N*Tribe Monolith Slide

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till N*Tribe som gjorde denna recension möjlig.


17/02-05 | Niclas Alfinson | nizenco alfakrull 64bits.se


Inledning

Det går knappt en dag här på 64bits som vi inte får ett e-post med erbjudande om att testa en mp3-spelare, de finns alltså i mängder och det är en omöjlighet att hinna med alla. Vi får helt enkelt välja ut dem som vi tycker verkar vara mest intressanta för våra läsare. En av dessa är den nya spelaren från Monolith, MX-7050 (Monolith Slide). Denna importeras just nu av Göteborgsföretaget N*Tribe.

Vi testade föregångaren till MX-7050, MX-7010, i höstas, men då från parallelimportören Krinor. Den var intressant på många sätt, men framförallt var den välbyggd och klarade till och med av att bli överkörd av en bil! Men den hade också en hel del problem, och då främst gränssnittet, det fanns knappar utspridda överallt på spelaren vilket gjorde att den blev väldigt svår att handskas med. Har då den koreanska tillverkaren e'Star Laboratories tagit till sig kritiken, rättat felen, och tagit fram en förbättrad produkt?

Specifikationer

I tabellen nedan hittar ni en sammanställning av specifikationerna för produkten.

Storlek 68 x 36 x 17 mm (LxBxH).
Vikt 50 gram (batteri inkluderat).
Lagringskapacitet 256, 512 MB och 1 GB.
Stöd för MP3 (8 - 320 Kbps) och WMA (32 – 192 Kbps) och VBR i båda formaten.
Batteritid Cirka 11 timmar.
Överföring USB 1.1.
Uteffekt 26 mW + 26 mW (vänster respektive höger kanal).
Övrigt Line-in (ljudingång, spelar in i MP3 upp till 256 Kbps), OLED-skärm, mikrofon (diktafon), radio, bokmärksfunktion och klocka.
Rekommenderade priser 1595, 1995 och 2495 SEK med moms (256, 512 MB och 1 GB).

Om vi jämför MX-7050 med föregångaren MX-7010 har den blivit både mindre och lättare, men samtidigt har tyvärr den specificerade batteritiden nästan halverats, från 19 timmar till 11. Men skillnaderna slutar inte här, utan MX-7050 har förbättrats på andra punkter, och framförallt är det då uteffekten som har ökat, från 13 mW per kanal till hela 26 mW, en fördubbling med andra ord. 26 mW är helt klart konkurrenskraftigt om vi jämför med andra spelare, till exempel JOS MP-400 (som enbart har 10 mW per kanal).

Funktionsmässigt ligger spelaren också bra till, den har inbyggd FM-radio, linjeingång och diktafon. Skärmen som används på spelaren är även den av det bättre slaget. Det är den gamla vanliga (men utmärkta) OLED-skärmen som återfinns på nästan alla mp3-spelare idag. Färgerna är även dem de samma som vanligt, blågrön och orange. Men en funktion som vi är väldigt glada att se är klockan!

Två saker som vissa kanske kommer att sakna är det snabbare USB-gränssnittet, USB 2.0, och stödet för filformatet OGG Vorbis. Men de allra flesta kommer inte att ha ont av att dessa saknas.

I förpackningen

Produkten i fråga levereras i en vanlig utformad låda. Det är en papplåda med en bild på produkten och lite text med specifikationer.

De tillbehör som medföljer är följande;

Rent tillbehörsmässigt hamnar den här spelaren i det nedre skiktet. Det vi främst saknar är en USB-adapter så att man slipper ha med sig en USB-kabel för att kunna koppla in spelaren till datorn. En sådan adapter brukar medfölja de flesta spelare idag, även Xuke skickar med en sådan trots sitt låga pris på MP-600. Det skickas heller inte med något riktigt fodral till spelaren, utan man får nöja sig med en tygpåse, vilket å andra sidan har vissa fördelar gentemot ett fodral.

Det bästa med den här spelarens tillbehör är att man skickar med ett par hörsnäckor som faktiskt går att använda, Koss The Plug. De vanliga skräpsnäckorna medföljer också, men dessa bör man hålla sig så långt bort från som möjligt. Koss-snäckorna kostar i handeln ungefär 150 kronor och uppåt till slutkund, men är ändå otroligt mycket bättre än de snäckor som brukar medfölja mp3-spelare i den här klassen. Ett stort plus till N*Tribe på den här punkten alltså!

Manualen som medföljde den spelaren vi fick var under all kritik. Den var i tryckt form men språket i den var allt annat än bra. Efter enbart ett par mening märker man att det enbart är en snabb översättning av asiater utan några som helst engelskkunskaper. Som tur är kommer den version som säljs i butikerna levereras med en nyframtagen manual av N*Tribe. Detta gör också att den kommer att vara skriven på svenska (samt engelska). Vi fick ta del av även denna manual och den har nästan exakt samma upplägg som standardmanualen. Språket i denna manual är däremot betydligt bättre och är väldigt enkel att läsa och förstå.

