Seasonic S12

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Produkterna
Tester
Slutsats

Tack till Seasonic som gjort denna recension möjlig.

29/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se


Inledning

Seasonics nätaggregat har länge varit mycket populära på andra sidan atlanten, men har på senare tid även börjat dyka upp i större kvantiteter här i Europa och Sverige. Vad deras produkter främst har varit kända för är ljudnivån, och då i positivt bemärkelse.

Att det idag är vanligt att företag köper in färdiga produkter och enbart sätter dit sitt namn och lägger till en manual för att sedan kalla dessa för ”sina” produkter känner säkerligen flertalet till. Ur många avseenden är detta ett vettigt sätt att lösa många problem och svårigheter på. De som är bra på att tillverka och utveckla en produkt sköter sig till detta, medan de företag som är kunniga inom marknadsföring och försäljning tar hand om den biten. Seasonic har dock länge varit stolta över att de har skött hela kedjan själva, från utveckling till försäljning. Detta har de också gjort sedan sin barndom där de bland annat levererade strömförsörjningsenheter till Apples första datorer.

Produkterna vi idag skall testa är Seasonic S12-430W och 600W. Dessa är riktade till något olika målgrupper, men är i mångt och mycket byggda kring samma recept, hög effektivitet och hög effekt till låg ljudnivå. Hur står de sig gentemot Antecs produkter, och är de så tysta som ryktet säger?

Specifikationer

På de båda bilderna nedan ser ni de klisterlappar som sitter på nätaggregatens ena långsida och som specificerar vilka strömmar nätaggregaten klarar av att leverera vid de olika spänningarna.

Som synes kan Seasonic S12-600W leverera mängder med ström på de olika spänningarna. Exempelvis kan man få ut över 430W enbart på de båda 12V-linorna! På tal om dessa så är de två till antalet vilket är ett av kraven för att ett nätaggregat skall följa ATX 2.0-standarden. För att läsa mer om detta, hänvisar vi till vår tidigare artikel "Intel - Allt nytt, allt bättre?" som bland annat behandlar detta. Även Seasonic S12-430W är ett kraftfullt nätaggregat, men inte alls lika starkt som dess storebror. Men för majoriteten av användare räcker det mer än till. Det är i princip enbart om man skall fylla sin dator med mängder av hårddiskar, strömslukande processor och två grafikkort som man behöver ett mer kraftfull nätaggregat, exempelvis S12-600W.

I tabellen här under är en sammanfattning av de viktigaste specifikationerna för Seasonic S12-430W och S12-600W.

Storlek (LxBxH) 140 x 150 x 86 mm
ATX-standard 2.01
Antal fläktar 1 st 120 mm
Effekt 430 W respective 600 W
Effektivitet Över 80 procent (med PFC)
Garanti 3 år
Pris cirka 900 respektive 1400 SEK inklusive moms

Effektiviteten är även den mycket hög, och Seasonic har länge varit kända för att ha en hög effektivitet på sina nätaggregat. Fördelen med en hög effektivitet är att det blir en mindre energiförlust som måste transporteras bort via värme. Vid en effektivitet på 80 procent är det 20 procent av den energi som nätaggregatet plockar från elnätet som kommer att omvandlas till värme. Det är också på den här punkten som man kan se om det är ett billigt eller högkvalitativt nätaggregat man har att göra med. Att bygga ett nätaggregat med hög effektivitet kostar både pengar och tar tid vilket gör att budgetmärkena sparar in på denna punkt. Med andra ord, hög effektivitet är en av de viktigaste aspekterna hos ett nätaggregat.

Garantitiden är på hela tre år vilket vi anser vara bra. En lång garantitid tyder på att tillverkaren håller en hög kvalité på produkten och helt enkelt vågar lita på sina egna produkter.

Även priserna är mycket humana, och framförallt 430W-versionen verkar vara mycket prisvärd, i alla fall på pappret.

