Två tungviktare från Scythe

Inledning
Japanska titlar
Shogun
Ninja
Mätmetoder
Resultat av mätningarna
Sammanfattning


Tack till PCB Distribution som bidrog med deltagarna i denna recension.


11/11-05 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se


Inledning

Processorkylare är något av datorentusiatens heliga Graal. Antingen vill man ha maximal kylning för att kunna överklocka ordentligt eller ett tyst system utan att ge avkall på prestandan. I dagens läge vill ofta man ha både och. En lösning på detta dilemma - effektiv kylning kombinerat med tystnad - är vattenkylning. Nackdelen med detta är komplexiteten som säkert gör att en del avstår. Dessutom är vattenkylning inte den billigaste lösningen. Detta har kylartillverkarna tagit till vara på och har genom tiden presenterat lösningar som skall lova guld och gröna skogar (tyst och effektiv kylning utan vattenkylningens komplexitet och höga pris).

En teknik som gör detta delvis möjligt är heatpipes, värmeledande kopparrör innehållandes ett flytande medium som hjälper till att transportera bort värmen. En variant av detta är heatlanes, en platt värmetransportör som utnyttjar kapillärkraften. Dessa två tekniker kombineras med tunna aluminium- eller kopparfenor för att skapa en stor värmeavledande yta. Para detta med en tyst fläkt och du har en kylare som kan hålla den varmaste processor hyfsat sval utan att hålla dig vaken om nätterna på grund av oljudet.

Japanska titlar

I denna recension har vi valt att titta närmare på två kylare från japanska Scythe som bygger på ovan nämnda teknologi och som utlovar effektiv kylning utan att skapa oljud. Namnen på dessa kylare är hämtade från den japanska kulturen, närmare bestämt Shogun och Ninja. Båda dessa kylare är veritabla åbäken som kräver sin plats i chassit. Är du ute efter kompakta kylare till ditt HTPC-bygge kan du sluta läsa här. Detta är inget man får in i en kompakt datorlåda. Det är rymliga tower-lådor som gäller om man vill använda dessa. I gengäld utlovar tillverkaren att dessa kylare skall kunna hålla alla idag tillgängliga processorer från Intel och AMD svala utan att väsnas.

Shogun

Först ut är Shogun, en stor pjäs i aluminium som använder heatlane-tekniken för att klara av den varmaste processor som kan tänkas idag. Till sin hjälp har den en 120 mm stor fläkt vars varvtal (och därmed ljudnivå och kylförmåga) kan regleras. Detta sker med hjälp av en potentiometer fäst i en kortplatsvinkel.


Egenskaper
Teknik: Heatlane, aluminiumfenor
Storlek (inkl. fläkt): 123 x 98 x 147 mm
Vikt (med fläkt): 790 g
Kompatibilitet: Intel: sockel 478, LGA775
AMD: sockel 754, 939 och 940
Fläktstorlek: 120 x 120 x 25 mm
Fläkthastighet: 700 - 1600 rpm (ungefärliga värden)
Luftflöde: 28,2 cfm - 62,0 cfm
Ljudnivå: 20,0 dBA - 32,0 dBA
Lagertyp: Vätskelager (Fluid Bearing)
Rek. pris: 695:-

Uppbyggnaden av kylaren är lite speciell och påminner om Scythes tidigare konstruktion "Skyskrapan" NCU-2005. En heatlane-båge utgör kylarens ryggrad och på denna sitter ett stort antal mycket tunna aluminiumplattor fastsvetsade. Tanken med detta är att få en så stor värmeavledande yta på så lite utrymme som möjligt. Trots detta är kylaren långt ifrån liten. Bottenplattan som skall ligga an mot processorn är av solid koppar och har en jämn och fin finish, vilket främjar värmeöverföringen.

Detta är som sagt en massiv pjäs med en matchvikt på nästan 0,8 kg, vilket kan låta riskabelt för moderkortet. Dess konstruktion gör dock att den största vikten ligger kring dess bas, vilket gör att den inte blir för topptung och därmed en risk för datorn vid transport. Man bör ändå vara försiktig när man transporterar en tower-dator med en kylare av denna typ installerad för att undvika eventuell katastrof.


