MSI X1300 Pro 256MB

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats

Tack till MSI, som gjorde denna recension möjlig.


03/01-06 | Niclas Alfinson | niclas snabela ta bort 64bits.se


Inledning

Alla har inte råd eller lust att lägga ut en stor del av sin rörliga inkomst på ett högpresterande grafikkort som kostar uppemot 5000 kronor. Som tur är finns det grafikkort i alla prisklasser och vi skall idag utvärdera ett av de billigare. Produkten ifråga levererades av MSI och är baserat på grafikkortskretsen X1300 Pro från ATI. Kortet har en hel del intressanta funktioner, trots sitt pris på 1000 kronor.

Hur presterar det i spel och vad är det man offrar när man går ner så drastiskt i pris?

I förpackningen

När man öppnar lådan hittar man förutom grafikkortet följande:

Som synes är det på tillbehörsfronten lite tamt, endast det absolut nödvändigaste medföljer. Det enda som egentligen kan vara av intresse är DVI-adaptern som gör det möjligt att ansluta två stycken VGA-skärmar. SVHS-kablen som medföljer är för de flesta alldeles för kort, och den mjukvara som medföljer på CD-skivan är föråldrad. Det är heller inga vettiga programvaror som medföljer utan det är enbart MSI-specifika program och vissa gratisapplikationer så som Acrobat Reader.

MSI har alltså strippat ner det här grafikkortets tillbehör till ett absolut minimum. Ur prissynpunkt bör detta vara positivt, och vi tycker enbart det är av godo att man inte behöver betala för mediokra spel och halvdan mjukvara när det är grafikkortet som är själva kärnprodukten.

Specifikationer

I tabellen nedan är en sammanfattning av specifikationerna för MSI X1300 Pro 256MB.

Processor RV515 (X1300 Pro)
Tillverkningsprocess 0,09 mikrometer
Processorhastighet 600 MHz
PCI-Express-standard 16x, 1.0a
Minnesstorlek 256 MB
Minnestyp GDDR3
Minnesbuss 128 bit
Minneshastighet 800 MHz DDR
Minnesbandbredd 12,8 GB/s
Fill rate 2,4 miljarder texels/s
Utgångar D-SUB, DVI och VIVO
Pris Cirka 1000 SEK med moms
Övrigt DirectX 9.0-kompatibel med Vertex Shader 3.0 och Pixel Shader 3.0, CrossFire, samt HDTV-stöd och AVIVO-funktion.

Alla kort i ATIs nya X1000-serie har stöd för samma funktioner, det enda som skiljer dem åt är hur de presterar. Därigenom kan man ta del av alla nyheter även med det billiga MSI X1300 Pro.

De mest intressanta funktionera som tillkom i och med ATIs lansering av X1000-serien är AVIVO, CrossFire och Adaptive Anti-Aliasing. Det som vi tycker verkar mest intressant inför framtiden är AVIVO vilket är en grupp videofunktioner som är till för att förbättra videokvalitén och videoprestandan. AVIVO ger fullt stöd för bland annat ” Multi-Vector Adaptive De-Interlacing” vilket är algoritm om kan de-interlaca två bildrutor på pixel-nivå. Vad dock de flesta kommer ha nytta av är full hårdvaruaccelerering av den nya komprimeringstekniken H.264. Denna komprimering är på stark frammarsch, och då framförallt i sammband HDTV-material.

Något intressant man märker efter installation av drivrutiner är att upplösningarna 1280x720 samt 1280x768 är aktiverade som standard. Dessa specialupplösningar används främst till HDTV-kapabla TV-apparater, och detta är ytterligare ett tecken på att ATI satsar hårt på multimediasegmentet.

CrossFire är ATIs svar på NVIDIAs SLI-teknik och fungerar i stort sett på samma sätt. Vad gäller X1300 Pro-korten så behövs bara två liknande grafikkort och sedan kan man att tuta och köra. Det krävs alltså vare sig ett speciellt ”master-kort” som det gör för X1800-serien, eller en SLI-brygga som NVIDIA använder sig av.

MSI håller sig helt och hållet till referensdesignen på sitt X1300 Pro-kort, både vad gäller funktioner och hastighet, därigenom bör det också prestera som flertalet andra X1300 Pro-kort ute på marknaden.

Layout & funktioner

Storleksmässigt är kortet en riktig läckerbit. När vi på senare tid har blivit vana vid grafikkort som bara blir längre och längre är det trevligt att se en produkt med den gamla hederliga standardlängden. Detta är framförallt betydelsefullt för personer med små datorlådor.

Vi ser också att grafikkortet inte kräver någon extra strömkontakt. Det här betyder att det inte drar mer än 75W (vilket PCIe-16x-porten klarar av att leverera) och att man slipper en utav alla dessa kablar som idag behövs i en dator.

