Albatron PX845ES

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


Tack till Network Technical AB som gjorde denna recension möjlig.


17/11-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Inledning

Vi skall här på 64bits ta oss en titt på ännu ett moderkort från Albatron och precis som förra gången är det ett Socket-478-baserat sådant, nämligen Albatron PX845ES.

Moderkortet har knappt några inbyggda funktioner men är ändock speciellt på sitt sätt, det är nämligen helt pläterat i silver! Håller detta kort från Albatron lika hög klass som PX845PEV? Läs vidare och döm själva.

Updatering: Graferna under "Tester" har blivit uppdaterade så att de börjar från noll.

Specifikationer

PX845ES är baserat på Intels 845E-kretsar, således tyvärr inte runt Intels helt nya 845PE-chipsetet. Kortet har alltså inte stöd för HyperTreading eller officiellt stöd för DDR333, mer om detta senare.

Det speciella med detta kort är att det är silverpläterat. Vad skall nu detta vara bra för undrar säkert många av er. Förutom att det ser bra ut så skall det enligt Albatron själva ha ett flertal fördelar. Genom silverpläteringen recuceras EMI-strålningen med hela 47%. EMI (ElektroMagnetisk Inteferens) är den elektromagnetiskt störning som alla elektriska apparater skapar. Genom att minska denna störning får man en ”renare” signal mellan de olika komponenterna på moderkortet. En annan fördel skall vara att värmeöverföringen skall öka med runt 15% över hela PCB:n vilket på så sätt ger ett svalare och förhoppningsvis mer stabilt moderkort.

Övriga specifikationer är följande:

• Intel Pentium 4 Processor (Willamette/Northwood)
• Socket 478. • Stöd för processorer med 400- och 533 Mhz busshastighet.
• 3st. minnesplatser, DDR200/DDR266, upp till 2GB Ram.
• 6 kanalsljud (AC97).
• 2st. ATA100-kanaler.

• 1 st. AGP 4X port (endast för AGP-kort som använder 1,5V)
• 6 st. PCI portar (PCI 2.2 kompatibla)

Som synes innehåller kortet nästintill inget extra, förutom det inbyggda ljudkortet som mer eller mindre är standard idag. Tyvärr finns inte ens ett integrerat nätverkskort vilket jag tycker är synd. Men eftersom Albatron inte marknadsför detta moderkort som ett med fullt av funktioner så kan detta inte ses som en stor nackdel. Kortet är istället riktat till dem som vill ha ett enkelt, funktionellt och stabilt moderkort till ett attraktivt pris.

Mer information om moderkortet finns på Albatrons hemsida.

Paketets innehåll

Med i paketet förutom moderkortet är följande;

• DIY Installation Guide, ett A3 ark som kortfattat beskriver installationen av moderkort, processor och datorns övriga delar.
• En bra manual som går igenom det mesta som har med moderkortet att göra.
• CD-skiva med program och drivrutiner.
• 1 st. ATA100-kabel.
• 1 st. Floppy-kabel.
• Klisterlapp som listar kortets alla byglar och kontakter, sätts lämpligen på insidan av chassit eller liknande.

Även innehållet i lådan är lite torftigt, men som redan nämnts så utger sig inte kortet heller för att vara fullproppat med funktioner och tillbehör. Vill man ha ett sådant moderkort får man helt enkelt se sig om efter ett annat, tex. Albatron PX845E Pro II.

Layout

Som nämnts tidigare i texten är moderkortet helt färgat i silver vilket ger ett mycket exklusivt utseende, passar alltså perfekt i en aluminiumlåda med plexifönster!

Något annat jag personligen tycker Albatron har lyckats mycket bra med är placeringen av IDE-kontakterna och floppy-kontakten. De sitter till höger om minnens-platserna längs den högra kanten av moderkortet. Detta gör att man slipper dra breda flatkablar genom hela lådan, man kan nu relativt lätt gömma undan dem så att det endast minimalt stoppar luftflödet genom lådan. Även ATX-kontakten återfinns på samma ställe, så även den är tämligen lätt att ”gömma undan”.

Något mindre bra är placeringen av ATX 12V kontakten, den sitter i nedre vänstra av processor-socketen. Detta medför att man måste dra denna kabel runt hela processorn, eller ännu värre, över processorn om man har en kort ATX 12V-kabel. I mitt tycke borde denna ha placerats i det övre högra hörnet av processor-socketen vilket hade gjort att även denna lätt skulle kunnat hållts undan ute i kanten av lådan.

