Albatron PX845PE Pro II

Inledning
Specifikationer
Paketets Innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


Tack till Network Technical AB som gjorde denna recension möjlig.


08/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Inledning

Vi skall här på 64bits ta oss ännu en titt på ett moderkort, det kommer från Albatron och är ett Socket-478-baserat sådant. Moderkortet heter Albatron PX845PE Pro II och ser mycket intressant ut på pappret, garanterad överklockning, Serial-ATA(SATA)-stöd och mycket mera.

Kortet är i många avseenden mycket likt Gigabyte GA-8PE667 Ultra, både till utseende och layout. Detta kan ha att göra med att Albatrons moderkortsavdelning till stor del består av f.d. Gigabyte-anställda. Kommer detta moderkort hålla i praktiken eller är det endast bra på pappret?

Specifikationer

Detta moderkort från Albatron har en hel del funktioner integrerade, bl.a. den helt nya ATA-standarden, Serial-ATA (SATA). Kortet i övrigt är baserat kring Intels 845PE-kretsuppsättning. Albatron erbjuder hela 3 års garanti på detta moderkort vilket är 2 år längre än vad de flesta andra tillverkare ger på sina produkter.

Storlek 30,5 x 24,4 cm (H x B).
Processorstöd Socket 478-baserade, Willamette/Northwood, både med 400- och 533 Mhz-buss.
Nordbrygga Intel 845PE
PCI-platser 6 stycken, PCI 2.2 kompatibla.
AGP-platsen 1 st. AGP 4X-port (endast för AGP-kort som använder 1,5V).
Minnesplatser 3 stycken
Minnesstandard DDR200/266/333/400
Maximal minneskapacitet 2 GB
IDE-standard 2 st, ATA-133-kanaler.
USB-portar 6 stycken.
USB-standard 2.0
Ljud 6-kanalsljud (Realtek ALC650)
Nätverk Intel Pro/100 VE, 10/100 Mbit
RAID 1-kanals ATA133-RAID-kanal, Promise PDC20376 ATA 133 RAID (0 och 1).
Serial ATA 2 st, Serial-ATA-150-portar.
Övrigt Klarar HyperThreading Technology och är "FSB 667-Ready".

Moderkortet har det mesta man kan önska sig av ett modernt dito, SATA, BIOS-spegling, RAID mm. Precis som på Gigabyte-kortet tidigare testat här på 64bits så har Albatron valt att använda sig av en krets från Intel till nätverkskortet istället för att tagit ett mer budgetrelaterat från t.ex. Realtek.

BIOS Mirror är mer eller mindre en kopia av Gigabyte:s patenterade Dual BIOS, dvs. en BIOS-krets innehåller en kopia av det riktiga BIOS:et, man kan vid en fel-flashning eller liknande enkelt återställa moderkortet till startbart skick. Även Voice GENIE är en ganska smart funktion. Denna gör att moderkortet ”pratar” istället för att ge kryptiska pip när något är fel. Moderkortet säger helt enkelt ”No memory inserted” istället för att pipa ett antal gånger. Mycket behändigt!

Detta moderkort är det första jag testat som erbjuder stöd för DDR400, dock är det inget inbyggt stöd i chipsetet utan det är något som Albatron erbjuder utöver detta. Dock måste man överklocka processorn för att nå denna hastighet.

Det enda som jag saknar hos detta moderkort är inbyggt stöd för Firewire, dock kan detta enkelt byggas på med ett PCI-kort, men det skulle kännas bra om det fanns som standard på moderkortet.

Något värt att nämnas här är att ATA-133-RAID-kanalen enbart stöder en hårddisk, man kan alltså inte använda den till CD-Brännare eller liknande. Man kan heller inte köra RAID 1 eller 0 på detta moderkort med vanliga hårddiskar, man måste antingen ha en vanlig och en SATA eller två SATA hårddiskar för att kunna använda sig av detta. Det här anser jag vara en stor nackdel eftersom det idag i praktiken inte går att få tag på några SATA kompatibla hårddiskar.

Paketets Innehåll

Moderkortet och dess tillbehör kom i en helt ordinär låda, det enda anmärkningsvärda med den är silverfärgen.