Bak på kortet hittar vi tre kontakter, en DVI-, en VGA- och en SVHS-kontakt. Här hade vi mycket hellre sett två stycken DVI-kontakter istället för enbart en. Detta hade varit en stor fördel för dem som till exempel använder sig av dubbla TFT-skärmar. För de som fortfarande använder skärmar med VGA-anslutning hade det heller inte varit några som helst problem om man hade skickat med två stycken DVI- till VGA-adaptrar.

Kylning & ljudnivå

Kylaren som är monterad på grafikkortskretsen är kopparfärgad men låt er inte luras av detta. Under färgen döljer sig ett stycke aluminium. Med andra ord är det ingen högpresterande kylare som sitter på kortet. Tyvärr hittar vi också en fläkt på grafikkortet, vilket vi hade hoppats slippa se eftersom X1300 utvecklar minimalt med värme.

Minneskretsarna får ingen som helst kylning, men med tanke på att det inte är ämnat åt överklockare eller ens högprestandasegmentet för den delen är det föga till en nackdel för användaren. Minneskretsarna i sig är specificerade till 2,5 ns (800 MHz DDR) och är tillverkade av Infineon.

Eftersom X1300 Pro-kretsen i sig är relativt sval behöver fläkten som sitter på grafikkortet inte snurra speciellt snabbt. Trots detta genererar den en del ljud och om man i övrigt har tysta komponenter kommer man absolut att höra den. Vi hade mycket hellre sett att MSI satsat på en passiv kylning istället för en aktiv sådan. Detta eftersom grafikkortet då inte hade ökat ljudnivån på datorsystemet och att en passiv lösning till ett X1300 Pro-kort knappast hade varit en vare sig dyr eller komplicerad produkt.

Överklockning

För att utvärdera överklockningspotentialen på grafikkortet använde vi oss av ATI Tool 0.25 beta 10.

För att kontrollera om grafikkortet var helt stabilt i den överklockade hastigheten lät vi helt enkelt 3DMark 2001 stå och loopa kontinuerligt i en timme. Klarade grafikkortet av det utan problem klassades det som stabilt.

Efter ett tags laborerande fick vi fram att 640 MHz på kärnan och 840 MHz på minnet var den högsta stabila överklockningen. Med andra ord är det ingen större skillnad mot 600/800 MHz som är standard. Dock skall man ha i åtanke att minnet är specificerat för just 800 MHz (2,5 ns) och att kylningen som sitter på som standard är ganska tanig.

Testsystem

För alla tester som utfördes användes följande system:

Vi valde att testa grafikkorten på ett så snabbt system som möjligt för att kunna pressa grafikkorten till deras yttersta. Dock kommer man inte upp i samma siffror med en långsammare dator, men på det här sättet ser vi lättare skillnad på grafikkorten och kan bilda oss en mer rättvis uppfattning om dem.

Något annat vi hade problem med var att bestämma vilka tester vi skulle köra. Det får inte ta för lång tid, inte vara för intetsägande och så vidare. Vi hoppas att vi har kommit fram till en bra blandning av klassiker och moderna spel, samt syntetiska tester.

Notera att alla andra NVIDIA-grafikkort förutom 7800GTX använde sig av den äldre ForceWare-versionen 71.84 helt enkelt eftersom vi inte har kvar alla korten så att vi kan uppdatera våra resultat med den nya versionen. Det samma gäller för alla ATI-grafikkort som använde sig av Caralyst 5.3, istället för 6.1 som X1300 Pro-kortet fick nyttja. Dock bör detta inte ha en speciellt stor inverkan på våra slutgiltiga resultat.

Mjukvaran som användes för att testa grafikkortet var följande:

Alla testerna kördes tre gånger, sedan räknades ett medelvärde ut mellan de tre resultaten. Om något av de tre värdena avvek allt för mycket, körde vi testet en runda till, och strök sedan det avvikande resultatet.

Vi gjorde inga optimeringar över huvud taget i drivrutinerna utan alla tester gjordes med standardinställningarna. Alla tester kördes i upplösningen 1280x1024 med en 32 bitars färgupplösning eftersom detta är ett av de vanligaste lägena idag. Vi gjorde heller inga som helst ändringar inuti spelen och benchmarkprogrammen, utan det är originalvärdena som används. Enda undantagen till dessa regler är 3DMark-programmen som kördes i standardupplösningen 1024x768.

Prestandatester -1

Vi börjar vår testsvit med att köra en del syntetiska tester, bland dessa de tre senaste 3DMark-versionerna. Vi har valt att inkludera dessa eftersom många efterfrågar siffror från just de programmen. Vi anser dock att man inte skall lägga någon större vikt vid dessa resultaten när man bedömmer ett grafikkorts prestanda. Detta på grund av allt fusk som förekommit, och troligen fortfarande gör det, från båda tillverkarnas sidor.

