Gigabyte 3D Cooler Pro

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylaren och tillbehör
Montering
I drift
Prestanda
Slutsats


Ett stort tack till Comstore för att de bistod med produkten för tester.


19/4-04 | Piggie & Axman | 64bits(at)64bits.se


Inledning

Gigabyte känner nog vi alla igen från moderkortsmarknaden. Enkelt uttryckt: de gör bland de bättre moderkorten på marknaden men nu har de valt att ge sig in på ett annat spår. Sedan tidigare har de sysslat med moderkort, grafikkort och nätverksdelar. Nu kanske vi får se dem etablera sig på kylarmarknaden? Dagens test handlar om en rätt unik kylare döpt till 3D Cooler-Pro.

Specifikationer

Processorstöd Pentium 4 3,2GHz och över. AMD Athlon XP 3200+ och över. AMD Athlon 64 3400+ och över.
Storlek 83 x 89 x 93 mm
Material Koppar samt aluminium.
Totalvikt 430 g.
Ljudnivå 19-38 dBA.
Rotationshastighet 2000 - 4000RPM.
Fläktens livslängd ~70 000 h
Pris 500-550 :-

I förpackningen

Denna kylaren kommer med en plastförpackning som man med lätthet kan öppna för att beskåda själva varan. Som sagt tidigare så kan man montera denna kylare på sockel 478, 462 samt 754. Därför medföljer även tre olika monteringsclips. Utöver dessa clips får man också en 3,5"-frontpanel och en PCI-fästbricka som båda är ämnade för den medföljande fläktkontrollern. Kylpasta medföljer, samt en kabel som ska förse kylaren med ström om man saknar en strömkontakt av samma typ som används till 3½" floppy.

En manual är något som är ganska självklart numera och manualen i detta fallet är väldigt genomgående och lättläst då den visar monteringsprocessen i bilder med tillhörande text. För den som gillar att läsa på andra språk än svenska kan vi glädja dig med att det berättas på tio olika språk.

Kylaren och tillbehör

Kylaren är väldigt annorlunda jämfört med de sedvanliga kylarna. Den använder sig nämligen av s.k. "heatpipes" och en radialfläkt som blåser 360°. Heatpipes är vätskefyllda rör, koppar i detta fallet, som transporterar bort värmen för att genom att vätskan avdunstar vid den varma bottenplattan och kondenseras igen när den ute i kylflänsarna.

Den 360°-kylning som det talas om här utgörs av en fläkt av samma typ som Cooler Master använder i sin Aero- och Jet-serie av kylare, en radial-fläkt. Kylaren är byggd på så sätt att fläktturbinen sitter i mitten och runtomkring finns sammanlagt 45 lager av aluminiumplattor som sitter fastmonterade i de två värmerören som går upp på fyra ställen. Detta är självklart för att värmen ska fördela sig till de olika planen som sedan kyls ner när fläkten blåser på dem.

Skillnaden mellan konventionell kylning och denna 360°-kylning är att medan en vanlig kylfläns har sina utblås åt två håll så fördelar luften nu åt alla håll runt processorn vilket ger en effektivare total kylning av exempelvis minnen, kondensatorer för strömförsörjning mm. Risken kan dock vara att kylningen av nordbryggan försämras i de fall man har passiv kylning där.

Som vi skrev tidigare använder sig denna kylaren av en floppy-kontakt istället för att använda sig av den mer vanliga 3-pinkontakten. Det fungerar på så sätt att kylaren har en liten "panel" på sidan där alla kontakter ska in. Det finns tre kontaktplatser, en för fläkten (höger), en för potentiometern (mitten) och en för strömmatningen (vänster).

Det utmärkande för hela kylflänsen är att det är en genomgående kvalité. Alla detaljer är uppenbart genomtänkta, vad avser utseende, hållbarhet, förpackning. Det är sällan man ser produkter där varenda detalj har justerats på ett eller annat sätt för att få en bra produkt. Man bör även notera att fläktens livstid uppskattas till drygt 70 000 timmar vilket är aningen mer än vanligt.

En fråga vi ställer oss är hur kylflänsen klarar av damm. De täta aluminiumplattorna är eventuellt en bra dammfälla vilket kan ställa till med problem om man brukar ha mycket damm i datorn.

Montering

Enligt paketet skulle monteringen av denna kylaren vara enkel när det gällde AMD Athlon XP, men så var inte fallet om man inte plockade ut moderkortet ut chassit först. Kanske endast berodde på vårt moderkort (EPoX EP-8RDA3+) men vi hade hyfsat mycket problem med att få på den i och med att vi har en nordbryggskylare precis vid nedre kanten av processorsockeln. Men, om man däremot väjer att plocka ut hela moderkortet ur lådan så är det faktiskt den enklaste monteringen vi har stött på. Man sätter kort och gott fast de tre hakarna på sockeln. Vips så var man färdig.

När vi monterade kylningen på ett P4-moderkort var monteringen i stort sett exemplarisk. Man behövde ej bruka särskilt mycket styrka samt att fästena var lätta att få plats för. Om det finns en enda sak att förbättra så är det att ha en fästanordning som inte kräver att man trycker ned båda spännena samtidigt.