Utöver kylaren får man med en 120 mm tystgående fläkt med integrerad varvtalskontroll, monteringsmaterial för alla sockeltyper kylaren stödjer och en liten tub kiselbaserad kylpasta. En adapterkabel för att kunna ansluta fläkten till en 4-polig kraftkontakt (av hårddisktyp) ingår, vilket är bra om man är osäker på om moderkortet orkar med fläkten. Varvtalsövervakningen bibehålls tack vare en extra kabel i adaptern som ansluts till moderkortet. För att hjälpa användaren att få kylaren på plats medföljer ett A4-ark till manual. Små bilder samt en blandning av japansk och engelsk text utgör guidningen till monteringen. Inte direkt det enklaste att följa, framförallt på grund av de små bilderna.


Monteringen av ett monster som detta är värt att nämnas, speciellt om du tänker eftermontera en sådan i en existerande dator. Vid nymontering, när moderkortet befinner sig utanför chassit, är det inga större problem att få dit den. Använder man sockel 478 utnyttjar man den existerande plastramen som ankarpunkter för kylaren. Övriga sockeltyper kräver montering genom moderkortet (vilket innebär att moderkortet måste tas ut ifall det redan är monterat). Eftermontering i ett sockel 478-system är dock inte så enkelt om det är lite trångt i lådan. Detta beror på att två skruvar skall dras åt under kylfenorna. Detta resulterar garanterat i blodvite och en lång rad svordomar eftersom feorna är så tunna och vassa. Finns det plats och om luftflödet inte påverkas negativt kan man montera kylaren annorlunda än vad bilden nedan visar (vrid den 90° åt valfritt håll) och det blir lättare att komma åt skruvarna.

Ninja

Kylare nummer två från Scythe är en heatpipe-lösning som lovar helt ljudlös kylning. Totalt sex korsplacerade heatpipes skall i kombination med tunna aluminiumfenor kunna kyla den varmaste processorn utan att använda fläktar. För att visa detta levereras kylaren utan fläkt. Om man är tveksam till detta eller har dålig genomströmning i chassit är det dock möjligt att sätta dit en 120 mm fläkt i och med att fästen för detta ingår. Rekommendationerna från tillverkaren är att använda en fläkt om de snabbaste processorerna skall kylas med denna. Dessutom avsäger sig Scythe allt ansvar ifall en processor brinner upp på grund av otillräcklig kylning när denna kylare används.


Egenskaper
Teknik: Heatpipes, aluminiumfenor
Storlek: 110 x 110 x 150 mm
Vikt: 665 g
Kompatibilitet: Intel: sockel 478, LGA775
AMD: sockel 754, 939 och 940
Rek. pris: 495:-

Konstruktionen hos denna kylare är intressant med sina sex kraftiga heatpipes som korsar den tjocka kopparbasen. Fenorna är av tunn aluminium, dock färre i antal jämfört med Shogun. En detalj när det gäller fenorna är att de lätt böjs (gäller båda kylare i detta test) på grund av att de är så tunna. De är dock lätta att rätta till, men gör inte det för ofta för då kan de gå av...

Bottenplattan håller samma fina finish som hos Shogun, så värmeöverföringen bör fungera bra. Vikten hos denna kylare är lägre än hos Shogun. Mar bör dock tänka på att ingen fläkt är inräknad i vikten. Hänger man på en 120 mm fläkt ökar vikten en del. Även denna kylare har tyngdpunkten orienterad mot basen, vilket gör att den inte blir så topptung och därmed riskera moderkortet vid transport. Var dock försiktig vid transport om datorn står upp, speciellt om fläkt används.


Tillbehören till denna kylare består av monteringsmaterial för alla sockeltyper, fästbyglar för valfri 120 mm fläkt samt lite kiselbaserad kylpasta. Denna kylares monteringsmetod är annorlunda jämfört med Shogun. Själva kylaren är försedd med fjädrande hakar som passar direkt in i plastramen för sockel 478. Med andra ord, på ett moderkort med sockel 478 behöver man inte göra någonting alls utöver att trycka dit kylaren. För de övriga sockeltyperna ingår en passande ram med tillbehör så att kylaren kan fästas på dessa. Denna kylare har samma simpla typ av manual som sin kollega, vilken inte direkt är den mest pedagogiska. Tur att denna kylare är enklare att montera så denna miss är inte lika kritisk.