Innehållet i lådan är följande:

• Albatron PX845PE Pro II.
• Manual tillhörande moderkortet.
• Manuel till RAID-kontrollern.
• Ett relativt stort ark som beskriver de mest grundläggande vid installation av moderkort och processor.
• Ett A5-ark som beskriver de mest grundläggande vid överklockning av processorn.
• Klisterlapp som listar kortets alla byglar och kontakter, sätts lämpligen på insidan av lådan eller liknande.
• 1 st bakpanel med 4 st. USB 2.0-portar.
• 1 st bakpanel med extra uttag för det inbyggda ljudkortet, bl.a. SPDIF-in.
• 3 st ATA-133-kablar.
• 1 st floppy-kabel.
• 1 st SATA-150-kabel.
• 1 st CD-skiva med tillhörande drivrutiner och program, bl.a. PC-Cillin 2002.

Allt som idag anses standard i moderkortslådor finns alltså med, diverse kablar, drivrutiner och även extra ”gratis” mjukvara.

Layout

Layouten på moderkortet liknar mycket Gigabyte GA-8PE667 Ultra. Båda har en skön nyans av blå på PCB:n, även placeringen av de flesta komponenter är mycket lika. Så även på detta kortet är det allra flesta kontakter placerade bra.

ATX- IDE och floppy-kontakterna sitter som brukligt till höger om minnesplatserna i övre högra hörnet. Detta är mer eller mindre ultimat ur kylningssynpunkt eftersom man kan ”gömma” undan dess sladdar ute i kanten av lådan utan några som helst problem. Detta medför att dessa relativt stora och klumpiga sladdar enbart hejdar luftflödet minimalt. Tyvärr sitter ATX-12V-kontakten på samma ställe som på alla andra moderkort jag testat, i nedre vänstra hörnet av processorsocketen. Detta får i.a.f. mig att tro att det finns någon vits med att placera den här, trots att det blir lite jobbigt att dra denna kabel dit utan att hejda luftflödet. En annan likhet mellan de tidigare testade moderkorten är att man inte kan byta minnesmoduler utan att först ta ur grafikkortet. Detta är idag ett relativt vanligt problem, men som tur är så är det inte så många som stör sig på detta.

Nere i högra hörnet av moderkortet sitter som sedvanligt en hel del kontakter, byglar och chip. Här återfinns RAID-kontakterna, både den vanliga- och SATA-kontakter, frontpanelskontakterna, DIP-switchen för att ställa in språk på Voice GENIE, de båda BIOS-chippen och mycket mera.

På moderkortet återfinns tre stycken kontakter för 3-pins-fläktar, den en nere i det redan nämnda högra hörnet, den andra bredvid processorsocketen och den tredje precis ovanför AGP-porten. På nordbryggan återfinns ingen fläkt, utan där sitter enbart en stor kylfläns. Detta medför att man får en rörlig del mindre i datorn, vilket leder till ökad driftsäkerheten och lägre ljudnivån.

BIOS

Även detta moderkort använder sig av Phoenix:s AwardBIOS. Allt som man kan förvänta sig att hitta i BIOS på ett modernt moderkort finns. Ökning av FSB:n i 1 Mhz intervall, ökning av spänningen till minne, AGP och processor m.m. Man kan ändra inställningarna på minnena, sätta på och stänga av olika enheter som finns integrerade på moderkortet och mycket mera.

Spänningen till processorn går att ändra ända upp till 1,85V, dvs 0,1V över Intels rekommendationer, använd detta med försiktighet! Spänningen till minnet går att ändra upp till 2,8V vilket idag för anses som standard och det räcker för de flesta. Även på detta moderkort kan man låsa hastigheten på PCI- och AGP-bussen vilket underlättar mycket vid överklockning. Enligt manualen går det att ändra multipeln från 8 till 50 vilket får anses ganska extremt. Vi hade tyvärr inga möjligheter att testa detta eftersom processorn vi använde oss var låst.

Överklockning

Albatron lovar att detta moderkort skall vara förberett för en systembuss på 667 Mhz (166*4), vi testade naturligtvis detta och det fungerade som det skulle. Ökningen av systembussen resulterade i en klockfrekvens på 3 Ghz (3000 Mhz), i denna hastighet klarade datorn att loopa 3D Mark 2001 i över 24 timmar utan att krasha. Albatron lovar också stöd för DDR400 vid överklockning av processorn. Eftersom man kan välja antingen 2,0X, 2,5X eller 2,66X som processor:minnes ratio så måste man han antingen en fsb på 200-, 160- eller 150 Mhz för att uppnå DDR400 som minneshastighet. Även detta fungerade som det skulle, även med två minnesmoduler och vid de mest aggressiva inställningarna på minnet.