I drift

Denna kylare hade en någorlunda trevlig överraskning att bjuda på. När allting är monterat och klart, alla kablar sitter där de ska och man trycker på knappen för att starta datorn så får man se ett blått sken lysa ut från datorlådan. Gigabyte har valt att sätta på fyra blåa LED:s på kretskortet som fördelar strömmen. Dessa blå LED:s är högintensiva och räcker faktiskt till för att lysa upp det mesta i lådan, något som likväl kan vara en fördel som en nackdel beroende på vad man har för komponenter.

En annan sak som man väldigt lätt märker av är att ljudnivån är ganska hög, vilket är vanligt när det gäller denna fläkttyp. På låg hastighet är den knappt hörbar, men om man däremot skruvar upp den till 3000-4000 RPM så utmärker sig ett väldigt högt och irriterande ljud. Enligt manualen och utsidan av förpackningen ska överklockare köra denna kylare i 3500-4000 RPM, men vi tror inte det finns många som vill ha en dator som låter så högt.

I våra tester så jämför vi kylaren med en Coolermaster IHC-L71 och vid lägsta ljudnivå så har de två kylarna en tämligen jämförbar ljudnivå. Detta trots att Gigabytes fläkt snurrar långsammare. Fläktljudet från 3D Cooler är vid låga ljudnivåer främst ett mekaniskt ljud från kullagren. Vid högre hastigheter så höjs detta ljud kraftigt samt att ett blåsljud uppstår.

Totalt sett så har 3D Cooler en klart acceptabel, om än ej knäpptyst, lägsta ljudnivå. Upp till 3000 rpm så är ljudet fortfarande acceptabelt men bortom det så bör man se den extra prestandan som något man kan utnyttja vid tillfällen då man har behov av bättre kylning. Exempelvis vid LAN, varma sommardagar eller när man testar processorns gränser vid överklockning. Det är helt klart trevligt att ha denna möjlighet.

Prestanda

Vid detta tillfälle var vårt utbud av kylflänsar tyvärr tämligen begränsat men vi gör det bästa av situationen. Kylningen vi jämför med är som tidigare nämnt en Coolermaster IHC-L71 vilken är en relativt tyst kopparkylare och som presterar snäppet bättre än Intels originalkylare trots en märkbart lägre ljudnivå.

Vi testade 3D Cooler i tre olika lägen, det är på lägsta varv, högsta varv samt 3000 varv vilket vi fann var en acceptabel nivå sett till ljudnivå. Processorn belastades genom Prime 95.

Testsystemet var enligt följande:
*Intel Pentium 4 2.4 GHz
*Gigabyte 8PE800 Ultra
*Radeon 9700 Pro med passiv Zalman-kylning
*Lian Li PC60 Chassi med två lågvarviga chassifläktar.

Vi börjar med testerna med processorn i vila. Coolermasterkylningen snurrade på i 2800 rpm och 3D Cooler i 2200, 3000 samt 4200 rpm.

I vila så presterade de båda kylflänsarna väldigt snarlikt. Dock så kylde 3D Cooler en grad sämre när den kördes i lägsta hastighet. Skillnaden mellan de olika hastigheterna vid vila är mycket liten, endast tre grader.

Går vi vidare till testerna vid full belastning så blir skillnaderna större och 3D Cooler börjar visa mer av sin styrka. Vid lägsta varvtalet kyler den nu en grad bättre än Coolermasters och efterhand som man ökar varvtalet så ökar skillnaden, om än kanske inte så mycket som vi hade hoppats på och definitivt inte så mycket som ljudnivån ökade.

För att summera testresultaten så ser vi alltså att 3D Cooler på lägsta varvtal presterar i närhet av vår referenskylfläns och att den presterar aningen bättre med ökat varvtal. Därmed skulle vi vilja klassa dess kylförmåga som bra om än ej revolutionerande. Det går att hitta kylflänsar som kyler bättre till liknande ljudnivåer men 3D Cooler är dock ett bra alternativ funktionsmässigt så den behöver inte skämmas prestandamässigt.

Slutsats

3D Cooler är som sagt Gigabytes första utflykt bland kylning till processorer och det är faktiskt ett imponerande intåg. Prestandamässigt så höjer man kanske inte på ögonbrynen men den är utan tvekan ett bra alternativ kylningsmässigt. Det som egentligen imponerar med kylflänsen är att den är så genomarbetad och håller hög kvalite. Gigabyte har lagt ned ett stort arbete på att få varenda liten detalj exakt så som de vill ha den och det ger ett helhetsintryck som är bestående. De har en produkt med acceptabel ljudnivå och prestanda, genomtänkt prestanda, utmärka tillbehör och lång livslängd. Den största nackdelen är eventuellt priset sett till prestandan.

 
Fördelar Nackdelar
Hög kvalité. Högt pris.
Lång livslängd. Ljudnivå vid hög rpm.
Passar tre olika socklar.
360° Kylning.
Bra tillbehör.
Variabel rpm.



19/4-04 | Piggie & Axman | 64bits(at)64bits.se