Iwill P4SE-Gold

Inledning
Specifikationer
I paketet
Layout
Ljudkretsen
BIOS
Prestandatester
Slutsats


Tack till MicroTech Nordic som lånade ut produkten för recension.


28/6-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se


Inledning

Nu har turen kommit till Iwill och deras P4SE-moderkort. Vi har tidigare synat kort från såväl Albatron som Abit och Gigabyte, men nu är det Iwills tur att visa framfötterna. Den här gången har vi haft turen att få testa Gold-versionen av kortet som erbjuder en del godis utöver den vanliga versionen. Iwill skyltar öppet med slagkraftiga rubriker som "Pentium 4 with HT @ 800MHz FSB", "Dual-Channel DDR SDRAM", "High-end graphics AGP8X", "Serial ATA" och "Intel Gigabit Ethernet" till sitt 865PE-baserade moderkort P4SE-Gold.

Specifikationer

Vi börjar med att granska moderkortets specifikationer.

Processorstöd Intel Pentium 4, 800/533/400MHz.
Formfaktor ATX.
Nordbrygga 865PE.
Sydbrygga ICH5.
PCI-platser 5 st. PCI 2.1/2.2.
AGP-platsen AGP 8X/4X (1.5V).
Minnesplatser 4 st.
Minnesstandard Dual Channel PC3200/PC2700/PC2100 DDR SDRAM.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 2 st ATA 100/66/33 IDE-kanaler.
USB-portar 4 st. på I/O samt 2 st. interna portar för 4 st. extra.
USB-standard USB 1.1/2.0.
Ljud Realtek ALC650.
Nätverk 1 st. Intel Kenai-II CSA Gigabit Ethernet Controller, 1 st. Realtek 10/100 LAN Controller.
Serial-ATA 2 st. kanaler.
RAID Nej.
HyperThreading Technology Ja.
Övrigt 2 st. IEEE-1394-portar, varav en intern-anslutning och en extern-port (100Mbs, 200Mbs och 400Mbs).

Om man kastar ett öga på specifikationerna ser man att Iwill använder sig av det nu mer tämligen vanliga 865PE-chipset. Gold-versionen av moderkortet som vi har lagt vantarna på i den här recensionen, är dessutom utsmyckad med Gigabit-nätverkskort och IEEE-1394.

I paketet

Vad har då Iwill valt att förpacka sitt moderkort tillsammans med? I mina ögon, inte speciellt mycket. Kartongen innehåller inget utöver det vanliga, inte heller några rundade IDE-kablar. Iwill har kanske t.o.m. varit lite väl sparsamma, två IDE-kablar hade vart önskvärt.

Av en ren slump råkade CD:n ligga kvar i CD-ROM:en när datorn startade upp, och till min stora förvåning fanns där Iwill Linux. En sorts LiveCD, troligen för att kunna administrera systemet på ett bekvämt sätt.

I övrigt är manualen lätt att hitta i och inte onödigt tjock. På CD:n finns verktyg för övervakning av systemet, allt från CPU-temperatur till moderkortets spänningar.

Layout

Iwill har valt att använda en röd PCB, vilket jag personligen anser vara bättre än den klassiska gröna färgen som ofta brukar klä moderkorten.

Som ni ser har moderkortets I/O för ljud (bak, fram och center), 4 USB apparater, IEEE 1394 (Firewire), 10/100 LAN samt en Gigabit LAN-port. Detta gäller för P4SE-Gold, om man istället har P4SG-Gold är COM-porten utbytt mot en VGA-port. De lite billigare korten P4SE och P4SG har till skillnad från storebror i Gold-serien ingen Gigabit-port eller IEEE1394-port. Om man vill kan man avaktivera såväl Gigabit-NIC:et som den vanliga 10/100Mbits-porten.

Som jag nämnde tidigare är moderkortet bestyckat med en FireWire-anslutning. Iwill har gett en krets från Texas Instruments vid namn TSB43AB22 jobbet att sköta FireWire-delen. Kretsen har fullt stöd för standard IEEE 1394-1995 och IEEE 1394a-2000.

Överlag är designen på P4SE-moderkortet bra, det finns ingen kontakt-/portplacering jag stört mig nämnvärt på. BIOS-kretsen har tillverkaren valt att inte löda fast på moderkortet, vilket är ett klokt drag. Ifall oturen skulle vara framme och man (miss)lyckas med en felflashning så är sista räddningen att byta ut kretsen (eftersom moderkortet inte har dubbla BIOS-kretsar) och då är det, som sagt, välkommet om kretsen inte är fastlödd.

