Global WIN WE482, WE484

Inledning
Specifikationer
I paketet
Kylflänsarna
Fläktarna
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Global WIN som lånade ut produkten för recension.


16/8-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se


Inledning

Sist låg tre kylare från Titan på testbänken. Nu har turen kommit till Global WIN och deras WE482 samt WE484. Vi ska se hur dessa kylare står sig mot de slagkraftiga Titan-kylarna. Dessutom ska vi ta en titt på de nya NCB-lagren i Global WINs fläktar och se vad som är så speciellt med dem.

Specifikationer

Vi börjar med specifikationerna för WE482.

Pris Ca. 250 kr
Processorstöd Intel Pentium 4 upp till 3,06 GHz
Storlek 90 x 85 x 70 mm (L x B x H)
Kylflänsen  
Vikt 370 g
Material Aluminium
Fläkten  
Tillverkare Global WIN
Storlek 80 x 80 x 25 mm
Typ NCB
Luftflöde 38.88 CFM
Ljudnivå 32 dBA
Rotationshastighet 3000 RPM
Kontakt 3-pin

Nästa kylare, WE484.

Pris Ca. 250 kr
Processorstöd Intel Pentium 4 upp till 2,8 GHz
Storlek 90 x 85 x 70 mm (L x B x H)
Kylflänsen  
Vikt 370 g
Material Aluminium
Fläkten  
Tillverkare Global WIN
Storlek 80 x 80 x 25 mm
Typ NCB
Luftflöde 25 CFM
Ljudnivå 23 dBa
Rotationshastighet 2000 RPM
Kontakt 3-pin

I paketet

Kylarna kom i en vanlig vit papplåda. För att skydda kylarna mot repor och dylikt satt en plastfilm på kylarnas botten. Denna förpackning duger alldelles utmärkt i min mening. Under plasten för skyddet för botten ligger en färdigapplicerad kylpasta.

Det är som du ser en väldigt sparsam utrustning. Jag hade gärna sett en vridpotentiometer för att kunna ställa varvtalet.

Kylflänsarna

Båda kylflänsarna är identiska, svarta och gjorda i aluminium. Kylflänsarna är gjorda med "fins", d.v.s. tunna lameller. Fördelen med dessa "fins" är att kylflänsen får väldigt stor kontaktyta med luften vilket gör att den har lättare att avge värmen. Global WIN har dessutom valt att tillverka kylflänsen med ett sorts vågutseende som gör att luften pressas mot kylflänsens centrum och gör således kylaren mer effektiv.

Som ni ser ovan har kylflänsarna väldigt täta fins, bra mycket tätare än det är på Intels standardkylare. Detta gör att de har stor kontaktyta med den omgivande luften.

Som ni ser på den vänstra bilden ovan är ytan mot processorns kärna inte vidare blank. Hur detta påverkar resultaten får vi se senare när kylarna får tävla mot Titans kylare samt Intels standardkylare.

Fläktarna

Båda kylarna är utrustade med genomskinliga så kallade NCB-fläktar. Den stora frågan lyder: Vad drar jag för nytta av NCB? Den 26 maj 2003 presenterade Global WIN sin nya uppfinning, som enligt dem själva ska vara den största inovationen sedan kullagerfläktarna för över hundra år sedan. Förkortningen NCB betyder Nanometer Ceramic Bearing, och som namnet antyder använder man keramik istället för stål eller koppar som vanligtvis sitter i glid- och kullagrade fläktar. Fördelen med den här nanometer-keramiken är att den har nästan dubbelt så lång livstid. En vanlig fläkt blåser på utan komplikationer mellan 30 000 och 50 000 timmar innan den lägger av. De keramiska fläkarna håller dock över 80 000 timmar innan de kastar in handduken.

Att livstiden är längre är tack vare materialet som är bra mycket hårdare än koppar och stål. Nanometer-keramiken har en Hv (Hardness by Vickers) som uppmätts till 1340, medan koppar endast har 240Hv och stål 560Hv. Dessutom är expansionskoefficienten bara 3~8 CTE (Coefficient of Thermal Expansion) vilket är 1/5-1/6 av vad kul- och glidlagerfläktar har. Detta gör att damm inte har någon större chans att tränga in och fläkten kan arbeta på dammiga platser (som många datorchassin är).

"Up to this point consumers have had to change their coolers regularly and this is about to change. From now on NCB fans and coolers will be a part of your life and will never leave you. If you change your PC system you will keep your fans and cooler as an excellent working friend." - Andy Lin, CEO of Global WIN Technology Co., Ltd...

Montering

Monteringen av kylarna var en baggis. Man skruvar enkelt fast fläkten i de två stagen som följer med, därefter klämmer man fläkten tillsammans med stagen över kylflänsen tills krokarna på stagen hakar fast i moderkortets plastsockel. Monteringen var inte riktigt lika enkel som på Titans kylare, men näst intill. Det går dessutom alldeles utmärkt att byta fläkt utan att montera loss resten av kylaren.

Här ser vi bilder på stagen, så väl monterade som lösa tillsammans med de fyra skruvarna som monteras i fläkten. För att kunna montera kylaren krävs det att man har tillgång till en ganska smal stjärnmejsel, något som de flesta har hemma i verktygslådan.

Resultat

Nåväl, nu kommer vi till en avgörande del för Global WINs kylare, prestandan. Vi gjorde alla test med Titans egen kylpasta för att alla ska tävla på samma vilkor. Chassitemperaturen uppmättes till cirka 27 grader Celcius vid mättillfällena. Hur kommer kylaren att stå sig mot Titans monster?

Som resultaten visar står sig Global WINs WE482 bra mot såväl Titans kopparkylare TTC-CW7TB/825 som aluminiumkylaren med kopparkärna, TTC-W6TB/825/CU35/SC, vid max varv. Vid full belastning ligger den faktiskt på en delad förstaplats med Titans kopparkylare. WE484-modellen hamnar lite på efterkälken, troligen på grund av den tystare och långsammare fläkten.

Slutsats

Till en början när jag sprättade kartongen och fick syn på kylarna hade jag inga större förväntningar, och trodde inte för en sekund att de skulle kunna prestera likvärdigt med Titans värstingkylare, men ack så jag bedrog mig! Global WIN har bevisat att deras kylare presterar väl till en låg ljudnivå, och dessutom är det produkter som är skapade för att användas länge. Det är egentligen inte så stor skillnad mellan dessa kylare. WE484-modellen har en lite långsammare och tystare fläkt, vilket gör att temperaturen är aning högre. Så detta är till stor del en smaksak. Om man prioriterar bra kylning framför ljudnivå så är det WE482 som gäller. Fästanordningen är troligen det enda som skulle kunna klassas som en nackdel. Den känns i vissa avseenden en aning labil, men det är en sådan bagatell att den nätt och jämnt hamnar under "Nackdelar".

WE482

Fördelar Nackdelar
Prestandan. Fästanordningen.
Fläkten.

WE484

Fördelar Nackdelar
Tyst fläkt. Fästanordningen.
Prestandan.



16/8-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se