En annan irriterande detalj på moderkortet är placeringen av minnesplatserna och AGP-platsen. Har man ett grafikkort monterat i AGP-platsen är det i princip omöjligt att sätta i och plocka ur minnes-moduler utan att först ta bort AGP-kortet. Detta är ett problem som många moderkort lider av och som är svårt att göra något åt. En av de få möjligheter som finns för att lösa detta problem är att offra en PCI-plats för att på så sätt kunna får ner AGP-platsen ett snäpp. Om det är värt att offra en PCI-plats för att lättare kunna sätta i och plocka ur minnes-moduler får var och en avgöra. Personligen anser jag inte att det är värt det, iaf. inte på ett moderkort som det här som har få saker integrerade, då behöver man alla PCI-platser man kan få.

På kortet finns även tre stycken kontakter för 3-pins fläktar, en vid processor-socketen, en vid AGP-platsen och de tredje återfinns längst ner till höger på kortet, allihop är således välplacerade.

En annan smart lösning är en ”arm” som sitter monterad på AGP-platsen. När man har monterat sitt AGP-kort, skjuter man denna arm framåt och låser på så sätt fast AGP-kortet. En användbar funktion både för de som flyttar sin dator ofta och de som har tunga kylflänsar på sitt kort.

BIOS

PX845ES använder sig av ett AWARD BIOS som innehåller det mesta. BIOS innehåller bra överklockningsmöjligheter, processorns busshastighet kan ändras från 100- till 248 Mhz, alltså mer än vad de flesta processorer idag klarar. Processorns spänning kan ändras upp till 1,85V, alltså över de 1,75V som Intel själva anger som max för sina processorer baserade på Nortwood-kärnan. Spänningen till AGP-kortet kan ändras upp till 1,6V och spänningen till minnet går att reglera upp till 2,8V vilket får anses vara tillräckligt för de som inte är extremöverklockare.

I BIOS fínns en meny där man kan övervaka sin dators "Hällsa". Man kan kolla fläktars hastighet, vilket värde de olika spänningarna har och man kan naturligvis även kolla vad för temperatur processorn har.

En annan välkommen funktion är att man kan fixera AGP- och PCI-hastigheten till 66- respektive 33 MHz. Om man överklockar behöver man därför inte oroa sig för att något PCI-kort eller att ens grafikkort skall säga nej.

I BIOS kan man ändra minneshastigheten mellan fyra olika lägen, 1,5X, 2,0X, 2,5X och 2,66X. Dessa anger alltså hastigheten på minnet i förhållande till processorns busshastighet. Om processorn körs i 133 Mhz och man väljer 2,5X läget får man en minneshastighet på 133*2,5 Mhz, dvs. DDD333 (PC2700). Detta fungerar utmärkt trots att Intel 845E officiellt inte har stöd för DDR333 utan endast för de långsammare DDR266 och DDR200.

Överklockning

Som nämnts tidigare finns det goda möjligheter till överklockning i BIOS. Processorns spänning går att ändra och möjlighet att ändra dess busshastigheten finns naturligtvis också. Vi lyckades utan problem att få upp en Pentium 4 2,4 Ghz i 3 Ghz, dvs en busshastighet på 166Mhz. Detta med en spänning till processorn på endast 1,65V. Över 3Ghz (busshastighet på över 170 Mhz) började datorn bete sig underligt, vi misstänker att det är nätaggregatet i våran testdator som säger stopp. Detta eftersom de olika spänningarna blev mycket instabila, framförallt spänningen till processorn som sjönk till runt 1,6V trots att 1,75V valts i BIOS. Nätaggregatet som användes under testet var ett Chiftec 340W. Temperaturen steg aldrig över 55C under fulload så att kylningen inte skulle räcka till kan vi nästan helt utesluta.

Att överklocka minnet gick även det utmärkt, utan problem lyckades vi få minnet att gå i DDR400 (2-5-2-2) stabilt trots att moderkortet inte har officiellt stöd för detta. Spänningen på minnet som användes vid denna överklockning var 2,6V.