3DMark2001 har i dagsläget blivit mer eller mindre processorberoende, vilket vi också ser i vårt test. Dock kan man se en viss antydan på att ATI-kort rent generellt presterar bättre i det här syntetiska testet. MSI X1300 Pro kommer dock sist över mållinjen, även slagen av Gigabyte X700-kortet.

I den lite nyare versionen av 3DMark ser vi samma sak som tidigare, MSI X1300 Pro presterar sämst.

Vi ser samma tendens i 3DMark05, som i det föregående testet.

Codecreatures är ett DirectX 8.1-baserat benchmarkprogram som bland annat testar grafikkortens Vertex- och Pixel-Shader pretstanda. Standardtestet kördes, dock med ändrad upplösning.

I Codecreatures kommer MSI X1300 Pro än en gång sist. Det börjar med andra ord bli klart om i vilket segment X1300 Pro spelar.

Prestandatester -2

Nu har vi gått igenom de syntetiska testerna och det är dags för spelen. Här har vi valt ut så moderna spel som möjligt för att pressa grafikkorten till sitt yttersta.

Det är inte speciellt länge sedan Doom 3 släpptes. Ryktet om att man mer eller mindre skulle behöva det värsta på datormarknaden för ett ens kunna spela i den lägsta upplösningen visade sig vara falskt. Det gick relativt bra att spela spelet med medioker hårdvara, om man höll sig till de lägre inställningarna. Men Doom 3 är ett mycket krävande spel, och ställer en hel del krav både på grafikkortet och processorn.

Vi ändrade inga inställningar över huvud taget förutom upplösningen, exempelvis stod detaljnivån kvar på "High".

I allmänhet är NVIDIA-korten en solklara vinnare i Doom 3-testet, och vad gäller X1300 Pro är det inget undantag. Med den inställning vi har valt att testa (1280 x 1024, allt annat standard) är Doom 3 inte ens spelbart med ett MSI X1300 Pro.

Half-Life 2, är tillsammans med Doom 3, ett av förra årets mest efterlängtade spel. Half-Life 2 var ungefär ett år försenat så förhoppningarna på denna titel var enorm. Att spelet skulle vara krävande för datorn var mer eller mindre självklart. Vi testade grafikkortens prestanda i Half-Life 2 med hjälp av verktyget "Hardware OC Half-Life 2 Benchmark".

Den enda inställningen vi ändrade från standardvärdena var upplösningen.

Här ser vi att det är något annat än grafikkortet som är flaskhalsen, de flesta kort presterar likvärdiga siffror. Dock kommer MSI X1300 Pro föga förvånande sist återigen.

Far Cry är på inget sätt ett purfärskt spel, men är ändå ett mycket krävande spel, bland annat på grund av att det aktivt nyttjar en hel del DirectX 9-funktioner. Vi testade även detta spel genom att använda oss av ett verktyg från Hardware OC, denna gång version 1.4.1 anpassad för Far Cry. I detta program valde vi oss att köra testet ”HardwareOC – Steam” med inställningen High Details.

I Far Cry-testet vi använde oss av verkar det som att processorn är en flaskhals. Det skiljer enbart några få bildrutor i sekunden mellan alla kort förutom X700 och X1300 Pro-korten, varav det sistnämnda presterar sämst.

Slutsats

MSI X1300 Pro presterar rakt igenom något sämre än vad Gigabyte X700-kortet gör. Detta är dock inte förvånande med tanke på att X700-kortet vid sin lansering var avsett för mellansegmentet, och nu har ersatts av X1600-serien. För dem som fortfarande vill roa sig med spel är det fullt möjligt även med ett X1300 Pro-kort, dock inte i några högre upplösningar.

En stor miss MSI har gjort med X1300 Pro är att använda sig av en aktiv kylning. Om man istället använt sig av en passiv sådan hade man fullt ut dragit nytta av kortets egenskaper i form av låg värmeutveckling.

Att grafikkortet är relativt nätt och inte heller kräver en extra strömanslutning gör att många med mindre datorlådor, alternativt personer som vill hålla koll på sin elförbrukning kommer att uppskatta det här kortet. Om kortet också hade varit utrustat med passiv kylning hade det varit perfekt till så kallade HTPC (multimediadatorer) med tanke på AVIVO-funktionerna.

Prismässigt ligger MSI X1300 Pro på runt 1000 kronor med moms. Det får anses vara rimligt med tanke på prestandan och funktionerna.

Fördelar Nackdelar
AVIVO Aktiv kylning
Priset
Storleken



03/01-06 | Niclas Alfinson | niclas snabela ta bort 64bits.se