dyr
Hållbar -
Ingen extern strömkälla -



18/09-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se