Tester

Systemet som användes för alla tester var följande:

• Intel Pentium 4 2,4 Ghz, 533 Mhz busshastighet.
• 2* 256MB Twinmos PC3200 minnen @ 2-5-2-2
• Processor-: Minnes-ratio: 1:1
• Seagate Barracuda IV 80GB
• Inno3d Geforce 4 Ti4200 64MB @ 300/600
• Windows XP Professional SP1
• Nvidia Detonator 40.72
• Senaste drivrutiner till kortet som fanns tillgängliga vid test (2002-11-15)

Mjukvaran som användes för att testa moderkorten var dessa:

• 3D Mark 2001 SE build 330
• PC Mark 2002
• Sisoft Sandra 2003 build 2003.1.9.26
• Unreal Tournament 2003

Moderkorten som användes var Albatron PX845ES (Intel 845E) och Gigabyte 8PE667 Ultra (Intel 845PE). Eftersom det gick utmärkt att köra med processornsbusshastighet i 166 Mhz på båda moderkorten valde vi att även inkludera dessa i testerna.

3D Mark 2001
Vi börjar med att ta oss en titt på Direct3D-prestandan i form av ett test med 3D Mark.


Som synes ger en överklockning av processorn runt 1500 extra poäng. Vi ser också att Albatron- och Gigabytekorten presterar likvärdigt, allt är inom felmarginalen på några få tiondels procent.

PC Mark 2002 CPU
Vi går snabbt över till PC Mark och tittar på CPU-poängen.

Även här ligger de båda korten mycket nära varandra. Det är endast när vi höjer processorns busshastighet ett snäpp som man ser någon skillnad.

PC Mark 2002, Memory
PC Mark i form av minnespoäng.

Än en gång ligger allt inom felmarginalen och en överklockning ger betydligt mer poäng.

Sisoft Sandra 2003
Vi tittar på minnesprestandan med hjälp av Sisoft Sandra 2003, Memory Bandwidth Benchmark.

Här är skillnaden mellan överklockat och oöverklockat runt 25%, dvs. prestandaökningen är lika stor som överklockningen vilket inte är vanligt. Man skall dock ha i åtanke att detta är ett syntetiskt test, dvs. inget test som testar "verklig" prestandaökning utan enbart den teoretiska.

Unreal Tournament 2003
Nu går vi över och testar Open GL-prestandan i form av Unreal Tournament 2003, 1024*768 flyby.

Ännu en gång är skilladerna korten emmellan mycket små. Här är även första gången vi ser en mycket liten ökning vid överklockning av processorn. Detta borde tyda på att det är grafikkortet som är flaskhalsen, inte processorn.

Unreal Tournament 2003
Vi fortsätter med Unreal Tournament 2003, nu är det botmatch 1024*768 som skall användas.

Här är första gången vi ser Gigabytekortet vara snabbare och detta utanför felmariginalen. Dock är skillnaden såpass liten så man kan omöjligt märka någon skillnad under spelets gång.

Som synes presterar Albatron- och Gigabytekorten nästan exakt lika, detta trots att Albatronkrotet inte är baserat kring det nyare chipsetet Intel 845PE. Således kan man dra slutsatsen att man enbart behöver ett 845PE-baserat kort om man vill ha stöd för HyperThreading. Detta är det dock mycket få som idag är behov av eftersom en processor som utnyttjar detta kostar en mindre förmögenhet. Dock ryktas det om att Intel inom kort skall släppa processorer i lägre hastigheter som skall har stöd för HyperThreading, så vill man vara på den säkra sidan skall man skaffa ett moderkort som har stöd för detta.

Under våra tester lade vi inte märke till några stabilitetsproblem, inte ens när vi körde processorn i 3 Ghz eller när minnet hade en frekvens på 400 Mhz.

Sammanfattning

Albatron PX845ES är ett billigt kort men är trots detta mycket bra. Det innehåller inte så många integrerade funktioner vilket också återspeglas i priset. Jag saknar dock ett integrerat nätverkskort som jag anser borde vara standard på alla kort idag. Stabiliteten är heller inget att klaga på, vilket det heller inte bör vara på ett helt nytt kort baserat på Intels-kretar. Kortets överklockningsmöjligheter är även de goda, detta trots att kortet inte är riktat mot överklockare.

Layouten på kortet verkar vara genomtänkt och är till största del mycket lyckat. De får saker som jag är missnöjd på är placeringen av minnes-platserna och ATX 12V-kontakten.

Det är även mycket elegant med sin silverfärg, och om det som Albatron säger angående EMI-strålningen och värmeöverföring stämmer så är detta ytterligare ett plus för ett mycket kompetent kort.

Priset på detta kort kommer att ligga på ungefär 1200 SEK inklusive moms ute i handeln.

Fördelar Nackdelar
Utseendet Inget integrerat nätverskort
Stabiliteten Placeringen av minnes-plasterna
Överklockningsmöjligheterna Placeringen av ATX 12V-kontakten
Priset Stöder ej HyperThreading



17/11-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se