Spelaren

Vid en första anblick ser MX-7050 ut att sakna knappar helt och hållet, oavsett ur vilken vinkel man betraktar den. Men vid en närmare anblick ser man att alla döljs bakom en lucka på framsidan, ungefär som hos vissa mobiltelefoner. Denna utformning har två fördelar. Den första är att spelaren ser väldigt rent och elegant ut, och den andra är att ett knapplås inte behövs. Luckan i sig känns gedigen, den är i grunden byggd av plast, men har ett metallhölje. Problemet är däremot fästanordningen, det glappar något men vi slet ganska bra i luckan utan att den verkade ta stryk. Med andra ord bör den hålla bra och inte lossna allt för lätt.

Med luckan stängd ser fram- och baksidan på spelaren nästan helt identiska ut. Enda sättet att skilja dem åt är i princip texten och gummiremsan på de nedre metallbitarna. När displayen är avstängd kan man enbart ana att det finns något bakom det ytterplasthöljet, den är nästan helt dold, vilket ytterligare ökar spelarens enhetliga utseende.

Formmässigt är den ganska lik sin föregångare MX-7010, de är båda väldigt rektangulära (även om MX-7010 i detta avseende var extremt). Men tittar man ovanifrån på MX-7050 ser vi att den har en aning oval form vilket leder till att man inte får lika skarpa kanter och ytor som hos MX-7010.

Om vi skjuter ner luckan hittar vi en styrspak och fyra knappar. En av dessa knappar är enbart till för att nollställa spelaren (reset-knappen). Alla dessa reglage är väl samlade och man behöver absolut inte byta grepp om spelaren för att skifta mellan de olika knapparna.

I toppen av spelaren sitter hörlurskontakten, linjeingången och mikrofonen. Här hittar vi också ett hål i spelaren där halsremmen är tänkt att sitta fast. Den sista vitala in-/utgången på spelaren, USB-porten, sitter bakom en lucka på den vänstra långsidan. Luckan som döljer kontakten känns även den gedigen och det verkar krävas en hel del våld innan den skall gå sönder.

Ett av de största problemen med föregångaren, MX-7010, var den urusla hanteringen av menyerna. Tyvärr har det inte hänt speciellt mycket med MX-7050, visst det är betydligt bättre, men långt ifrån bra. Problemet är fortfarande att det är betydligt krångligare än vad det borde vara att navigera runt i menyn. Som till exempel måste man alltid bläddra fram till valet ”Exit” för att gå ut ur undermenyn istället för att trycka på knapp X som hos alla andra spelare. Men som tur är har man gjort om ikonerna för de olika menyvalen så att man nu faktiskt ser vad de skall symbolisera. Monolith har till och med gått så långt från att vara de absolut sämsta på denna punkt, till en av de absolut bästa! Ikonerna är väldigt enkla att första och någon text under dem hade knappt behövts över huvud taget.

Trots att menysystmet är ganska krångligt vänjer man sig efter ett tag, även om det aldrig tagit så lång tid som det gjorde för den här spelaren.

Ljudkvalitén

Att mp3-spelare har kunnat leverera bättre och bättre kvalité på ljudet är ingen hemlighet, ej heller att de flesta tillverkare skickar med urdåliga hörsnäckor för att hålla nere kostnaderna. Även till MX-7050 följer standardsnäckorna med, och än en gång är de nästan helt oanvändbara. Men gräver vi djupare i förpackningen hittar vi faktiskt ytterligare ett par hörsnäckor, och den här gången från det välkända företaget Koss. Modellen ifråga är The Plug och har varit välkända för att prestera ett bra ljud trots sitt ringa pris. N*Tribe har alltså vågat något som ingen annan gjort, att som standard skicka med ett par hörsnäckor som går att använda, och genom det höja priset något på produkten, helt otroligt bra!

Som väntat låter MX-7050 burkigt och platt med de medföljande standardhörsnäckorna. Men när vi byter till Koss-lurarna får spelaren ett helt nytt liv, det blir ett helt annat djup i ljudet, och allt blir betydligt bättre. Tyvärr är The Plug mer eller mindre anpassade för att återge basljuden och diskanten blir då något lidande. De passar alltså bäst till musik där basen är väldigt framträdande, men mindre bra till annan form av musik. Men oavsett vilken musik man spelar låter det ljusår bättre med Koss The Plug än med de andra skräplurarna som de flesta andra tillverkare skickar med. Om vi än en gång byter hörsnäckor till ett par Shure E2C och de som medföljer Apples iPod-produkter som standard får MX-7050 ännu mer spelrum och ljudet tar ytterligare ett kliv uppåt. Helt klart är att denna mp3-spelare klarar av att generera riktigt bra ljud, helt klart i den övre skaran av spelare ute på marknaden.

Om man känner för att finputsa ljudet något är detta fullt möjligt med hjälp av den inbyggda equalizern. Det finns sex stycken förinställda profiler, såsom Normal, Rock, Pop, Classic, Live och Bass. Dessutom finns också en användardefinierbar equalizer där man kan göra inställningar som passar sig själv.