I förpackningen

Både Seasonic S12-430W och 600W levereras i exakt lika lådor med samma innehåll. Jämfört med andra nätaggregat, exempelvis Antec Phantom 500W är Seasonic-nätaggregaten förpackade på ett betydligt sämre sätt. De ligger direkt mot lådan utan något som helst skydd. Med andra ord behöver man ta större hänsyn till hur man förpackar dem vid frakt och liknande.

Det som återfinns i de båda lådorna är följande:

De vanliga attiraljerna som manual, strömkabel och skruvar medföljer som synes, helt enligt konstens alla regler. Manualen är skriven på engelska, franska samt tyska och går igenom specifikationerna för produkten ifråga och hur den installeras på lämpligast sätt.

Seasonic har också valt att inkludera en hel del innovativa detaljer som vanligtvis inte följer med nätaggregat. En av dessa är fläktadaptern som gör det möjligt att koppla in fläktar till 5V och 7V istället för 12V som annars är standard. Med andra ord kan man köra fläktarna i ett lägre varvtal än tänkt och därigenom minska ljudnivån. Den andra innovativa lösningen är en uppsättning av buntband, kabelrör och fästplattor som gör det möjligt att dra kablarna i datorlådan på ett betydligt snyggare och bättre sätt.

På det hela ser det ut som att Seasonic har satsat på dem som eftersöker en tyst dator, genom att skicka med tillbehör som uppskattas av dessa.

Produkterna

Seasonic S12-430W och S12-600W är mycket lika och rent utseendemässigt är det svårt att skilja dem åt. Men granskar man dem närmare märker man flertalet småsaker som skiljer.

Vi började med att skruva upp de båda nätaggregaten för att se vad för skillnader det finns innanför skalet. Direkt efter att toppen var borttagen såg vi flera skillnader. En av de mest framstående är att S12-600W har betydligt större kylflänsar än S12-430W. Här har vi också anledningen till att vikten skiljer dem åt, det finns helt enkelt betydligt mer aluminium i S12-600W som gör den tyngre. Fläktarna som skall kyla de interna komponenterna är även dem ej av exakt lika. Båda är av 120mm-typ och tillverkade av ADDA men de har något olika modellnummer. Fläktarna kommer från samma serie men är utformade på lite olika sätt. Den som sitter monterad i S12-430W kan maximalt rotera i 1800 varv per minut, den i S12-600W i 2050 varv per minut. Skillnaden här gör att S12-420W bör vara något tystare än S12-600W på grund av skillnaderna på fläktarna.

På utsidan kan man också se skillnader om man tittar noga. Exempelvis har S12-600W färre och mindre hål runt om på själva höljet än vad S12-430W har. Utöver detta har S12-600W två extra kontakter som inte återfinns på S12-430W. Dessa är PCIe-kontakter vilka används till de ny kraftfulla grafikkorten. Att det finns två till antalet gör att man med fördel kan använda S12-600W till en dator som är utrustade med SLI (en teknik som gör det möjligt att använda sig av två grafikkort i en och samma dator). Vad vi tycker är synd är att S12-430W inte har en enda av dessa PCIe-kontakter. Idag är det mer eller mindre standard att grafikkort är utrustade med denna kontakt varvid man med ett sådant grafikkort och ett S12-430W är tvingad till att använda en adapter.

Nätaggregaten ser för övrigt ut som många andra på marknaden och det är inte med utseendet som Seasonic försöker stå ut från mängden.

I listan nedan radas nätaggregatets kontakter upp.

Kontaktmässigt finns det ytterligare två intressanta aspekter med de här nätaggregaten. För det första använder sig molex-kontakterna av en innovativ lösning som gör dem lättare att koppla loss. I vanliga fall sitter dessa kontakter mycket hårt och man är tvingad att rucka på dem för att få loss dem. Men med hjälp av dessa nya kontakter trycker man enbart på den så skjuts den loss. Utöver detta är båda nätaggregaten utrustade med den nya 8-pins ATX12V-kontakten (för bakåtkompabilitet medföljer också en kontakt med 4-pins ATX12V-anslutning). Idag är denna kontakt ganska ovanlig men det verkar som att denna kommer bli relativt vanlig på moderkort framöver. Alla kablar är dessutom tvinnade för att bli mer effektivt skärmade och därigenom kunna leverera en jämnare ström till de olika komponenterna i datorn.

