ElanVital Greenerger SSM 500W

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Anslutningar
Produkten
Tester
Slutsats


Stort tack till Green Computer som gjort testet möjligt.


8/5-05 | z1nQ | ogge86@gmail.com


Inledning

För många handlar det inte bara om att få ut så mycket prestanda som möjligt ur datorn, utan också till vilken ljudnivå. Nätaggregatet är vanligtvis bland de mest högljudda komponenterna i datorn och där finns det mycket att arbeta med i framtiden. Idag ska vi kika närmare på ett semi-passivt nätaggregat från Elan Vital, nämligen Greenerger EVP-5007 500W. Med en semi-passiv nätdel menas att det övervägande kyls passivt, alltså utan några fläktar.

Specifikationer

Storlek (BxLxH) 150 x 140 x 86 mm
Pris cirka 1400 kr inklusive moms
ATX-standard 1.3
Antal fläktar 1 st 120 mm
3.3 V 37 A
5 V 37 A
12 V (1) 17 A
12 V (2) 16 A
-5 V 0,5 A
-12 V 0,8 A
5 Vsb 2 A
Effekt 500 W

I förpackningen

Nätaggregatet kommer i en snygg pappförpackning med en blänkande framsida. Öppnar man kartongen möts man av diverse tillbehör som ligger snyggt förpackade. Bland dessa tillbehör finns till exempel en manual på både engelska och tyska, där specifikationer och produktdetaljer listas. Dessutom finns det fyra stycken skruvar som vanligtvis är till för att fästa nätaggreaget i chassit. Nu mera är det vanligare att nätdelarna levereras med 24-pins anslutning till moderkortet, därför finns det en konverterare som gör det möjligt att ansluta till en traditionell 20-pin kontakt också.

Anslutningar



Man har valt att enbart klä in 24-pin-kontakten i nät och lämna de övriga oskyddade. Med dessa oskyddade blir det lätt att en stor härva av kablar bildas i chassit. Men ElanVital har lyckats bra med att endast välja de mest nödvändiga kablar från nätdelen. De övriga kontaketerna som finns att tillgå är bland annat, sju stycken 4-pin kontakter varav en VGA-kontakt. VGA-kontakten är till för att jämna ut spänningarna mellan grafikkortet och strömförsörjningen.

Produkten

Dimensionerna för nätaggregatet är ganska små och det passar perfekt i mindre burkar. Greppar man sedan en hand om ytterhöjlet märker man att det är tillverkat i ett hårdare plåt-material. Kollar man därefter på baksidan ser man att tillverkaren valt att avlägsna den traditionella fläkten som blåser ut luft, och ersätt den med ett galler.



Kollar man på undersidan finner man en 120 mm-fläkt bakom ett guldgaller. Fläkten snurrar antingen genom att man ställer in varvtalet, eller att hastigheten sköts av en temperatursensor.



Som tidigare nämnt är nätaggregatet semi-passivt. Det kyls alltså till viss del utan fläkt och till viss del med fläkt. På baksidan hittar man diverse manuella inställningar och man kan själv välja på två olika lägen. Det första heter Fan Adj som är ett manuellt läge där man själv kan välja rotationshastighet på fläkten. Trycker man sedan ner knappen ändrar aggregatet läge till SSM (Super Silent Mode). Det innebär att nätdelen använder fläkten så lite som möjligt och skulle det bli överhettat känner tempratursensorn av det och fläkten börjar automatiskt att snurra.



För en tid sedan recenserade vi ett annat nätaggregat här på 64bits, nämligen Be Quiet! BQT-P5-470W. Det ansåg vi vara ett bra nätaggregat till priset. Jämförelsevis finner man de här två nätdelarna som mycket tysta. Bilderna visar tydligt att ElanVital är något mindre och har kortare kablar. Prestandamässigt vinner Be Quiet! med marginaler, men båda håller sig inom tio procentsnivån nominellt vilket de utlovar. Det som till sist var svårt att avgöra var ljudnivån hos de båda nätdelarna. Be Quiet! har två stycken otroligt tysta 80 mm fläktar som konstant snurrar på lågt varvtal, oavsett belastning. ElanVital har en 120 mm som också är riktigt tyst med fläkten inställd på lägst varvtal på det manuella läget.

Tester

Följande system användes vid testerna.

Hårdvara
Processor Intel Pentium 4 3.00GHz
Moderkort Asus P4P800 SE
Minne Crucial BallistiX PC4000 512MB
Grafikkort Sapphire Radeon 9800PRO 128MB
Hårddisk Hitachi 7K250 160GB

Testerna gjordes med en multimeter och genomfördes med nätaggregatet inställt på SSM. Under 30 minuter belastades systemet hårt i Unreal Tournament 2004 och gav följande resultat.

  Greenerger SSM BQT-P5
Belastat Vila Belastat Vila
12 V (1) 11,73 11,85 12,01 12,10
12 V (2) 11,72 11,80    
5 V 4,99 4,98 5,01 5,02
3,3 V 3,32 3,34 3,38 3,38

Här kan vi utläsa att spänningarna klart håller sig inom fem procent gränsen från original-värdet, samt att de ligger mycket nära det ursprungliga värdet vilket tyder på ett mycket stabilt nätaggregat.

Slutsats

För att sammanfatta det hela så är EVP-5007 det givna valet för dem som håller på att bygga en ljudlös dator. Men prioriterar man pris bör man genast se sig om efter ett annat nätaggregat, EVP-5007 är nämligen ganska dyrt. Priset är cirka 1400 kronor och det kan svida i plånboken. För att nämna nackdelarna med nätaggregatet så får det bli att nätdelen kan bli något varm under en längre period på SSM-läget.

Fördelar Nackdelar
Mycket tyst Kan bli varmt under full belastning
Designen Priset
Valmöjligheterna  
Stabilt  



8/5-05 | z1nQ | ogge86@gmail.com