Fläktfästena består av enkla metallbyglar som hakar fast i kylfenorna. Det ser simpelt och vekt ut men fungerar faktiskt bra. Fläkten på Shogun är monterad på samma sätt från fabrik, så det är bara att studera bilderna på denna för att se hur de fungerar.


Att montera denna kylare är betydligt enklare jämfört med Shogun. Har du ett moderkort för sockel 478 är det bara att haka fast den med de förmonterade hakarna. I ett trångt chassi kan detta dock vara en utmaning i och med att kylarens fenor är vassa. Moderkort för de övriga socklarna måste lyftas ut ur chassit så att ramen kan monteras. Därefter är proceduren den samma som för socket 478. Vill man montera en fläkt är det enklast när kylaren är på plats. Fläkten kan placeras på valfri sida hos kylaren för optimalt luftflöde.

Mätmetoder

Ingen kylarrecension är komplett utan några mätningar av deltagarnas egenskaper. I denna recension ligger fokus på kylförmåga vid låg ljudnivå i samband med normal användning (med andra ord, ingen överklockning). För att få en utgångspunkt i mätningarna har en Zalman ZM-7000B-CU använts som referenskylare. Denna kylare var när den kom ut en av de bättre tysta kylarna på marknaden som inte kostade en hel förmögenhet.

Den viktigaste parametern hos en kylare är dess förmåga att kyla avsett objekt, i detta fall en processor. Denna togs fram genom att använda processorns interna temperatursensor via programmet SpeedFan. För att få en bättre uppfattning om kylarnas förmåga mättes temperaturen både vid vila och full processorbelastning. Vilan frambringades genom att låta datorn stå sysslolös med endast virusskydd och liknande processer igång. Full belastning ordnades med Prime95 där tortyrtestet för maximal värmeutveckling användes. I båda fallen fick datorn vara igång i minst en timme, därefter kontrollerades temperaturens fluktuationer. Var temperaturen stabil noterades resultatet. Kylare med variabel fläkt testades vid både låg och hög fläkthastighet.

Alla kylare monterades med ny kylpasta av typen Arctic Silver 3. Mellan kylarbytena togs "begagnad" pasta bort, processorn rengjordes och ett nytt lager lades på. På så sätt har alla kylare fått samma förutsättningar. Den kylpasta som följde med Shogun och Ninja har inte används under testerna. För att testa Ninja med fläkt användes en ADDA 120 mm som har ett luftflöde på 38,9 CFM vid en ljudnivå på 16 dB.

Till sist lite om testsystemet:

Processor: Intel P4 Northwood @ 2.8 GHz
Moderkort: MSI 865PE Neo2-P
Minne: 1024 MB PC3200 CL3 DDR-SDRAM
Grafikkort: MSI NX6800-TD128 (Gf 6800/128 MB)

Detta system sitter i ett stålplåtchassi med fönster på vänstersidan. Enda chassikylningen kommer från utsugsfläkten i nätaggregatet, vilken är en 120 mm fläkt i aggregatets undersida. Utöver de komponenterna i tabellen ovan innehåller systemet två hårddiskar, en DVD-brännare samt TV-kort. För att få ett så realistiskt resultat som möjligt kördes alla mätningar med stängd låda, placerad under skrivbordet. Rumstemperaturen varierade mellan 21°C och 23°C beroende på mängden utrustning som var igång, vad som pågick och testarens humör...

Resultat av mätningarna

Efter många och långa körningar med Prime95 varvat med stillhet kan resultatet presenteras. Diagrammet nedan visar vad dessa kylare klarar av vid normal användning vid standardinställningar hos systemet. Man kan lungt säga att ingen av dessa kylare presterar dåligt. Dessutom ser man att Zalman ZM-7000B-CU, den första kylaren i en serie med cirkulära kylare med många och tunna kopparfenor, fortfarande kan bjuda upp till match och gå ur striden med hedern i behåll.


