Revoltec Lightboard XL

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Användning & funktioner
Slutsats


Tack till Listan.de som gjorde denna recension möjlig.


20/3-05 | Najze | najze(@)64bits.se


Inledning

Modifierade chassin har vi sett sedan många år tillbaka och utbudet blir allt större. Det som utmärker dessa är deras belysning och dekorationer. När det gäller tangentbord så har det inte gått riktigt lika långt, men självlysande och belysta tangentbord är en produkt som funnits bland ett par tillverkare sedan några år tillbaka. Idag ska vi titta på just en sådan produkt. Produkten ifråga heter Lightboard XL och kommer ifrån tyska Revoltec som grundades 2003. Företagsnamnet har sin bakgrund i ”Revolution” och ”Technology”. Om tangentborden är en revolution eller inte får du reda på om du fortsätter att läsa.

Specifikationer

Nedan följer specifikationer för produkten:

Modellbeteckning: Lightboard XL
Mått: 450 x 164 x 20 mm.
Vikt: 775 g.
Färg: Svart eller vitt hölje.
Tangenter: 107 st.
Belysning: Kristallblå.
Anslutning: PS/2.
Kabellängd: 150 cm.
Stödjer: Windows 98/ME/NT/2000/XP.
Pris: Cirka 300 kr*

* Cirkapris. Pris i Sverige ännu ej satt.

Några ovanligheter bland specifikationerna ser vi inte mer än belysning som inte är en alltför vanlig företeelse bland tangentbord. Det recensionsexemplar vi hade tillgång till under testet är med tysk layout. Den svenska varianten ska enligt Revoltec finnas ute om cirka en månad.

PS/2-anslutning kan anses vara lite föråldrat, men är fortfarande inte ovanligt bland tangentbord. Att USB är på väg att ta över och ersätta PS/2 är ingen direkt nyhet. När flertalet produkter använder samma gränssnitt så försvinner de gamla till slut.

I förpackningen

I den sedvanliga kartongförpackningen finns inte mycket mer än själva tangentbordet.


Förpackningen har fått sig en smäll, trots att det i sin tur låg i en annan kartong. Tangentbordet ligger ganska oskyddat och någon instruktionslapp eller dylikt finns inte med. Rent och slätt, man får produkten, inget mer.

Användning & funktioner

Vid en första anblick så ser Lightboard XL ut som vilket tangentbord som helst. Utformningen är standard, och likaså tangentuppsättningen är inte heller särskilt annorlunda den svenska. Ett par tangenter har bytt plats, annars är det sig likt. Det enda som egentligen skiljer sig från ett ”vanligt” tangentbord är en liten knapp uppe i högre hörnet. Detta är såklart strömknappen till belysningen. Backspace har även den kapats ner till halva storleken i förmån för en extra knapp. Detta är vad jag kan tro en tysk tangent, som ersätts av en större backspace när den svenska layouten kommer ut. Hela tangentbordet är tillverkat i plast och själva höljet är svart medan tangenterna är vita och genomskinliga. Det finns även en vit variant av Lightboard XL där höljet är vitt, se bild nedan.


På undersidan finner man, inte helt oväntat, två flärpar som man kan fälla ut för att få en bättre vinkel för händerna. Det finns även ett par gummiklossar för att tangentbordet inte ska glida iväg på bordet.


Tangentbordet ansluts med PS/2-kontakt och installationen sker smärtfritt. Bara att plugga i, starta upp och installationen är klar. Vid första användningen känns tangenterna aningen plastiga och det krävs lite kraft för att få dem ända ner. Det är även svårt att känna om man är riktigt nere. Känslan från ett gammalt tangentbord ala’ 80-tal är inte alltför långt borta. Att gå över från Logitech UltraX (se bild nedan) till Lightboard XL är en övergång som inte går på en dag. UltraX som mer liknar ett tangentbord från en laptop är väldigt lättanvänt och det behövs ingen större kraft för att få ner tangenterna.


Belysningen sätts enkelt på med hjälp av en liten rund knapp i hörnet av tangentbordet. Denna kan man sätta på och stänga av under användning precis hur man vill. Om belysning är en nödvändig funktion eller inte går att diskutera. Om man inte kan tangentuppsättningen utan och innan så kan det vara en trevlig funktion in på nätterna, eller om man vara vill flasha för sina kompisar. Ljuset från belysningen är kristallblå och väldigt ögonvänlig både vad det gäller färg och ljusstyrka. Belysningen är helt klart en användarvänlig funktion.


Efter en veckas användning så har jag fortfarande inte vant mig vid Lightboard XL. Tangenterna är lite för höga och motståndet gör att man inte trivs med det alltför lång stund. Den kapade backspace-tangenten är för liten, vilket ofta leder till att man trycker fel. Förhoppningsvis är denna tangent större på den svenska versionen av tangentbordet.

Slutsats

Ett tangentbord kan ibland anses som en mindre viktig komponent att lägga ut pengar på. Sitter man framför datorn åtskilliga timmar per dag, så ändras den uppfattningen, till det motsatta. Revoltec Lightboard XL är ett helt klart godkänt tangentbord med trevlig belysning. Jag skulle dock inte personligen vilja byta bort mitt Logitech UltraX mot det. Anser man att belysning är viktigt och att ett tangentbord ska ha tangenter med motstånd, är Lightboard XL ett bra köp.

Fördelar Nackdelar
Användarvänlig belysning. Tangenterna är aningen tröga och plastiga.
  Kort anslutningskabel.



20/3-05 | Najze | najze(@)64bits.se