Tester

För alla tester nedan användes följande system:

• Intel Pentium 4 2,4 Ghz, 533 Mhz busshastighet.
• 2* 256 MB Twinmos PC3200 minnen @ 2-5-2-2
• Processor-: Minnes-ratio: 1:1
• Seagate Barracuda IV 80GB
• Inno3d GeForce 4 Ti4200 64MB @ 300/600
• Windows XP Professional SP1
• Nvidia Detonator 40.72
• Senaste drivrutiner till kortet som fanns tillgängliga vid test (2002-12-04)

Mjukvaran som användes för att testa moderkortet var dessa:

• 3D Mark 2001 SE build 330
• PC Mark 2002
• Sisoft Sandra 2003 build 2003.1.9.26
• Unreal Tournament 2003

Moderkorten som användes var Albatron PX8485PE Pro II, Gigabyte 8PE667 Ultra (Intel 845PE) och Albatron PX845ES (Intel 845E). Eftersom vi lyckades uppnå den utlovade 667-bussen så valde vi att även inkludera dessa resultat i graferna. Värt att notera är att processorn i denna hastighet gick i hela 3 Ghz.

3D Mark 2001
Testet vi börjar med är 3D Mark, detta ger oss resulat för Direct3D-prestandan.


Alla tre korten presterar nästan exakt lika, det är enbart när man höjer bussen till 667 Mhz som man ser en större skillnad. Detta beror på att när man höjer bussen överklockas även processorn, i detta fallet till 3 Ghz istället för original på 2,4 Ghz.

PC Mark 2002 CPU
Nästa test på våran lista är PC Mark och här tar vi oss en titt på CPU-poängen.

Även här är skillnaden kortet emellan mycket små.

PC Mark 2002, Memory
PC Mark i form av minnespoäng.

Än en gång ligger allt inom felmarginalen och en överklockning ger betydligt mer poäng. Värt att nämna är dock att PX845PE Pro II presterar ungefär 2% bättre än de andra två moderkortet vid en busshastighet på 133 Mhz, dock är skillnaden alldelels för liten för att man skall märka det under arbete med datorn.

Sisoft Sandra 2003
Vi tittar på minnesprestandan med hjälp av Sisoft Sandra 2003, Memory Bandwidth Benchmark.

Här ser vi en ordentlig ökning vid överklockning. Men som ni säkerligen vet är Sisoft Sandra ett program som får fram teoretiska värden, alltså kan vi nästan förutsätta att prestandaskillnaden i verkligheten inte är såpass stor.

Unreal Tournament 2003
Nu är det ett OpenGL-test som gäller, närmare bestämt Unreal Tournament 2003, flyby 1024*768.

Unreal Tournament 2003
Sista testet är Unreal Tournament 2003, botmatch 1024*768.

Även i de två sista testen är de tre moderkortens resulat näst intill identiska, enbart några enstaka procest som skiljer vilket knappt ligger utanför felmariginalen och absolut inte märkst vid normal användning av datorn.

Albatron PX845PE Pro II presterar alltså ganska bra, det är inget fartvidunder, men är heller inget långsamt kort. Det presterar alltså på det sätt som man hade förväntat sig.

Sammanfattning

Som sammanfattning kan man säga att moderkortet är en bland mängden, den presterar hyffsat, har en del smarta lösningar och en del bra integrerade funktioner. Dock sticker det inte ut ur mängden med varken några nya innovativa lösningar eller något annat. En sak som jag personligen gillar med detta kort är att det har en integrerad SATA-kontroller, tyvärr på bekostnad av den vanliga ATA133-RAID-kontrollerns funktioner.

Moderkortet i fråga passar bra till dem som inte är ute efter något extremt, utan bara ett prisvärt, framtidssäkert moderkort.

Priset på detta moderkort ute i handeln bör ligga på runt 1500 SEK inklusive moms vilket får anses billigt när man ser på vilka funktioner moderkortet erbjuder.

Fördelar Nackdelar
Priset. Enbart en enhet på ATA133-RAID-kontrolern.
Överklockningsmöjligheterna. ATA-133-RAID-kanalen stödjer endast hårddiskar.
SATA-kontrollern. .
Den förlängda garantin. .



08/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se