Ur dessa resultat kan man utläsa flera intressanta saker. Till och börja med hade inga kylare problem med att hantera värmen från en 2.8 GHz Northwood. Marginalerna upp till de kritiska nivåerna (omkring 70°C) är goda trots att chassikylningen inte var den bästa. Med bättre chassikylning kan bättre värden garanterat uppnås. Sedan kan man titta på Ninjan utan fläkt. Trots den passiva kylningen lyckades den hålla jämt skägg med Shogun körandes i lågfart samt Zalman i låg hastighet. En bidragande orsak till detta ligger i testsystemets chassi, framförallt placeringen av nätaggregatets fläkt. Denna satt precis ovanför kylaren, vilket gjorde att all luft som sögs ut ut chassit passerade kylaren. Med andra ord kan man inte säga att kylaren jobbade helt passivt, den åkte helt enkelt snålskjuts på nätaggregatets kylning. Det är dock inget fel i sig eftersom man sparar in en extra fläkt på detta sätt och därmed minskar på oljudet.

På tal om oljud, ingen av de testade kylarna var särskilt högljudda. Alla testdeltagare överröstades utan problem av nätaggregatet och grafikkortet. Om man skall peka ut en av kylarna som högljudd så är det Zalman-kylaren körandes på högfart. Med ett varvtal på 2400 rpm och en fläktdiameter på 92 mm är det oundvikligt att den hörs. Shogun körandes på högsta fart kunde också höras om man ansträngde sig men det var inget som störde. Stora fläktar körandes på låg hastighet är i grunden tysta och det som hörs håller en relativt låg frekvens, vilket gör att man slipper det vinande ljudet mindre fläktar kan avge. En liten hake med Shogun och Ninja kan vara monteringssättet av fläktarna, vilket kan generera eventuella störande oljud. I och med att fläktarna sitter dikt an mot kylarnas tunna aluminiumfenor finns risken att vibrationsskrammel hörs. Sättet fläktarna monteras på medgör inte "mjuk" fastsättning som reducerar överföringen av fläktvibrationerna till kylarna.

Till sist skulle jag vilja nämna en liten men intressant detalj som upptäcktes under testningen och som visar vikten av att hålla rent i sin maskin. När mätningarna kördes första gången gjordes dessa på Zalman-kylaren utan att se över denna. Med andra ord, damm som hade samlats i kylaren under knappa året satt mellan de tunna kopparfenorna och blockerade luftflödet. Resultatet visade sig att detta gjorde temperaturerna upp till tre grader högre än efter rengöring! Med andra ord, håll rent för att få ut maximal prestanda av din fina och dyra kylare.

Sammanfattning

Är nu dessa monster till kylare något att spendera sina surt förvärvade slantar på? Har man gott om utrymme och vill ha en tyst och effektiv kylning är svaret gott och väl ja. De fungerar över förväntan väl bara man får ner dem i chassit. Till och med utan fläkt gör Ninjan bra ifrån sig bara luftgenomströmmningen i lådan är bra. Detta ger då en helt ljudlös kylning av processorn. Vill man nu överklocka sitt system ser Ninja vara det bästa valet tillsammans med en effektiv 120 mm fläkt. Med den långsammaste fläkten från ADDA presterade Ninja bäst av alla deltagare. Med en kraftigare fläkt finns det potential till ännu bättre resultat, men då försvinner tjusningen med ett tyst system.


Denna recension visar dock att om du redan har en kylare som du är nöjd med behöver du inte rusa ut för att byta. Zalmans äldsta modell i ZM-7000-serien hänger med utan problem. Vid nyinstallation kan dock dessa två japaner vara värda att titta närmare på, speciellt som de är lättare att montera på så sätt. Glöm bara inte mekanikerhandskarna så att blodvite inte uppstår...

Shogun
Fördelar
Nackdelar
Kyler bra Tar mycket plats, tung
Tyst fläkt Svårmonterad i befintligt system
Variabel fläkthastighet Dålig manual
Hanterar alla dagens processorer  

Ninja
Fördelar
Nackdelar
Kyler bra Tar mycket plats, tung
Går att köra passivt Dålig manual
Kan förses med 120 mm fläkt  
Ljudlös (utan fläkt)  
Hanterar alla dagens processorer (med fläkt)  



11/11-05 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se