Designen av P4SE-korten är som sagt överlag genomtänkt, men det finns faktiskt en liten designmiss. Avståndet mellan nordbryggans kylfläns och AGP-porten är i minsta laget. Jag som är ägare av en Zalman ZM80A-HP har grafikkortetskylfläns kant-i-kant med nordbryggans kylfläns. Något som nu mer är standard på de flesta moderkort men som jag är tacksam över är lås-anordning på AGP-platsen. Det gör att man kan känna sig aningen säkrare när man har en tung fläns.

Till nordbryggans kylare har man valt att använda en passiv aluminiumkylning. Något som jag ser som en stor fördel då den är fullständigt tyst. Jag inte aldrig under testerna haft problem med temperaturen på nordbryggan, så kylningen räcker gott och väl.

Iwill ska dessutom har ett stort beröm för deras jumpers. De har nämligen förlängt dem så att man väldigt lätt och smidigt kan flytta på dem.

Ljudkretsen

Liksom 10/100 Mbits LAN-delen använder man en ljudkrets från RealTek, ALC650. Kretsen är kompatibel med AC´97 2.2 och erbjuder Line In-, Line Out- och Mic In-kontakter. Därtill finns även utgångar för främre-, bakre- och center-högtalare. På köpet finns en 4-pins CD-ROM Audio In- och en 4-pins AUX-utgång. Med 18-bitars ADC (analog till digital) och 20-bitars DAC (digital till analog) skulle man kunna säga att ett separat ljudkort är onödigt ifall man inte har några större krav på ljudkvalitén och mängden funktioner. Varför man inte valt att använda ALC655-kretsen är för mig en gåta då det är en nyare krets med många förbättringar.

BIOS

Iwill har valt att utrusta sitt moderkort med Phoenix BIOS. Lättnavigerat och bekvämt. Många känner säkert igen sig i "AwardBIOS", och för dem som aldrig använt det förr lär det inte ta lång tid innan man känner igen menyerna som sin egen ficka.

En stor tabbe som Iwill gjort är att de under boot-processen inte anger vilken knapp man ska trycka på för att ta sig in i BIOS-menyerna. Istället är skärmen svart med en liten Intel P4-logo i mitten. Visst ser det snyggt ut, men de hade kunnat skriva vilken tangent man ska använda för att komma in till BIOS. Som tur är har Iwill valt att visa all nödvändig information, inkulsive vilka tangenter man ska trycka för att forsätta eller komma åt BIOS-verktygen, då någonting är fel. Det kan t ex vara då hårddisken inte svarar eller när tangentbordet inte är ikopplat.

När man väl tryckt in del-tangenten och huvudmenyn för BIOS visar sig finns det ett antal undermenyer. För att vara mer specifik är finns "Standard CMOS Features", "Advanced BIOS Features", "Advanced Chipset Features", "Integrated Peripherals", "Power Management Setup", "PnP/PCI Configuration", "PC Health Status" och "Iwill Smart Setting". Dessutom finns alternativen "Load Fail-Safe Defaults", "Load Optimized Defaults", "Set Supervisor Password", "Set User Password", "Save & Exit Setup" och "Exit Without Saving".

Vi börjar med att ta en titt på den första undermenyn, "Standard CMOS Features". En meny som de allra flesta känner igen, här kan man ställa de mest grundläggande inställningarna, så som datum/tid, primära och sekundära IDE-kanaler. Nästa undermeny är "Advanced BIOS Features". Här hittar vi inställningarna för boot-ordningen, dvs i vilken ordning CD-ROM, hårddisk-/ar och diskettstation ska "bootas". Man kan även aktivera och avaktivera L1- och L2-cache, Hyper-Threading-teknik, APIC, Virus-varning o.s.v.

Nästa hållplats, "Advanced Chipset Features". Här finns alla inställningar för minnenas latency, en sorts fördröjning med andra ord, en undermeny som de flesta överklockare frekvent använder.

Under "Integrated Peripherals" finns "Onchip IDE Device", "Onboard Device" och "SuperIO Device". Här ska man i regel aldrig behöva röra någonting, inställningarna för IDE konfigureras automatiskt och port-inställningarna har standardvärden. Istället för att gå djupare här går vi raskt vidare till "Power Management Setup", men även den här undermenyn är vanligtivs optimerad redan från början och det är inte någonting man som användare behöver oroa sig över.