Användning

Spelaren är något större och väger lite mer än många av sina konkurrenter. Men som vanligt när det gäller flashbaserade mp3-spelare är det inga problem att använda den vid fysiska aktiviteter. 50 gram är inte speciellt mycket och det är inte alls irriterande att ha den hängandes runt halsen under till exempel en joggingrunda.

Alla reglage är som redan nämnts samlade på ett och samma ställe, bakom luckan på framsidan. De flesta funktioner görs precis som vanligt med styrspaken, så som att navigera i menyn, byta låt, ändra ljudstyrka och så vidare. Den högra knappen används inte till några vanliga funktioner, utan till att öka och sänka pitch samt att specificera ett repeat-läge (A-B-läge). Mittenknappen används för att starta och stänga av spelaren samt för att pausa och starta musiken. Knappen längst till vänster används främst till att växla mellan de olika funktionslägena, musik, radio och inspelning.

Precis som hos Xuke MP-600 är den specificerade batteritiden relativt låg jämfört med konkurrenterna, enbart 11 timmar. Efter vårt sedvanliga test kunde vi notera ungefär 10 timmars drift, vilket är ett av de sämsta värdena vi någonsin har sett. Detta är rent ut sagt ynkligt om vi ställer det mot Asono Opus 34 timmar, klasskillnad helt enkelt!

Smuts och fett är något man inte kan komma undan. Som tur är har Monolith MX-7050 enbart släta synliga ytor som är väldigt enkla att hålla rena. Tyvärr är det inte lika enkelt bakom luckan runt alla knappar. Eftersom ytan som knapparna sitter fast på är spegelblank syns fingeravtryck väldigt tydligt, men de är också svåra att ta bort eftersom det är massa knappar i vägen. Dock syns inte detta i vanliga fall eftersom luckan är stängd, så det är inget större problem.

Som vi nämnde tidigare i recensionen medföljde inget vanligt fodral till spelaren, utan enbart en tygpåse. Fördelen med det här är att man inte bara kan skydda sin spelare, utan också sina hörsnäckor genom att placera båda i påsen. Nackdelen är att spelaren inte får ett lika fullgott skydd som i ett fodral, samt att det blir svårt att handskas med spelaren när den befinner sig i tygpåsen eftersom man inte ser den.

Det finns som sagt en klockfunktion i spelaren vilket många säker kommer att uppskatta. Tyvärr kan man enbart se datum och klockslag genom att gå in i menyn och välja rätt undermeny, men det är ändå betydligt bättre än att inte ha en klocka över huvud taget.

Att flytta filer till och från MX-7050 är lika lätt som hos alla andra UMS-kompatibla (USB Mass Storage) mp3-spelare. Det enda man behöver göra är att koppla in spelaren till datorn och så hittas den automatiskt (om man har en Windows-version nyare än 98 eller en Linux-kärna som inte är från stenålder). När operativsystemet har hittat enheter är det bara att dra och släppa filer till den.

Monolith MX-7050 har till skillnad från andra mp3-spelare stöd för en viss form av spellistor. Tyvärr är stödet inte fullt utbyggt så att man kan göra egna på datorn och sedan föra över. Man måste göra dem direkt på spelaren vilket är ganska omständligt. Med andra ord fungerar spellistfunktionen på MX-7050 på samma sätt som hos JOS MP-400.

Slutsats

Monolith MX-7050 är en mycket kompetent produkt. Det mest intressanta med den är faktiskt utseendet och då främst luckan framför knapparna. När luckan är stängd ser spelaren mycket elegant ut, och liknar mer en tändare än en mp3-spelare. Men det är inte enbart det yttre som tilltalar, även ljudkvalitén är något utöver det vanliga. Detta har också N*Tribe tagit till vara genom att skicka med ett par Koss The Plug som standard, enormt bra gjort! Dessa hörsnäckor är hästlängder bättre än de som följer med många av konkurrenternas mp3-spelare. Uteffekten är även den relativt hög vilket leder till att den klarar av att driva hörlurar/hörsnäckor som behöver bra med kraft.

Tyvärr finns det två stora problem med Monolith MX-7050, varav den största är batteritiden. I jämförelse med konkurrenterna är den alldeles för kort, och de flesta konkurrenterna har en dubbelt så lång batteritid. Det andra problemet är menysystemet, det är helt är fortfarande krångligt att handskas med, även om det gjorts enorma framsteg gentemot föregångaren MX-7010. Tyvärr saknar också denna spelare precis som många andra en inbyggd normalstor USB-kontakt, men det är ofta inget större problem.

För dem som letar efter en snygg och udda mp3-spelare och inte är ute efter lång batteritid kommer troligen att bli mycket nöjda med Monolith MX-7050, det är en utmärkt spelare till ett bra pris.

Fördelar Nackdelar
Utseendet Kort batteritid
Ljudkvalitén Menynavigeringen
Hög uteffekt



17/02-05 | Niclas Alfinson | nizenco alfakrull 64bits.se