Tester

Produkten testades dels genom att låta datorn stå och inte göra något alls i runt en timme (idle) och genom att köra Prime95 i en timma (fulload).

Hårdvaran som användes vid dessa tester var följande.

Under våra mätningar var alla spänningar helt och hållet stabila och fluktuerade på intet sätt utanför de 5 procent som tillåts inom ATX-specifikationen. Den spänning som var längst ifrån dess rätta var 3,3V-spänningen på S12-430W som var nere i 3,25V vid ett tillfälle. På S12-600W var alla spänningar inom 2 % vilket får anses vara mycket väl godkänt!

Som synes klarar båda nätaggregaten av att leverera väldigt stabila spänningar och ingen av dem har någonsin några problem.

Ljudnivån på de båda nätaggregaten är mycket bra, dock är S12-600W något mer högljudd än S12-430W. I de flesta fall är det helt och hållet omöjligt att avgöra om fläkten i S12-430W-nätaggregatet över huvud taget roterar eller inte, medan man från S12-600W hör ett svagt surrande. Eftersom ljudnivån varierar med hur mycket det belastas, kommer den naturlgitvis att variera. Som synes använde vi en relativt energihungrig dator och vi fick aldrig fläkten att rotera snabbare än runt 1200 varv per minut i något av nätaggregaten.

Slutsats

Seasonic S12-430W och S12-600W är båda mycket kompetenta nätaggregat. Faktum är att de är mycket nära att vara ”det perfekta” nätaggregatet. Spänningarna och effektiviteten är mycket god hos båda och framförallt effektiviteten är något utöver det vanliga. Eftersom effektiviteten är så hög som den är kommer nätaggregatet inte generera lika mycket värme som annars hade varit fallet. Detta leder i sin tur till att ljudnivån också blir betydligt lägre än brukligt. S12-600W är bland de tystare nätaggregaten på marknaden, och detta trots dess förmåga att leverera hela 600W.

Priset får anses vara mycket humant, för under 1000 SEK med moms får man ett av de bättre nätaggregaten på marknaden. Om 430W mot förmodan inte skulle räcka kan man få S12-600W för ungefär 1400 SEK med moms. Garantitiden är även den mycket generös på hela tre år.

Egentligen finns det inte så mycket att klaga på i det här fallet, och framförallt inget som borde avhålla från köp. Vad vi saknar på S12-430W är en PCIe-kontakt. I praktiken är detta inget större problem eftersom det finns adaptrar att köpa. Men nu när grafikkort med denna strömanslutning börjar bli vanliga på marknaden tycker vi att Seasonic bör implementera en sådan kontakt på alla sina produkter. Ytterligare något som skulle göra dessa nätaggregat ännu bättre är ett modulbaserat kabelsystem där man enkelt kan koppla bort de kablar man inte använder.

Det var inte så länge sedan vi utnämnde Antec Phantom 500W till ”Best Product”, men nu är det alltså dags att omvärdera detta. Seasonic-nätaggregaten är båda två bättre på i princip allt, och det till ett lägre pris och nättare format. Det enda som egentligen talar för Phantom 500W är att det i vissa lägen kyls helt passivt, men eftersom S12-nätaggregaten är så pass tysta som de är, blir den reella skillnaden minimal. Därför väljer vi att ge S12-600W utmärkelsen ”Best Product”. Anledningen till att S12-430W inte får någon utmärkelse är på grund av dess avsaknad av PCIe-kontakten som vi anser vara en väsentlig del hos ett nätaggregat idag.

Fördelar Nackdelar
Effektiviteten Ingen PCIe-kontakt (S12-430W)
Ljudnivån
Priset



29/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se