Nästa meny, "PnP/PCI Configurations", kan faktiskt vara till hjälp ibland. Som namnet antyder finns här inställningarna för "Plug and Play" och andra PCI bus-inställninar. För det mesta låter man BIOS kontrollera dessa inställningar, men ifall det uppstår problem efter installation av expansionskort kan man aktivera "Reset Configuration Data" så skrivs ESCD om. ESCD, som är en förkortning av "Extended System Configuration Data" är en viktig funktion i BIOS-kretsen.

Jag ska i korta drag försöka förklara ESCD. Om vi antar att BIOS, vid varje uppstart, var tvungen att leta reda på alla anslutna Plug-and-Play-enheter skulle det inte bara ta en massa extra tid, det uppstår även ett annat problem. Varje gång BIOS hittar en ny hårdvara gör den inte samma beslut och ger inte hårdvaran exakt samma konfiguration. Det skulle alltså leda till att din hårdvara i datorn uppfattas olika för var gång du startar upp. Vart kommer då ESCD in i bilden? Jo, ESCD fungerar som ett sorts minne i en del av CMOS-kretsen där din BIOS-information lagras. I det minnet lagras all den information som är nödvändig för ditt systems hårdvara. Om det visar sig att en hårdvara redan finns i ESCD så hoppar BIOS över att konfigurera den. Dessutom kan ESCD användas som hjälp till operativsystem. Windows 95 tittar t ex i ESCD för att se om någon hårdvara har ändrats.

För att smidigt kunna övervaka sitt system finns undermenyn "PC Health Status", som gör det möjligt att kontrollera processorns temperatur och fläkthastighet samt moderkortets aktuella spänningar.

Sista etappen är också den roligaste. "IWILL Smart Setting" som de flesta överklockare känner igen som "Frequency/Voltage control" eller något snarlikt. Här kan man dels ställa in de klassiska "CPU Clock", "CPU Vcore Setting" och "Memory Voltage Setting", men det finns även en funktion vid namn "Spread Spectrum". Det sist nämnda är ett verktyg som reducerar interferenser som moderkortets kretsar orsakar. "CPU Clock" går att justera i 1 MHz-steg vilket gör att man kan finputsa sina inställningar tills man är nöjd. Processorns spänning går endast att ställa upp till 1,6 V, vilket är väldigt lite.

Prestandatester

Den stora frågan kvarstår dock, prestandan? Kommer Iwill och P4SE-kortet att visa häpnandsväckande prestationer? Vi låter siffrorna tala för sig själva.

Processor: Intel Pentium 4 2,4 GHz, 800 MHz busshastighet.
Minnen: 2 * 256 MB TwinMos PC3200 minnen med Winbond-kretsar @ 2-5-2-2.
Processor-/minnesförhållande: 1:1.
Grafikkort: Sapphire Radeon 9100 64 MB.
2 * IBM 180GXP 120 GB.
Operativsystem: Windows XP Professional SP1.

Först ut är 3DMark03 (build 330). Första testet visar moderkortets poängtal i 3DMark03 med specifikationer ovan. Med ett vassare grafikkort hade resultaten, med största sannorlikhet, blivit bättre. Vi ser att P4SE-Gold-moderkortet inte riktigt hänger med utan hamnar lite på efterkälken.

Nästa utmaning för P4SE blir PCMark2002, här har jag uteslutit hårddisk-testet eftersom det är ringa intresseväckande. Även här ser vi en dyster trend som visar att moderkortet inte riktigt når upp till "poängtäten".

Här har jag tagit mig en titt på minnesbandbredden som diagrammet ovan illustrerar. Åter igen får moderkortet kämpa, men utan att riktigt nå fram till sina konkurrenter.

För att få ett verklighetsperspektiv på testerna gjordes även ett test i det populär FPS-spelet Unreal Tournament 2003. Här ovan ser vi den genomsnittliga FPS:en (Frames Per Second). Här får P4SE-Gold en delad sista plats tillsammans med Gigabytes moderkort.

Slutsats

Vad ska man då sammanfattningsvis säga om Iwills P4SE-Gold-moderkort? Min personliga åsikt är att moderkortet är prisvärt med tanke på de funktioner det erbjuder. FireWire och Gigabit-NIC på en röd PCB som gör att man kan ha fönster i chassi-sidan utan att skämmas. Ja, det låter lika trevligt som det är. Dessvärre har Iwill varit lite väl sparsamma med tillbehören, men det är kanske något man får räkna med för ett moderkort i prisklassen runt 1500 kr.

Fördelar Nackdelar
Priset. Fattigt med tillbehör.
Nätverket. Processorspänningen.
Layout/Design.  



28/6-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se